Forskning

Aktuellt

Om Mistra

Forskning

Aktuellt

Om Mistra

Mistra 30 år

2024 är det 30 år sedan Mistra bildades. Under året har vi tagit tillfället i akt att både blicka bakåt för lärande och ta kliv framåt för nya satsningar. Vi har utvärderat Mistras verksamhet ur olika aspekter, lanserat två nya utlysningar, arrangerat en seminarieturné på olika platser i landet och bjudit in till en jubileumskonferens. Målet har varit att synliggöra miljöforskningens betydelse i samhället.

Jubileumskonferens

För att uppmärksamma Mistras 30-årsjubileum och stimulera innovation, nya tankesätt och bidra till att en hållbar omställning tar fart bjöd Mistra in till en jubileumskonferens den 12 september med tema Knowledge – Confidence – Leadership.

Kärlek mellan generationer och språkets betydelse för hållbar omställning

Klimatförändringen handlar till stor del om data och scenarios. För att skapa förståelse och engagemang för den omställning vi befinner oss i och hitta en gemensam riktning framåt är språk och känslor av stor betydelse. Aspekter på språk, värderingar och engagemang utforskades på Mistras jubileumskonferens.

Se sessionen och läs hela artikeln. 

 

Hållbarhet och säkerhet – geopolitikens frammarsch

Hållbarhetsagendan hamnar i skymundan när frågor rörande geopolitik och säkerhet är i fokus. Men vad innebär globaliseringens död för globalt samarbete? Och hur kan vi skapa en agenda som adresserar nya perspektiv av säkerhet som omfattar klimat och hälsa? På Mistras jubileumskonferens diskuterades hur nuvarande utmaningar kan hanteras simultant.

Se sessionen och läs hela artikeln.

1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
2025

 

Från Antarktis till Ukraina – Ledarskap med hjärta och självförtroende

Expeditionsledare på Antarktis, vd för ett techföretag i Ukraina och finansexpert som banat väg för hållbara investeringar. Under Mistras jubileumskonferens diskuterades olika perspektiv på ledarskap för hållbar omställning med aktörer från akademi, industri, politik och finans.

Se sessionen och läs hela artikeln. 

 

Mat, mobilitet och minskade koldioxidutsläpp – forskning idag och framöver

För 30 år sedan bildades Mistra med syfte att finansiera miljöstrategisk forskning. Fram till hösten 2024 har vi investerat 6 miljarder kronor i strategisk miljöforskning. På vår jubileumskonferens fick deltagarna stifta närmare bekantskap med tre av våra nuvarande forskningsprogram – Mistra Food Futures, Mistra SAMS och Mistra Carbon Exit.

Se sessionen och läs hela artikeln.

Utvärdering av Mistras verksamhet

Mistra bildades 1994 och har som en del av sitt 30-årsjubileum låtit utvärdera verksamheten ur olika aspekter. Forskningen Mistra finansierar håller till stor del hög kvalitet, det visar rapporterna som kommer att vara ett stöd i det kontinuerliga förbättringsarbetet.

Under året har Mistra engagerat en extern expertpanel, M30-kommittén, för att analysera verksamheten och komma med rekommendationer. Kommittén har fokuserat på Mistras kärnverksamhet forskningsfinansiering. Även en utredning av Mistra i ett stiftelserättsligt perspektiv har genomförts. Dessutom har en konsultfirma anlitats för att genomlysa Mistras verksamhet ur olika vinklar. Utvärderingen som helhet har resulterat i ett antal analyser och rekommendationer för att stötta utvecklingen av verksamheten.

Läs hela artikeln.

Utredning rättsliga frågor kring Mistras bildande och verksamhet

Mistra 30 år – en övergripande utvärdering av stiftelsens verksamhet

Excellensutvärdering genom bibliometrisk analys. Forskning finansierad av Mistra, 2006-2023

Utvärdering av forskningslandskapets utveckling. Mistras roll i ett förändrat landskap

Utvärdering av 36 Mistra-finansierade program (2004–2024) – programrapporter

Utvärdering av 36 Mistra-finansierade program (2004–2024) – syntes

Utvärdering av Mistras programmodell

Jubileumsturné

Under 2024 har vi samlat våra pågående forskningsprogram i olika konstellationer och med och intressanta målgrupper under temat Omställning pågår. Det har skett i form av en seminarieturné till tre olika platser i Sverige där aktuella miljö- och samhällsfrågor diskuterats.

Skellefteå

Blickarna vänds mot norra Sverige när världens hunger efter förnybar energi, batterier och fossilfria produkter ökar. Det handlar om stora etableringar som påverkar ekonomi, infrastruktur, tillgång till arbetskraft och kompetensförsörjning. Men som också påverkar människor och natur där meningsskiljaktigheter och olika synsätt kan krocka och leda till nya konflikter.

Den 1 februari startade Mistras jubileumsturné under temat Omställning pågår och rubriken för evenemanget i Skellefteå var Elektrifieringens utmaningar och möjligheter. Med avstamp i Mistras forskningsprogram diskuterar akademi, näringsliv, politik och civilsamhälle den stora omställningen i norra Sverige ur ett miljö-, klimat- och rättviseperspektiv.

Samhällsomställningen i Skellefteå – forskning och utmaningar

I Västerbotten och Norrbotten sker nu en nyindustrialisering och samhällsomvandling i rekordfart. Det innebär utmaningar på många fronter – ekonomi, kompetensförsörjning och befolkningsattraktion, såväl som infrastruktur, bostäder, vård och intressekonflikter. Mistra anordnade i februari ett jubileumsseminarium på plats i Skellefteå för att diskutera vägar framåt.

Läs hela artikeln. 

Social acceptans, rättvisa och resiliens – nyckelfaktorer för lyckad samhällsomställning i norr

Blickarna vänds mot norra Sverige när världens hunger efter förnybar energi, batterier och fossilfria produkter ökar. Industrietableringarna är stora och på kort tid ska kommuner bygga upp ny infrastruktur, samhällsservice och få medborgarna med på resan. På Mistras jubileumsseminarium i Skellefteå lyftes rättviseaspekten och politiska samarbeten som nyckelfaktorer för att satsningarna ska bli hållbara och långsiktiga.

Läs hela artikeln.

Göteborg

Vägen mot ett cirkulärt samhälle omfattar allt från nya material, tekniker och affärsmodeller till förändrade konsumtionsbeteenden och vitala styrmedel. Den 12 mars fortsatte Mistras jubileumsturné till Göteborg med att zooma in på Smart cirkularitet och nya material. Kunskapsläge och forskningsbehov inom området stod på agendan, liksom diskussioner om styrmedel och politik som stimulerar grön kemi, cirkularitet och smarta material.

Vägen ut ur slit- och slängsamhället – Mistras jubileumsseminarium i Göteborg

Resan mot ett cirkulärt samhälle omfattar allt från nya material, tekniker och affärsmodeller till förändrade konsumtionsbeteenden och vitala styrmedel. På Mistras jubileumsseminarium i Göteborg diskuterades cirkularitet och vägen ut ur slit- och slängsamhället.

Läs hela artikeln.

Hållbar omställning – Från molekyler och material till en gemensam berättelse

En cirkulär omställning handlar om allt från molekyler, riskbedömning i tidigt skede och livscykelanalys till en gemensam berättelse om vart vi är på väg. På Mistras jubileumsseminarium i Göteborg lyftes forskning om kemikalier, smarta material, skog och plast.

Läs hela artikeln.

Lund

Biologisk mångfald och klimatomställning innebär både målkonflikter och synergieffekter. Den 9 april avslutades Mistras jubileumsturné i Lund med temat Biologisk mångfald och klimatomställning – konflikter och synergier.

Mistra valde i början av 2022 att finansiera två forskningsprogram med fokus på just kopplingen mellan biologisk mångfald och det finansiella systemet – Mistra BIOPATH och Mistra FinBio. Under jubileumsseminariet i Lund deltar företrädare från båda forskningsprogrammen för att berätta om den forskning som nu pågår och diskutera frågor gällande risker och möjligheter samt vad det innebär att sätta ett pris på naturen.

Biologisk mångfald – skilda aktörer men ett gemensamt ansvar

Hur kan olika aktörer med skilda intressen och ansvar mötas och samarbeta gällande både hav och land? Vilken styrning krävs och hur ökar vi engagemanget för biologisk mångfald? På Mistras jubileumsseminarium i Lund lyftes diskussioner om biologisk mångfald gällande mat och jordbruk samt civilsamhälle och planering.

Läs hela artikeln.

Vad innebär det att sätta en prislapp på naturen? Mistras jubileumsseminarium i Lund

Att översätta naturens värde i ekonomiska termer innebär både risker och möjligheter. Det synliggör företagens påverkan, beroende och risker kopplade till biologisk mångfald. Men det innebär också att natur och ekosystemtjänster hanteras som marknadskrafter. På Mistras jubileumsseminarium i Lund diskuterades biologisk mångfald och klimat – synergier och konflikter.

Läs hela artikeln. 

Jubileumsutlysningar

Mistra har under sina 30 år investerat drygt sex miljarder kronor i miljöstrategisk forskning med syfte att lösa viktiga miljöproblem, bidra till en miljöanpassad samhällsutveckling och stärka Sveriges konkurrenskraft. Inför jubileumsåret 2024 fattade Mistras styrelse ett beslut om att avsätta en budget på högst 180 miljoner kronor för både en projektsatsning och ett ledarskapsprogram för unga forskare inom miljö- och hållbarhetsområdet.

Mistra Utmana

Mistra, Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, bjuder in forskare och andra aktörer att ansöka om finansiering till forskningsprojekt med nytänkande och innovativ ansats för att adressera utmaningar inom de två områdena Minskad resursförbrukning och accelererad cirkulär ekonomi och Diplomati för hållbarhet. Syftet med utlysningen är att möjliggöra utforskandet av idéer som har potential att bidra med lösningar på komplexa miljö- och samhällsutmaningar. För att främja utbyte av idéer och resultat mellan finansierade projekt kommer Mistra att arrangera gemensamma aktiviteter.

Utlysningen i sin helhet

Mistra miljöforskningsledare

Mistra, Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, bjuder in lärosätesledningar att inkomma med nomineringar av ett eller flera utvalda ämnesområde/-n för upp till fyra biträdande lektorstjänster (BUL-tjänster) per lärosäte. Syftet med utlysningen är att möjliggöra finansiering av attraktiva och långsiktiga biträdande lektorstjänster inom miljö- och hållbarhetsområdet. För att stärka de utvaldas ledarförmågor kommer de att ingå i ett gemensamt ledarskapsprogram utformat av Mistra.

Utlysningen i sin helhet

 

Avsnitt 2 1994 Från politisk konflikt till ledande miljöforskning ettbildnamn.jpg När löntagarfonderna efter en lång politisk strid avvecklades 1994 fick ett antal nybildade forskningsstiftelser del av fondernas kapital. Mistra fick ansvar för att utveckla området miljöstrategisk forskning och bidra till att viktiga miljöproblem i samhället blev lösta. Startkapital var 2,5 miljarder kronor och tanken var att pengarna skulle räcka i tio år. https://mistra.org/historien-bakom-mistra/ Mistras första vd – men inga forskningsprogram ettbildnamn.jpg Göran A Persson utsågs till Mistras första vd och i januari 1994 fick han och kanslichefen Björn Englund tillgång till stiftelsepengarna, 2,5 miljarder. Det första året satte Mistra inte igång några program alls. Man fick inte in tillräckligt bra ansökningar. En artikel i Svenska Dagbladet 30 maj 1995 har rubriken ”Forskningsstiftelse håller inne anslag till forskning om miljön – förslagen anses inte tillräckligt djärva”. Göran A Persson förklarar i artikeln. ”Det har tagit längre tid än beräknat att tänka i vidare banor och samarbeta över ämnesgränserna”. 1995 Nytt utvärderingssystem ettbildnamn.jpg Förutom att införa ett nytt sätt att finansiera forskning riggade Mistra en ny variant för att utvärdera program. Mistras vd Göran A Persson och hans medarbetare tog kontakt med de ledande internationella forskarna inom respektive område, och det visade sig vara lätt att få hit dem för att genomföra utvärderingarna. htts://mistral.org 1996 Nio forskningsprogram startar ettbildnamn.jpg Mistras första forskninsgprogram startar: Utvägar, ByggMistra, MAaF, SWECLIM, KAM, ÅSC, SUFOR, Biosignal och VASTRA. htts://mistral.org 1997 Ny forskning ettbildnamn.jpg Sex forskningsprogram startar: COLDREM, MiMi, SUCOZOMA, RESE, Sustainable Food Production (FOOD 21) och Fuel cells in a sustainable society. htts://mistral.org 1998 Två nya forskningsprogram ettbildnamn.jpg Forskningsprogrammen Fjäll-Mistra med fokus på uthållig utveckling i fjällregionen och Urban water med fokus på framtidens VA-system startar. https://mistra.org 1999 Fyra forskningsprogram ettbildnamn.jpg Programmen NewS, LUSTRA. ASTA och MARE startar. NewS med målet att utveckla en strategi för riskhantering av kemikalier och LUSTRA med syfte att utveckla marknadsstrategier för minskade nettoutsläpp av växthusgaser. ASTA arbetade med åtgärdsstrategier för gränsöverskridande luftföroreningar och MARE som utvecklade beslutsstödssystemet Nest för att beräkna vilka som är de mest kostnadseffektiva åtgärderna för att uppnå en god miljökvalitet i Östersjön. https://mistra.org 2000 Ljudlandskapstänkande ettbildnamn.jpg forskningsprogrammet Ljudlandskap för bättre hälsa startade. Programmet utarbetade ett ”ljudlandskapstänkande” och ”ljudlandskapskoncept” som kan användas när nya bostadsområden uppförs och för att förbättra ljudbilden i befintliga boendemiljöer. https://mistra.org/program/ljudlandskap-for-battre-halsa/ Börsyra ettbildnamn.jpg Under år 2000 uppgick Mistras utbetalningar till 239 miljoner kronor, medan förmögenhetsförvaltningen genererade ett tillskott på 148 miljoner kronor. Året resulterade alltså i en minskning av förmögenheten på 91 miljoner kronor. Både avkastning och risktagande fick i stort sett goda betyg i den utvärdering av tre års förmögenhetsförvaltning som Mistra lät göra under 2000. Resultaten visade sig ligga i nivå med vad som uppnåtts av andra stiftelser med samma förutsättningar. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20001.pdf 2001 Kapitalkritik ettbildnamn.jpg Under år 2000 får Mistra kritik i medierna för att kapitalet inte förvaltas med tillräcklig hänsyn till miljö och etik. Vd Måns Lönnroth anser att kritiken är berättigad och 2001 påbörjas ett arbete med att miljö- och etikgranska Mistras aktieinnehav. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20011.pdf Mistra på webben ettbildnamn.jpg Mistras nya webbplats med information om verksamheten och forskningsprogrammen publiceras på www.mistra.org. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20011.pdf Forskning om naturbetesmarker ettbildnamn.jpg Forskningsprogrammet HagmarksMISTRA startar. Programmet har med naturvetenskaplig, ekonomisk och sociologisk forskning analyserat reglerna, föreslagit förändringar, undersökt böndernas livsbetingelser och gjort storskaliga fältförsök för att förbättra den biologiska mångfalden. https://mistra.org/program/hagmarksmistra/ 2002 “Dödsdalen” i fokus ettbildnamn.jpg Metaforen ”dödsdalen” används för att illustrera Mistras uppgift – att vara bron över den dal där goda idéer och viktiga resultat ofta tappas bort. På ena sidan forskningen, på den andra näringsliv och samhälle. Under året behandlas bland annat 57 ansökningar om idéstöd med målsättningen att forskningen ska resultera i praktisk användning som kommersiella produkter, som underlag i internationella förhandlingar eller som underlag för uthållig förvaltning av naturens resurser. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20021.pdf Heurekasystemet ettbildnamn.jpg För skoglig analys och planering används Heurekasystemet. Systemet föddes ur Mistrasatsningen Heureka som startade 2002 och avslutades 2009. Tio år senare togs de första stegen för nästa generations system. https://mistra.org/nyheter/heurekasystemet-uppdaterat-for-ett-forandrat-klimat/ 2003 Kreativitet och rannsakan ettbildnamn.jpg En internationell utvärderingsgrupp utvärderar Mistras verksamhet som en del i Mistras tioårsjubileum. Mistras styrelseordförande skriver i årsrapporten att det har varit ett år i rannsakans och kretaivitetens tecken. Att miljöfrågorna fått mindre uppmärksamhet och att den globala debatten har dominerats av helt andra frågor, som terrorismen och USA:s agerande i Irak. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20031.pdf Mer hållbar båtbottenfärg ettbildnamn.jpg Nya forskningsprogram startar: DOM som fördjupade kunskapen om hur odling av mikroorganismer kan effektiviseras och skalas upp. PERSEA som utvecklade metoder som effektivt och miljöanpassat tar hand om flera föroreningar utan att nya skadliga ämnen bildas. Greenchem som påbörjade ett paradigmskifte inom den kemiska industrin för att basen för verksamheten ska gå från fossila- till förnyelsebara råvaror. Och så MarinePaint som utvecklade en båtbottenfärg som förhindrar organismer att börja växa på fartyg och båtar. https://mistra.org/program/marine-paint/ Strategiarbetet ettbildnamn.jpg Mistras styrelse jobbar med en ny strategi. Den präglas av tre nyckelformuleringar: Kapitalförvaltning för hållbar utveckling. Starka forskninsgmiljöer som skapar användarvärde.Aktiv kommunikation. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20031.pdf 2004 Mistra 10 år ettbildnamn.jpg I samband med Mistras tioårsjubileum gjordes ett flertal utvärderingar, utredningar och en intressenundersökning. Utifrån det växte ett större utvecklingsprojket fram med fokus på formen för forskninsgprogram med målet om användarnytta och forskninsgportföljens sammansättning, vilka områden som finansieras. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20041.pdf Klimatpolicy och svartlut ettbildnamn.jpg Forskningsprogrammen Stålkretsloppet, Clipore, Svartlutsförgasning och MASE startar. Forskningsprogrammet Clipore, som avslutades 2011, är en av de längsta satsningar som någonsin genomförts inom klimatområdet. Programmet gav därmed ett värdefullt vetenskapligt underlag som har använts i samband med förhandlingar inom FN:s klimatkonvention samt vid utformning av EU:s system för utsläppshandel men även vid utformningen av andra styrmedel. https://mistra.org/program/clipore/ 2005 Hållbar kapitalförvaltning ettbildnamn.jpg Startskott för Mistras plattform för dialog kring hållbar kapitalförvaltning. Vid ett seminarium om ekologisk och etisk kapitalförvaltning medverkar bland annat Al Gore, David Blood och representanter för institutionella investerare och förvaltare. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20051.pdf Programcheferna går ledarskapsutbildning ettbildnamn.jpg Ett skräddarsytt ledarutvecklingsprogram för programchefer pågår under hela året. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20051.pdf Tvärvetenskapligt forskningscentrum ettbildnamn.jpg Sex universitetsorter svarade på utlysningen om ett tvärveteskapligt forskningscentrum. Tre av dem, Stockholm, Umeå samt Göteborg, har beviljats planeringsbidrag för att arbeta vidare med sina idéer kring uppbyggnaden. https://mistra.org 2006 Forskningssatsningar startar ettbildnamn.jpg E4 Mistra, PlantComMistra, SIRP och TransportMistra startar. https://mistra.org Ny vd ettbildnamn.jpg Mistras vd sedan 2000 Måns Lönnroth går i pension och Ola Engelmark utses till ny vd, med tillträde 1 januari 2007. https://mistra.org Samverkan mellan akdemi och industri ettbildnamn.jpg Tillsammans med Stiftelsen för Strategisk Forskning sjösätts satsningen ProEnviro, ett forskningsprogram för miljöanpassad produktframtagning i små- och medelstora företag i samarbete mellan industri och lärosäten. https://mistra.org 2007 Stockholm Resilience Centre ettbildnamn.jpg Forskningscentret Stockholm Resilience Centre, SRC, etableras. https://mistra.org/program/stockholm-resilience-centre/ Miljö och handel ettbildnamn.jpg Forskningsprogrammet ENTWINED startar. Programmet utvecklade bland annat redskap för att stödja svenska och europeiska förhandlare och intressenter i deras arbete med att integrera miljöaspekterna i internationella handelssystem. https://mistra.org/program/entwined/ 2008 Läkemedel och klimat ettbildnamn.jpg Forskningsprogrammen Mistra Pharma med fokus på läkemedels komplexa miljöpåverkan och Mistra-SWECIA som arbetade för bättre underlag om klimatanpassning startar. https://mistra.org 2009 Giftfri miljö ettbildnamn.jpg I samarbete med forskningsrådet Formas, Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket arrangerade Mistra den årliga konferensen Forum för miljöforskning. Årets tema var Giftfri miljö. https://mistra.org Almedalspremiär ettbildnamn.jpg Klimatet och kapitalet – hur investerare bidrar till en hållbar utveckling. Det var rubriken på Mistras första arrangemang någonsin under politikerveckan i Almedalen. Tre forskningsprogram följde med kansliet: Marine Paint, Greenchem och Sustainable Investments. https://mistra.org 2010 Ny vd ettbildnamn.jpg Lars-Erik Liljelund utses till ny vd för Mistra. https://mistra.org Centrum för hållbar stadsutveckling ettbildnamn.jpg Kunskapscentrumet Mistra Urban Futures startar med målet att bli ett världsledande centrum för hållbar stadsutveckling i dess varierande former och sammanhang. https://mistra.org/program/mistra-urban-futures/ Forskning om Arktis framtid ettbildnamn.jpg Mistra fattar beslut om Mistra Arctic Futures, det första stora svenska samhällsvetenskapliga och humanistiska forskningsprogram som studerade Arktis framtid. Syftet var både att stärka den svenska kapaciteten inom området och öka den strategiska kunskapen om det arktiska området. https://mistra.org 2011 Satsning på råd för utvärdering ettbildnamn.jpg Beslut om att bygga upp expertrådet Mistra EviEM. Mistras råd för evidensbaserad miljövård (EviEM) arbetar för en miljövård som står på vetenskaplig grund. Genom systematiska utvärderingar av olika miljöfrågor ska beslutsunderlaget i det svenska miljöarbetet förbättras. https://mistra.org/program/mistra-eviem/ Start för Mistra Future Fashion ettbildnamn.jpg Att få till en systemförändring av den svenska modebranschen som leder till hållbar utveckling av såväl industri som samhälle är målet för Mistra Future Fashion. Detta stärker också konkurrensförmågan för modeindustrin. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut är värd för det nya programmet som bland annat berör innovativa material, nya affärsmodeller och policyfrågor. https://mistra.org Nytt utseende ettbildnamn.jpg I slutet av året beslutade Mistra om en ny logotyp och grafisk profil. Rutorna i logotypen symboliserar växelbruk, eller ett schackbräde. Schack är ett strategiskt spel och kan liknas vid Mistras miljöstrtaegiska satsningar. https://mistra.org Nytt program om bioteknik ettbildnamn.jpg Beslut om det nya forskningsprogrammet Mistra Biotech med Sveriges lantbruksuniversitet som värd. Uppdraget är ta ett helhetsgrepp på bioteknik inom jordbruk och livsmedelsproduktion. https://mistra.org 2012 Mistraforskare presenteras i TV4 ettbildnamn.jpg Ett samarbete inleds med TV4 News som under hösten visar en dokumentärserie producerad tillsammans med Mistra. Serien om aktuell vetenskap besöker sex forskare från olika Mistraprogram och berättar om deras forskning. https://mistra.org Satsning på sju projekt inom återvinning ettbildnamn.jpg Mistra investerar 36,5 miljoner kronor i Mistra Closing the loop. Programmet som leds från SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut ska i sju olika projekt skapa värdefulla resurser av industriavfall för att spara naturresurser, energi och pengar. https://mistra.org/program/mistra-closing-the-loop/ Mistra satsar 40 miljoner på miljöinriktad nanoforskning ettbildnamn.jpg Nanomaterial används allt mer trots att det finns kunskapsluckor om deras miljöegenskaper. I december beslutar Mistras styrelse om att satsa på programmet Mistra Environmental Nanotechnology för att både kartlägga miljöeffekter och hitta nya miljötillämpningar av nanomaterial. https://mistra.org/program/mistra-environmental-nanosafety/ 2013 Utvärdering av Mistras program (M20) ettbildnamn.jpg Mistra utvärderar samtliga dittills genomförda forskningsprogram, närmare bestämt 33 program, som pågick 1996-2011. Utvärderingen genomfördes av Sweco EuroFutures och resulterade i en syntesrapport och en programrapport. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Synthesis-report.pdf https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Mistra_Programrapport_webb_founding.pdf 2014 Jubileum ettbildnamn.jpg Mistra fyller 20 år. Under jubileumsåret arrangeras flera policyseminarier och en konferens på Fotografiska i Stockholm. Åke Iverfeldt tillträder som vd. https://mistra.org/wp-content/uploads/2023/05/mistra_jubileumsskrift_webb_utvik.pdf 2015 Mistra och Formas storsatsar på humanistisk miljöforskning ettbildnamn.jpg Mistra och forskningsrådet Formas finansierar ett humanistiskt forskningsprogram som ska ledas av Linköpings universitet. https://mistra.org/program/the-seed-box/ 42 miljoner till forskningsprogram om cirkulär ekonomi ettbildnamn.jpg En av näringslivets stora utmaningar är att försöka frikoppla tillväxt från ökad resursanvändning. https://mistra.org/program/mistra-rees/ Forskningscentrumet Misum etbaleras ettbildnamn.jpg Forskningscentret Misum om hållbara marknader spelar en viktig roll i Handelshögskolans arbete för att inkludera hållbarhet https://mistra.org/program/misum/ 2016 45 miljoner till plast i ett hållbart samhälle ettbildnamn.jpg Programmet Mistra STEPS som leds från Lunds universitet ska i en ny satsning från Mistra studera hållbara sätt att tillverka och använda plast. https://mistra.org/program/mistra-steps/ Ny antologi om hur Sverige kan bli klimatneutralt ettbildnamn.jpg En ny bok från Mistra och Miljömålsberedningen där experter ger sin syn på hur klimatpolitiken skulle behöva se ut överlämnades till miljöministern. https://mistra.org/wp-content/uploads/2023/05/Vilka-vagar-finns-mot-att-bli-klimatneutrala-.pdf 2017 Fyra nya Mistraprogram startar ettbildnamn.jpg Under året startade de fyra forskninsgprogrammen Mistra Sustainable Consumption, Mistra TerraClean, Mistra Geopolitics och Mistra Carbon Exit https://mistra.org/program/mistra-sustainable-consumption/ Workshop med unga bidrar till Mistras omvärldsbevakning ettbildnamn.jpg Digitalisering och teknisk utveckling, liksom mer individualisering och hälsa var teman när ungdomar delade med sig av sin syn på hållbarhet. htts://mistral.org Mistraforskning vill påverka i Almedalen ettbildnamn.jpg En GMO-buffé och diskussioner om bättre klädkretslopp och svenskarnas friluftsliv var några av programpunkterna Mistra bidrog till under årets politikervecka i Visby. htts://mistral.org 2018 Handbok om effektiv forskningskommunikation ettbildnamn.jpg Mistra har tagit fram handboken ”Från forskning till faktabaserade beslut – sju tips om kommunikation för Mistras forskningsprogram”. Tanken är att ge en ökad förståelse för medielogiken och hur professionella opinionsbildare arbetar. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/mistra_handbok_kommunikation_2018.pdf Stora förändringar för evidensbaserade utvärderingar ettbildnamn.jpg Mistra EviEM omvandlas till Rådet för evidensbaserad miljöanalys och får Formas som värd. https://mistra.org/program/mistra-eviem/ Nytt kunskapscentrum för läkemedel i miljön ettbildnamn.jpg Läkemedelsverket inrättar ett kunskapscentrum kring läkemedel och miljön. Centrumet som bland annat ska arbeta för att öka kunskapen om läkemedelsrester i avloppsvatten är ett tydligt resultat av det tidigare forskningsprogrammet Mistra Pharma. https://mistra.org/program/mistrapharma/ 58 miljoner till program om effektiv skogsanvändning ettbildnamn.jpg Ett skogsbruk som tar hjälp av digital teknik är fokus för Mistra Digital Forest. Ett konsortium lett av branschorganisationen Skogsindustrierna och ett flertal forskningsutförare får ansvar för satsningen som tilldelas en budget på totalt 83 miljoner kronor under fyra år med Mistra som huvudfinansiär. https://mistra.org/program/mistra-digital-forest/ 2019 Mistra stärker närvaro i Bryssel ettbildnamn.jpg I början av december var Mistra med och arrangerade både ett högnivåmöte om EU:s klimatstrategi och ett seminarium om cirkulär ekonomi i EU-parlamentet. https://mistra.org/nyheter/seminarietatt-i-bryssel-infor-eus-nya-grona-giv/ Mistra finansierar forskning om idrott, friluftsliv och miljö ettbildnamn.jpg Mistras nya programsatsning om idrott, friluftsliv och miljö Mistra Sport & Outdoors tilldelas ett konsortium där Mittuniversitetet står som programvärd. Forskningen finansieras med 56 miljoner kronor under fyra år. https://mistra.org/nyheter/mistra-finansierar-forskning-om-idrott-friluftsliv-och-miljo/ Mistra startar program om miljökommunikation ettbildnamn.jpg Mistras nya satsning på Miljökommunikation Mistra Environmental Communication går till ett konsortium med sitt nav vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Med som partners finns även universiteten i Uppsala och Lund samt universitet i USA, Tjeckien och Australien. https://mistra.org/nyheter/mistra-startar-program-om-miljokommunikation/ OECD-rapport lyfter fram Mistras strategiska miljösatsningar ettbildnamn.jpg OECD har granskat hur nio organisationer och initiativ i lika många länder ger stöd till miljö- och hållbarhetsforskning. Mistra fick goda betyg för dess organisation och för att stiftelsens kapital ökar trots stora investeringar. https://mistra.org/nyheter/oecd-rapport-lyfter-fram-mistras-strategiska-miljosatsningar/ 2020 Rapport om värdet i återvunnet material ettbildnamn.jpg Inom Mistras rapportserie Investor Brief publicerades rapporten Investor Brief: Recycled Materials for Sustainable Investments där potentialen med återvunnet material och finansbranschens avgörande roll för att påskynda omställningen till cirkulära materialflöden lyftes. https://mistra.org/nyheter/ny-rapport-ger-finansbranschen-kunskap-om-vardet-i-atervunnet-material/ 64 MSEK till forskning om hållbart livsmedelssystem ettbildnamn.jpg Mistras styrelse har beviljat ansökan Mistra Food Futures med SLU som huvudsökande till utlysningen ”Livsmedelsförsörjning och hållbara livsmedelssystem”. Målet med programmet är ett hållbart och resilient livsmedelssystem som levererar hälsosam mat. https://mistra.org/nyheter/64-msek-till-forskning-om-hallbart-livsmedelssystem/ Anna Jöborn ny vd för Mistra ettbildnamn.jpg Mistras nya vd Anna Jöborn tillträder. Hon ser stora möjligheter med att förstärka bryggan mellan forskning och praktik. https://mistra.org/nyheter/mistras-nya-vd-anna-joborn-coronakrisen-ett-unikt-tillfalle-for-forskning-om-hallbar-utveckling/ Mistra Summerar för ökad kunskap om plast ettbildnamn.jpg Endast i år kommer 400 miljoner ton plast att tillverkas. Att leva plastfritt är idag nästan omöjligt. Det konstateras i Ingen kommer undan plasten, en ny skrift från Mistra, som krossar myter och belyser både problem och möjligheter med materialet. https://mistra.org/nyheter/mistra-vill-oka-kunskapen-om-plast/ Al Gore på besök ettbildnamn.jpg Al Gore har länge stått på barrikaden för en mer offensiv klimatpolitik. Trots tidens mörka moln lyfte han under ett möte hos Mistra i januari fram finanssektorns ökade medvetenhet om vad som måste göras som ett positivt exempel. https://mistra.org/nyheter/inspirerande-mote-hos-mistra-med-al-gore/ 50 MSEK till forskning om ett hållbart energisystem ettbildnamn.jpg Mistras styrelse beslutade att bevilja programförslaget Mistra Electrification med Energiforsk och Chalmers som huvudsökande till utlysningen ”Energitransitioner – ett systemperspektiv”. Programmets vision är att påskynda en rättvis och konkurrenskraftig omställning till ett hållbart och effektivt energisystem. https://mistra.org/nyheter/50-msek-till-mistra-electric-transition-forskning-om-ett-hallbart-energisystem/ 2021 Webbinarserie om klimatet ettbildnamn.jpg Hösten 2021 anordnade Mistra en webbinarserie med fokus på klimatfrågan. Del 1. Klimaträttvisa inför COP26 – vad säger forskningen, del 2. Klimatet i fokus – hur accelererar vi den svenska omställningen? och del 3 Klimatanpassning – Från COP26 till Sveriges kommuner. https://mistra.org/nyheter/mistras-webbinarieserie-lyfter-klimatfragan-ur-olika-perspektiv/ Filmserie om hållbart mode Vad är hållbart mode? Och är det överhuvudtaget möjligt? Mistra släppte fyra filmer med lärdomar från det avslutade forskningsprogrammet Mistra Future Fashion med fokus på design, produktionen, affärsmodeller och återvinning. Mistra var också en av medarrangörerna till konferensen Fashion Future som var startskottet på Stockholms Fashion Week. https://mistra.org/nyheter/2255/ Framtidens mat Mistra och Swesif arrangerade webbinariet Framtidens mat. Expertpanelen diskuterade hur produktion och konsumtion av mat kan förändras i en mer hållbar riktning, betydelsen av politisk styrning och möjligheterna med hållbara investeringar i livsmedelssektorn. https://mistra.org/nyheter/vagarna-mot-en-hallbar-livsmedelssektor/ 40 MSEK till forskning för omställningen till en fossilfri framtid Mistras styrelse har beslutat att bevilja programförslaget FAIRTRANS, med Stockholms universitet som huvudsökande, till utlysningen ”Samhällstransformation med fokus på klimat”. Mistra och Formas kommer att samfinansiera forskningsprogrammet vars mål är att bana väg för en rättvis fossilfri framtid. https://mistra.org/nyheter/40-msek-till-forskning-for-omstallningen-till-en-fossilfri-framtid/ 2022 Forskningsprogram om hållbar blå ekonomi ettbildnamn.jpg Mistras styrelse har beslutat att finansiera programförslaget Co-Creating Better Blue, med Göteborgs universitet som huvudsökande, inom utlysningen En hållbar blå ekonomi för Sverige. Forskningsprogrammets vision är en mer hållbar, öppen och demokratisk blå ekonomi som involverar fler sektorer och aktörer. https://mistra.org/nyheter/50-msek-till-forskning-om-hallbar-bla-ekonomi/ Mistras träffpunkt i Almedalen Mistras arena i Almedalen 2022 bjöd på lunchmingel, seminarier och panelsamtal med fokus på den senaste miljö- och klimatforskningen. Dagen innehöll flera aktuella teman – klimatomställningen, cirkularitet och plast, samt säkerhet och försörjningsfrågor i tider av kris. https://mistra.org/nyheter/mistra-i-almedalen-2022-se-alla-sessioner-har/ Stöd till ukrainska forskare Mistras styrelse avsatte 10 miljoner kronor för satsningar till stöd för forskare på flykt från kriget i Ukraina. Medlen användas för att erbjuda forskare anställning under begränsad tid i Mistras forskningsprogram. https://mistra.org/nyheter/mistras-stod-till-ukrainska-forskare/ Mistraprogramemens bidrag till rapport inför Stockholm+50 SEI:s och CEEW:s vetenskapliga rapport Unlocking a Better Future lanserades inför högnivåmötet Stockholm+50. Tre av Mistras forskningsprogram har bidragit med underlag till rapporten. Ett av dem handlar om internationella organisationers legitimitet och hur de kan arbeta för ökat förtroende hos medborgarna. https://mistra.org/nyheter/mistra-geopolitics-bidrag-till-rapport-infor-stockholm50/ 100 MSEK till forskning om biologisk mångfald och det finansiella systemet Mistras styrelse beslutade att finansiera två programförslag inom utlysningen ”Biologisk mångfald och det finansiella systemet”. Båda forskningsprogrammen avser att stoppa förlusten av och återskapa biologisk mångfald genom tvärvetenskaplig forskning och med partners inom industrin och den finansiella sektorn. https://mistra.org/nyheter/b100-msek-till-forskning-om-biologisk-mangfald-och-det-finansiella-systemet/ 2023 Utlysning om hållbar tillgång på innovationskritiska råvaror ettbildnamn.jpg Mistra öppnar utlysningen Säker och hållbar tillgång på innovationskritiska råvaror. Målet är att ett kommande forskningsprogram ur ett miljöstrategiskt perspektiv ska identifiera risker och möjligheter avseende tillgången till metaller och mineraler som anses kritiska för en hållbar omställning av samhället. https://mistra.org/nyheter/mistras-utlysning-20-msek-till-hallbar-tillgang-pa-innovationskritiska-ravaror/ Konferensen Think 2030 Dialogue Sweden Hållbarhetsforskning behöver bli mindre geopolitiskt naiv och EU behöver se till att överenskommelser för kritiska råmetaller inte bidrar till ny kolonialism. Det var några medskick från panelen på Mistras och IISD:s session Climate security and trade in times of multiple crises under konferensen Think 2030 Dialogue Sweden. https://mistra.org/nyheter/sa-behover-vi-adressera-klimat-och-handelsfragor-i-tider-av-kris/ Mistras träffpunkt i Almedalen Under Mistras dag i Almedalen diskuterades näringslivets gröna omställning, hållbara livsmedelssystem längs hela värdekedjan och framtidens klimatsmarta samhälle – allt utifrån den senaste miljö- och klimatforskningen. https://mistra.org/nyheter/mistra-i-almedalen-2023-se-alla-sessioner-har/ 2024 Mistras 30-årsjubileum ettbildnamn.jpg Som en del av Mistras 30-årsjubileum lanseras två utlysningar: Mistra Utmana och Mistra miljöforskningsledare. En större utvärdering av verksamheten genomförs. Tillsammans med Mistras forskningsprogram arrangeras en turné med seminarier på tre olika platser i Sverige, Skellefteå, Göteborg och Lund. I september bjuder Mistra in till en jubileumskonferens med fokus på Knowledge – Confidence – Leadership. https://mistra.org/mistra-30-ar/
Avsnitt 2 1994 Från politisk konflikt till ledande miljöforskning ettbildnamn.jpg När löntagarfonderna efter en lång politisk strid avvecklades 1994 fick ett antal nybildade forskningsstiftelser del av fondernas kapital. Mistra fick ansvar för att utveckla området miljöstrategisk forskning och bidra till att viktiga miljöproblem i samhället blev lösta. Startkapital var 2,5 miljarder kronor och tanken var att pengarna skulle räcka i tio år. https://mistra.org/historien-bakom-mistra/ Mistras första vd – men inga forskningsprogram ettbildnamn.jpg Göran A Persson utsågs till Mistras första vd och i januari 1994 fick han och kanslichefen Björn Englund tillgång till stiftelsepengarna, 2,5 miljarder. Det första året satte Mistra inte igång några program alls. Man fick inte in tillräckligt bra ansökningar. En artikel i Svenska Dagbladet 30 maj 1995 har rubriken ”Forskningsstiftelse håller inne anslag till forskning om miljön – förslagen anses inte tillräckligt djärva”. Göran A Persson förklarar i artikeln. ”Det har tagit längre tid än beräknat att tänka i vidare banor och samarbeta över ämnesgränserna”. 1995 Nytt utvärderingssystem ettbildnamn.jpg Förutom att införa ett nytt sätt att finansiera forskning riggade Mistra en ny variant för att utvärdera program. Mistras vd Göran A Persson och hans medarbetare tog kontakt med de ledande internationella forskarna inom respektive område, och det visade sig vara lätt att få hit dem för att genomföra utvärderingarna. htts://mistral.org 1996 Nio forskningsprogram startar ettbildnamn.jpg Mistras första forskninsgprogram startar: Utvägar, ByggMistra, MAaF, SWECLIM, KAM, ÅSC, SUFOR, Biosignal och VASTRA. htts://mistral.org 1997 Ny forskning ettbildnamn.jpg Sex forskningsprogram startar: COLDREM, MiMi, SUCOZOMA, RESE, Sustainable Food Production (FOOD 21) och Fuel cells in a sustainable society. htts://mistral.org 1998 Två nya forskningsprogram ettbildnamn.jpg Forskningsprogrammen Fjäll-Mistra med fokus på uthållig utveckling i fjällregionen och Urban water med fokus på framtidens VA-system startar. https://mistra.org 1999 Fyra forskningsprogram ettbildnamn.jpg Programmen NewS, LUSTRA. ASTA och MARE startar. NewS med målet att utveckla en strategi för riskhantering av kemikalier och LUSTRA med syfte att utveckla marknadsstrategier för minskade nettoutsläpp av växthusgaser. ASTA arbetade med åtgärdsstrategier för gränsöverskridande luftföroreningar och MARE som utvecklade beslutsstödssystemet Nest för att beräkna vilka som är de mest kostnadseffektiva åtgärderna för att uppnå en god miljökvalitet i Östersjön. https://mistra.org 2000 Ljudlandskapstänkande ettbildnamn.jpg forskningsprogrammet Ljudlandskap för bättre hälsa startade. Programmet utarbetade ett ”ljudlandskapstänkande” och ”ljudlandskapskoncept” som kan användas när nya bostadsområden uppförs och för att förbättra ljudbilden i befintliga boendemiljöer. https://mistra.org/program/ljudlandskap-for-battre-halsa/ Börsyra ettbildnamn.jpg Under år 2000 uppgick Mistras utbetalningar till 239 miljoner kronor, medan förmögenhetsförvaltningen genererade ett tillskott på 148 miljoner kronor. Året resulterade alltså i en minskning av förmögenheten på 91 miljoner kronor. Både avkastning och risktagande fick i stort sett goda betyg i den utvärdering av tre års förmögenhetsförvaltning som Mistra lät göra under 2000. Resultaten visade sig ligga i nivå med vad som uppnåtts av andra stiftelser med samma förutsättningar. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20001.pdf 2001 Kapitalkritik ettbildnamn.jpg Under år 2000 får Mistra kritik i medierna för att kapitalet inte förvaltas med tillräcklig hänsyn till miljö och etik. Vd Måns Lönnroth anser att kritiken är berättigad och 2001 påbörjas ett arbete med att miljö- och etikgranska Mistras aktieinnehav. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20011.pdf Mistra på webben ettbildnamn.jpg Mistras nya webbplats med information om verksamheten och forskningsprogrammen publiceras på www.mistra.org. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20011.pdf Forskning om naturbetesmarker ettbildnamn.jpg Forskningsprogrammet HagmarksMISTRA startar. Programmet har med naturvetenskaplig, ekonomisk och sociologisk forskning analyserat reglerna, föreslagit förändringar, undersökt böndernas livsbetingelser och gjort storskaliga fältförsök för att förbättra den biologiska mångfalden. https://mistra.org/program/hagmarksmistra/ 2002 “Dödsdalen” i fokus ettbildnamn.jpg Metaforen ”dödsdalen” används för att illustrera Mistras uppgift – att vara bron över den dal där goda idéer och viktiga resultat ofta tappas bort. På ena sidan forskningen, på den andra näringsliv och samhälle. Under året behandlas bland annat 57 ansökningar om idéstöd med målsättningen att forskningen ska resultera i praktisk användning som kommersiella produkter, som underlag i internationella förhandlingar eller som underlag för uthållig förvaltning av naturens resurser. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20021.pdf Heurekasystemet ettbildnamn.jpg För skoglig analys och planering används Heurekasystemet. Systemet föddes ur Mistrasatsningen Heureka som startade 2002 och avslutades 2009. Tio år senare togs de första stegen för nästa generations system. https://mistra.org/nyheter/heurekasystemet-uppdaterat-for-ett-forandrat-klimat/ 2003 Kreativitet och rannsakan ettbildnamn.jpg En internationell utvärderingsgrupp utvärderar Mistras verksamhet som en del i Mistras tioårsjubileum. Mistras styrelseordförande skriver i årsrapporten att det har varit ett år i rannsakans och kretaivitetens tecken. Att miljöfrågorna fått mindre uppmärksamhet och att den globala debatten har dominerats av helt andra frågor, som terrorismen och USA:s agerande i Irak. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20031.pdf Mer hållbar båtbottenfärg ettbildnamn.jpg Nya forskningsprogram startar: DOM som fördjupade kunskapen om hur odling av mikroorganismer kan effektiviseras och skalas upp. PERSEA som utvecklade metoder som effektivt och miljöanpassat tar hand om flera föroreningar utan att nya skadliga ämnen bildas. Greenchem som påbörjade ett paradigmskifte inom den kemiska industrin för att basen för verksamheten ska gå från fossila- till förnyelsebara råvaror. Och så MarinePaint som utvecklade en båtbottenfärg som förhindrar organismer att börja växa på fartyg och båtar. https://mistra.org/program/marine-paint/ Strategiarbetet ettbildnamn.jpg Mistras styrelse jobbar med en ny strategi. Den präglas av tre nyckelformuleringar: Kapitalförvaltning för hållbar utveckling. Starka forskninsgmiljöer som skapar användarvärde.Aktiv kommunikation. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20031.pdf 2004 Mistra 10 år ettbildnamn.jpg I samband med Mistras tioårsjubileum gjordes ett flertal utvärderingar, utredningar och en intressenundersökning. Utifrån det växte ett större utvecklingsprojket fram med fokus på formen för forskninsgprogram med målet om användarnytta och forskninsgportföljens sammansättning, vilka områden som finansieras. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20041.pdf Klimatpolicy och svartlut ettbildnamn.jpg Forskningsprogrammen Stålkretsloppet, Clipore, Svartlutsförgasning och MASE startar. Forskningsprogrammet Clipore, som avslutades 2011, är en av de längsta satsningar som någonsin genomförts inom klimatområdet. Programmet gav därmed ett värdefullt vetenskapligt underlag som har använts i samband med förhandlingar inom FN:s klimatkonvention samt vid utformning av EU:s system för utsläppshandel men även vid utformningen av andra styrmedel. https://mistra.org/program/clipore/ 2005 Hållbar kapitalförvaltning ettbildnamn.jpg Startskott för Mistras plattform för dialog kring hållbar kapitalförvaltning. Vid ett seminarium om ekologisk och etisk kapitalförvaltning medverkar bland annat Al Gore, David Blood och representanter för institutionella investerare och förvaltare. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20051.pdf Programcheferna går ledarskapsutbildning ettbildnamn.jpg Ett skräddarsytt ledarutvecklingsprogram för programchefer pågår under hela året. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20051.pdf Tvärvetenskapligt forskningscentrum ettbildnamn.jpg Sex universitetsorter svarade på utlysningen om ett tvärveteskapligt forskningscentrum. Tre av dem, Stockholm, Umeå samt Göteborg, har beviljats planeringsbidrag för att arbeta vidare med sina idéer kring uppbyggnaden. https://mistra.org 2006 Forskningssatsningar startar ettbildnamn.jpg E4 Mistra, PlantComMistra, SIRP och TransportMistra startar. https://mistra.org Ny vd ettbildnamn.jpg Mistras vd sedan 2000 Måns Lönnroth går i pension och Ola Engelmark utses till ny vd, med tillträde 1 januari 2007. https://mistra.org Samverkan mellan akdemi och industri ettbildnamn.jpg Tillsammans med Stiftelsen för Strategisk Forskning sjösätts satsningen ProEnviro, ett forskningsprogram för miljöanpassad produktframtagning i små- och medelstora företag i samarbete mellan industri och lärosäten. https://mistra.org 2007 Stockholm Resilience Centre ettbildnamn.jpg Forskningscentret Stockholm Resilience Centre, SRC, etableras. https://mistra.org/program/stockholm-resilience-centre/ Miljö och handel ettbildnamn.jpg Forskningsprogrammet ENTWINED startar. Programmet utvecklade bland annat redskap för att stödja svenska och europeiska förhandlare och intressenter i deras arbete med att integrera miljöaspekterna i internationella handelssystem. https://mistra.org/program/entwined/ 2008 Läkemedel och klimat ettbildnamn.jpg Forskningsprogrammen Mistra Pharma med fokus på läkemedels komplexa miljöpåverkan och Mistra-SWECIA som arbetade för bättre underlag om klimatanpassning startar. https://mistra.org 2009 Giftfri miljö ettbildnamn.jpg I samarbete med forskningsrådet Formas, Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket arrangerade Mistra den årliga konferensen Forum för miljöforskning. Årets tema var Giftfri miljö. https://mistra.org Almedalspremiär ettbildnamn.jpg Klimatet och kapitalet – hur investerare bidrar till en hållbar utveckling. Det var rubriken på Mistras första arrangemang någonsin under politikerveckan i Almedalen. Tre forskningsprogram följde med kansliet: Marine Paint, Greenchem och Sustainable Investments. https://mistra.org 2010 Ny vd ettbildnamn.jpg Lars-Erik Liljelund utses till ny vd för Mistra. https://mistra.org Centrum för hållbar stadsutveckling ettbildnamn.jpg Kunskapscentrumet Mistra Urban Futures startar med målet att bli ett världsledande centrum för hållbar stadsutveckling i dess varierande former och sammanhang. https://mistra.org/program/mistra-urban-futures/ Forskning om Arktis framtid ettbildnamn.jpg Mistra fattar beslut om Mistra Arctic Futures, det första stora svenska samhällsvetenskapliga och humanistiska forskningsprogram som studerade Arktis framtid. Syftet var både att stärka den svenska kapaciteten inom området och öka den strategiska kunskapen om det arktiska området. https://mistra.org 2011 Satsning på råd för utvärdering ettbildnamn.jpg Beslut om att bygga upp expertrådet Mistra EviEM. Mistras råd för evidensbaserad miljövård (EviEM) arbetar för en miljövård som står på vetenskaplig grund. Genom systematiska utvärderingar av olika miljöfrågor ska beslutsunderlaget i det svenska miljöarbetet förbättras. https://mistra.org/program/mistra-eviem/ Start för Mistra Future Fashion ettbildnamn.jpg Att få till en systemförändring av den svenska modebranschen som leder till hållbar utveckling av såväl industri som samhälle är målet för Mistra Future Fashion. Detta stärker också konkurrensförmågan för modeindustrin. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut är värd för det nya programmet som bland annat berör innovativa material, nya affärsmodeller och policyfrågor. https://mistra.org Nytt utseende ettbildnamn.jpg I slutet av året beslutade Mistra om en ny logotyp och grafisk profil. Rutorna i logotypen symboliserar växelbruk, eller ett schackbräde. Schack är ett strategiskt spel och kan liknas vid Mistras miljöstrtaegiska satsningar. https://mistra.org Nytt program om bioteknik ettbildnamn.jpg Beslut om det nya forskningsprogrammet Mistra Biotech med Sveriges lantbruksuniversitet som värd. Uppdraget är ta ett helhetsgrepp på bioteknik inom jordbruk och livsmedelsproduktion. https://mistra.org 2012 Mistraforskare presenteras i TV4 ettbildnamn.jpg Ett samarbete inleds med TV4 News som under hösten visar en dokumentärserie producerad tillsammans med Mistra. Serien om aktuell vetenskap besöker sex forskare från olika Mistraprogram och berättar om deras forskning. https://mistra.org Satsning på sju projekt inom återvinning ettbildnamn.jpg Mistra investerar 36,5 miljoner kronor i Mistra Closing the loop. Programmet som leds från SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut ska i sju olika projekt skapa värdefulla resurser av industriavfall för att spara naturresurser, energi och pengar. https://mistra.org/program/mistra-closing-the-loop/ Mistra satsar 40 miljoner på miljöinriktad nanoforskning ettbildnamn.jpg Nanomaterial används allt mer trots att det finns kunskapsluckor om deras miljöegenskaper. I december beslutar Mistras styrelse om att satsa på programmet Mistra Environmental Nanotechnology för att både kartlägga miljöeffekter och hitta nya miljötillämpningar av nanomaterial. https://mistra.org/program/mistra-environmental-nanosafety/ 2013 Utvärdering av Mistras program (M20) ettbildnamn.jpg Mistra utvärderar samtliga dittills genomförda forskningsprogram, närmare bestämt 33 program, som pågick 1996-2011. Utvärderingen genomfördes av Sweco EuroFutures och resulterade i en syntesrapport och en programrapport. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Synthesis-report.pdf https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Mistra_Programrapport_webb_founding.pdf 2014 Jubileum ettbildnamn.jpg Mistra fyller 20 år. Under jubileumsåret arrangeras flera policyseminarier och en konferens på Fotografiska i Stockholm. Åke Iverfeldt tillträder som vd. https://mistra.org/wp-content/uploads/2023/05/mistra_jubileumsskrift_webb_utvik.pdf 2015 Mistra och Formas storsatsar på humanistisk miljöforskning ettbildnamn.jpg Mistra och forskningsrådet Formas finansierar ett humanistiskt forskningsprogram som ska ledas av Linköpings universitet. https://mistra.org/program/the-seed-box/ 42 miljoner till forskningsprogram om cirkulär ekonomi ettbildnamn.jpg En av näringslivets stora utmaningar är att försöka frikoppla tillväxt från ökad resursanvändning. https://mistra.org/program/mistra-rees/ Forskningscentrumet Misum etbaleras ettbildnamn.jpg Forskningscentret Misum om hållbara marknader spelar en viktig roll i Handelshögskolans arbete för att inkludera hållbarhet https://mistra.org/program/misum/ 2016 45 miljoner till plast i ett hållbart samhälle ettbildnamn.jpg Programmet Mistra STEPS som leds från Lunds universitet ska i en ny satsning från Mistra studera hållbara sätt att tillverka och använda plast. https://mistra.org/program/mistra-steps/ Ny antologi om hur Sverige kan bli klimatneutralt ettbildnamn.jpg En ny bok från Mistra och Miljömålsberedningen där experter ger sin syn på hur klimatpolitiken skulle behöva se ut överlämnades till miljöministern. https://mistra.org/wp-content/uploads/2023/05/Vilka-vagar-finns-mot-att-bli-klimatneutrala-.pdf 2017 Fyra nya Mistraprogram startar ettbildnamn.jpg Under året startade de fyra forskninsgprogrammen Mistra Sustainable Consumption, Mistra TerraClean, Mistra Geopolitics och Mistra Carbon Exit https://mistra.org/program/mistra-sustainable-consumption/ Workshop med unga bidrar till Mistras omvärldsbevakning ettbildnamn.jpg Digitalisering och teknisk utveckling, liksom mer individualisering och hälsa var teman när ungdomar delade med sig av sin syn på hållbarhet. htts://mistral.org Mistraforskning vill påverka i Almedalen ettbildnamn.jpg En GMO-buffé och diskussioner om bättre klädkretslopp och svenskarnas friluftsliv var några av programpunkterna Mistra bidrog till under årets politikervecka i Visby. htts://mistral.org 2018 Handbok om effektiv forskningskommunikation ettbildnamn.jpg Mistra har tagit fram handboken ”Från forskning till faktabaserade beslut – sju tips om kommunikation för Mistras forskningsprogram”. Tanken är att ge en ökad förståelse för medielogiken och hur professionella opinionsbildare arbetar. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/mistra_handbok_kommunikation_2018.pdf Stora förändringar för evidensbaserade utvärderingar ettbildnamn.jpg Mistra EviEM omvandlas till Rådet för evidensbaserad miljöanalys och får Formas som värd. https://mistra.org/program/mistra-eviem/ Nytt kunskapscentrum för läkemedel i miljön ettbildnamn.jpg Läkemedelsverket inrättar ett kunskapscentrum kring läkemedel och miljön. Centrumet som bland annat ska arbeta för att öka kunskapen om läkemedelsrester i avloppsvatten är ett tydligt resultat av det tidigare forskningsprogrammet Mistra Pharma. https://mistra.org/program/mistrapharma/ 58 miljoner till program om effektiv skogsanvändning ettbildnamn.jpg Ett skogsbruk som tar hjälp av digital teknik är fokus för Mistra Digital Forest. Ett konsortium lett av branschorganisationen Skogsindustrierna och ett flertal forskningsutförare får ansvar för satsningen som tilldelas en budget på totalt 83 miljoner kronor under fyra år med Mistra som huvudfinansiär. https://mistra.org/program/mistra-digital-forest/ 2019 Mistra stärker närvaro i Bryssel ettbildnamn.jpg I början av december var Mistra med och arrangerade både ett högnivåmöte om EU:s klimatstrategi och ett seminarium om cirkulär ekonomi i EU-parlamentet. https://mistra.org/nyheter/seminarietatt-i-bryssel-infor-eus-nya-grona-giv/ Mistra finansierar forskning om idrott, friluftsliv och miljö ettbildnamn.jpg Mistras nya programsatsning om idrott, friluftsliv och miljö Mistra Sport & Outdoors tilldelas ett konsortium där Mittuniversitetet står som programvärd. Forskningen finansieras med 56 miljoner kronor under fyra år. https://mistra.org/nyheter/mistra-finansierar-forskning-om-idrott-friluftsliv-och-miljo/ Mistra startar program om miljökommunikation ettbildnamn.jpg Mistras nya satsning på Miljökommunikation Mistra Environmental Communication går till ett konsortium med sitt nav vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Med som partners finns även universiteten i Uppsala och Lund samt universitet i USA, Tjeckien och Australien. https://mistra.org/nyheter/mistra-startar-program-om-miljokommunikation/ OECD-rapport lyfter fram Mistras strategiska miljösatsningar ettbildnamn.jpg OECD har granskat hur nio organisationer och initiativ i lika många länder ger stöd till miljö- och hållbarhetsforskning. Mistra fick goda betyg för dess organisation och för att stiftelsens kapital ökar trots stora investeringar. https://mistra.org/nyheter/oecd-rapport-lyfter-fram-mistras-strategiska-miljosatsningar/ 2020 Rapport om värdet i återvunnet material ettbildnamn.jpg Inom Mistras rapportserie Investor Brief publicerades rapporten Investor Brief: Recycled Materials for Sustainable Investments där potentialen med återvunnet material och finansbranschens avgörande roll för att påskynda omställningen till cirkulära materialflöden lyftes. https://mistra.org/nyheter/ny-rapport-ger-finansbranschen-kunskap-om-vardet-i-atervunnet-material/ 64 MSEK till forskning om hållbart livsmedelssystem ettbildnamn.jpg Mistras styrelse har beviljat ansökan Mistra Food Futures med SLU som huvudsökande till utlysningen ”Livsmedelsförsörjning och hållbara livsmedelssystem”. Målet med programmet är ett hållbart och resilient livsmedelssystem som levererar hälsosam mat. https://mistra.org/nyheter/64-msek-till-forskning-om-hallbart-livsmedelssystem/ Anna Jöborn ny vd för Mistra ettbildnamn.jpg Mistras nya vd Anna Jöborn tillträder. Hon ser stora möjligheter med att förstärka bryggan mellan forskning och praktik. https://mistra.org/nyheter/mistras-nya-vd-anna-joborn-coronakrisen-ett-unikt-tillfalle-for-forskning-om-hallbar-utveckling/ Mistra Summerar för ökad kunskap om plast ettbildnamn.jpg Endast i år kommer 400 miljoner ton plast att tillverkas. Att leva plastfritt är idag nästan omöjligt. Det konstateras i Ingen kommer undan plasten, en ny skrift från Mistra, som krossar myter och belyser både problem och möjligheter med materialet. https://mistra.org/nyheter/mistra-vill-oka-kunskapen-om-plast/ Al Gore på besök ettbildnamn.jpg Al Gore har länge stått på barrikaden för en mer offensiv klimatpolitik. Trots tidens mörka moln lyfte han under ett möte hos Mistra i januari fram finanssektorns ökade medvetenhet om vad som måste göras som ett positivt exempel. https://mistra.org/nyheter/inspirerande-mote-hos-mistra-med-al-gore/ 50 MSEK till forskning om ett hållbart energisystem ettbildnamn.jpg Mistras styrelse beslutade att bevilja programförslaget Mistra Electrification med Energiforsk och Chalmers som huvudsökande till utlysningen ”Energitransitioner – ett systemperspektiv”. Programmets vision är att påskynda en rättvis och konkurrenskraftig omställning till ett hållbart och effektivt energisystem. https://mistra.org/nyheter/50-msek-till-mistra-electric-transition-forskning-om-ett-hallbart-energisystem/ 2021 Webbinarserie om klimatet ettbildnamn.jpg Hösten 2021 anordnade Mistra en webbinarserie med fokus på klimatfrågan. Del 1. Klimaträttvisa inför COP26 – vad säger forskningen, del 2. Klimatet i fokus – hur accelererar vi den svenska omställningen? och del 3 Klimatanpassning – Från COP26 till Sveriges kommuner. https://mistra.org/nyheter/mistras-webbinarieserie-lyfter-klimatfragan-ur-olika-perspektiv/ Filmserie om hållbart mode Vad är hållbart mode? Och är det överhuvudtaget möjligt? Mistra släppte fyra filmer med lärdomar från det avslutade forskningsprogrammet Mistra Future Fashion med fokus på design, produktionen, affärsmodeller och återvinning. Mistra var också en av medarrangörerna till konferensen Fashion Future som var startskottet på Stockholms Fashion Week. https://mistra.org/nyheter/2255/ Framtidens mat Mistra och Swesif arrangerade webbinariet Framtidens mat. Expertpanelen diskuterade hur produktion och konsumtion av mat kan förändras i en mer hållbar riktning, betydelsen av politisk styrning och möjligheterna med hållbara investeringar i livsmedelssektorn. https://mistra.org/nyheter/vagarna-mot-en-hallbar-livsmedelssektor/ 40 MSEK till forskning för omställningen till en fossilfri framtid Mistras styrelse har beslutat att bevilja programförslaget FAIRTRANS, med Stockholms universitet som huvudsökande, till utlysningen ”Samhällstransformation med fokus på klimat”. Mistra och Formas kommer att samfinansiera forskningsprogrammet vars mål är att bana väg för en rättvis fossilfri framtid. https://mistra.org/nyheter/40-msek-till-forskning-for-omstallningen-till-en-fossilfri-framtid/ 2022 Forskningsprogram om hållbar blå ekonomi ettbildnamn.jpg Mistras styrelse har beslutat att finansiera programförslaget Co-Creating Better Blue, med Göteborgs universitet som huvudsökande, inom utlysningen En hållbar blå ekonomi för Sverige. Forskningsprogrammets vision är en mer hållbar, öppen och demokratisk blå ekonomi som involverar fler sektorer och aktörer. https://mistra.org/nyheter/50-msek-till-forskning-om-hallbar-bla-ekonomi/ Mistras träffpunkt i Almedalen Mistras arena i Almedalen 2022 bjöd på lunchmingel, seminarier och panelsamtal med fokus på den senaste miljö- och klimatforskningen. Dagen innehöll flera aktuella teman – klimatomställningen, cirkularitet och plast, samt säkerhet och försörjningsfrågor i tider av kris. https://mistra.org/nyheter/mistra-i-almedalen-2022-se-alla-sessioner-har/ Stöd till ukrainska forskare Mistras styrelse avsatte 10 miljoner kronor för satsningar till stöd för forskare på flykt från kriget i Ukraina. Medlen användas för att erbjuda forskare anställning under begränsad tid i Mistras forskningsprogram. https://mistra.org/nyheter/mistras-stod-till-ukrainska-forskare/ Mistraprogramemens bidrag till rapport inför Stockholm+50 SEI:s och CEEW:s vetenskapliga rapport Unlocking a Better Future lanserades inför högnivåmötet Stockholm+50. Tre av Mistras forskningsprogram har bidragit med underlag till rapporten. Ett av dem handlar om internationella organisationers legitimitet och hur de kan arbeta för ökat förtroende hos medborgarna. https://mistra.org/nyheter/mistra-geopolitics-bidrag-till-rapport-infor-stockholm50/ 100 MSEK till forskning om biologisk mångfald och det finansiella systemet Mistras styrelse beslutade att finansiera två programförslag inom utlysningen ”Biologisk mångfald och det finansiella systemet”. Båda forskningsprogrammen avser att stoppa förlusten av och återskapa biologisk mångfald genom tvärvetenskaplig forskning och med partners inom industrin och den finansiella sektorn. https://mistra.org/nyheter/b100-msek-till-forskning-om-biologisk-mangfald-och-det-finansiella-systemet/ 2023 Utlysning om hållbar tillgång på innovationskritiska råvaror ettbildnamn.jpg Mistra öppnar utlysningen Säker och hållbar tillgång på innovationskritiska råvaror. Målet är att ett kommande forskningsprogram ur ett miljöstrategiskt perspektiv ska identifiera risker och möjligheter avseende tillgången till metaller och mineraler som anses kritiska för en hållbar omställning av samhället. https://mistra.org/nyheter/mistras-utlysning-20-msek-till-hallbar-tillgang-pa-innovationskritiska-ravaror/ Konferensen Think 2030 Dialogue Sweden Hållbarhetsforskning behöver bli mindre geopolitiskt naiv och EU behöver se till att överenskommelser för kritiska råmetaller inte bidrar till ny kolonialism. Det var några medskick från panelen på Mistras och IISD:s session Climate security and trade in times of multiple crises under konferensen Think 2030 Dialogue Sweden. https://mistra.org/nyheter/sa-behover-vi-adressera-klimat-och-handelsfragor-i-tider-av-kris/ Mistras träffpunkt i Almedalen Under Mistras dag i Almedalen diskuterades näringslivets gröna omställning, hållbara livsmedelssystem längs hela värdekedjan och framtidens klimatsmarta samhälle – allt utifrån den senaste miljö- och klimatforskningen. https://mistra.org/nyheter/mistra-i-almedalen-2023-se-alla-sessioner-har/ 2024 Mistras 30-årsjubileum ettbildnamn.jpg Som en del av Mistras 30-årsjubileum lanseras två utlysningar: Mistra Utmana och Mistra miljöforskningsledare. En större utvärdering av verksamheten genomförs. Tillsammans med Mistras forskningsprogram arrangeras en turné med seminarier på tre olika platser i Sverige, Skellefteå, Göteborg och Lund. I september bjuder Mistra in till en jubileumskonferens med fokus på Knowledge – Confidence – Leadership. https://mistra.org/mistra-30-ar/ Avsnitt 2 1994 ENG_Från politisk konflikt till ledande miljöforskning ettbildnamn.jpg När löntagarfonderna efter en lång politisk strid avvecklades 1994 fick ett antal nybildade forskningsstiftelser del av fondernas kapital. Mistra fick ansvar för att utveckla området miljöstrategisk forskning och bidra till att viktiga miljöproblem i samhället blev lösta. Startkapital var 2,5 miljarder kronor och tanken var att pengarna skulle räcka i tio år. https://mistra.org/historien-bakom-mistra/ Mistras första vd – men inga forskningsprogram ettbildnamn.jpg Göran A Persson utsågs till Mistras första vd och i januari 1994 fick han och kanslichefen Björn Englund tillgång till stiftelsepengarna, 2,5 miljarder. Det första året satte Mistra inte igång några program alls. Man fick inte in tillräckligt bra ansökningar. En artikel i Svenska Dagbladet 30 maj 1995 har rubriken ”Forskningsstiftelse håller inne anslag till forskning om miljön – förslagen anses inte tillräckligt djärva”. Göran A Persson förklarar i artikeln. ”Det har tagit längre tid än beräknat att tänka i vidare banor och samarbeta över ämnesgränserna”. 1995 Nytt utvärderingssystem ettbildnamn.jpg Förutom att införa ett nytt sätt att finansiera forskning riggade Mistra en ny variant för att utvärdera program. Mistras vd Göran A Persson och hans medarbetare tog kontakt med de ledande internationella forskarna inom respektive område, och det visade sig vara lätt att få hit dem för att genomföra utvärderingarna. htts://mistral.org 1996 Nio forskningsprogram startar ettbildnamn.jpg Mistras första forskninsgprogram startar: Utvägar, ByggMistra, MAaF, SWECLIM, KAM, ÅSC, SUFOR, Biosignal och VASTRA. htts://mistral.org 1997 Ny forskning ettbildnamn.jpg Sex forskningsprogram startar: COLDREM, MiMi, SUCOZOMA, RESE, Sustainable Food Production (FOOD 21) och Fuel cells in a sustainable society. htts://mistral.org 1998 Två nya forskningsprogram ettbildnamn.jpg Forskningsprogrammen Fjäll-Mistra med fokus på uthållig utveckling i fjällregionen och Urban water med fokus på framtidens VA-system startar. https://mistra.org 1999 Fyra forskningsprogram ettbildnamn.jpg Programmen NewS, LUSTRA. ASTA och MARE startar. NewS med målet att utveckla en strategi för riskhantering av kemikalier och LUSTRA med syfte att utveckla marknadsstrategier för minskade nettoutsläpp av växthusgaser. ASTA arbetade med åtgärdsstrategier för gränsöverskridande luftföroreningar och MARE som utvecklade beslutsstödssystemet Nest för att beräkna vilka som är de mest kostnadseffektiva åtgärderna för att uppnå en god miljökvalitet i Östersjön. https://mistra.org 2000 Ljudlandskapstänkande ettbildnamn.jpg forskningsprogrammet Ljudlandskap för bättre hälsa startade. Programmet utarbetade ett ”ljudlandskapstänkande” och ”ljudlandskapskoncept” som kan användas när nya bostadsområden uppförs och för att förbättra ljudbilden i befintliga boendemiljöer. https://mistra.org/program/ljudlandskap-for-battre-halsa/ Börsyra ettbildnamn.jpg Under år 2000 uppgick Mistras utbetalningar till 239 miljoner kronor, medan förmögenhetsförvaltningen genererade ett tillskott på 148 miljoner kronor. Året resulterade alltså i en minskning av förmögenheten på 91 miljoner kronor. Både avkastning och risktagande fick i stort sett goda betyg i den utvärdering av tre års förmögenhetsförvaltning som Mistra lät göra under 2000. Resultaten visade sig ligga i nivå med vad som uppnåtts av andra stiftelser med samma förutsättningar. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20001.pdf 2001 Kapitalkritik ettbildnamn.jpg Under år 2000 får Mistra kritik i medierna för att kapitalet inte förvaltas med tillräcklig hänsyn till miljö och etik. Vd Måns Lönnroth anser att kritiken är berättigad och 2001 påbörjas ett arbete med att miljö- och etikgranska Mistras aktieinnehav. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20011.pdf Mistra på webben ettbildnamn.jpg Mistras nya webbplats med information om verksamheten och forskningsprogrammen publiceras på www.mistra.org. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20011.pdf Forskning om naturbetesmarker ettbildnamn.jpg Forskningsprogrammet HagmarksMISTRA startar. Programmet har med naturvetenskaplig, ekonomisk och sociologisk forskning analyserat reglerna, föreslagit förändringar, undersökt böndernas livsbetingelser och gjort storskaliga fältförsök för att förbättra den biologiska mångfalden. https://mistra.org/program/hagmarksmistra/ 2002 “Dödsdalen” i fokus ettbildnamn.jpg Metaforen ”dödsdalen” används för att illustrera Mistras uppgift – att vara bron över den dal där goda idéer och viktiga resultat ofta tappas bort. På ena sidan forskningen, på den andra näringsliv och samhälle. Under året behandlas bland annat 57 ansökningar om idéstöd med målsättningen att forskningen ska resultera i praktisk användning som kommersiella produkter, som underlag i internationella förhandlingar eller som underlag för uthållig förvaltning av naturens resurser. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20021.pdf Heurekasystemet ettbildnamn.jpg För skoglig analys och planering används Heurekasystemet. Systemet föddes ur Mistrasatsningen Heureka som startade 2002 och avslutades 2009. Tio år senare togs de första stegen för nästa generations system. https://mistra.org/nyheter/heurekasystemet-uppdaterat-for-ett-forandrat-klimat/ 2003 Kreativitet och rannsakan ettbildnamn.jpg En internationell utvärderingsgrupp utvärderar Mistras verksamhet som en del i Mistras tioårsjubileum. Mistras styrelseordförande skriver i årsrapporten att det har varit ett år i rannsakans och kretaivitetens tecken. Att miljöfrågorna fått mindre uppmärksamhet och att den globala debatten har dominerats av helt andra frågor, som terrorismen och USA:s agerande i Irak. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20031.pdf Mer hållbar båtbottenfärg ettbildnamn.jpg Nya forskningsprogram startar: DOM som fördjupade kunskapen om hur odling av mikroorganismer kan effektiviseras och skalas upp. PERSEA som utvecklade metoder som effektivt och miljöanpassat tar hand om flera föroreningar utan att nya skadliga ämnen bildas. Greenchem som påbörjade ett paradigmskifte inom den kemiska industrin för att basen för verksamheten ska gå från fossila- till förnyelsebara råvaror. Och så MarinePaint som utvecklade en båtbottenfärg som förhindrar organismer att börja växa på fartyg och båtar. https://mistra.org/program/marine-paint/ Strategiarbetet ettbildnamn.jpg Mistras styrelse jobbar med en ny strategi. Den präglas av tre nyckelformuleringar: Kapitalförvaltning för hållbar utveckling. Starka forskninsgmiljöer som skapar användarvärde.Aktiv kommunikation. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20031.pdf 2004 Mistra 10 år ettbildnamn.jpg I samband med Mistras tioårsjubileum gjordes ett flertal utvärderingar, utredningar och en intressenundersökning. Utifrån det växte ett större utvecklingsprojket fram med fokus på formen för forskninsgprogram med målet om användarnytta och forskninsgportföljens sammansättning, vilka områden som finansieras. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20041.pdf Klimatpolicy och svartlut ettbildnamn.jpg Forskningsprogrammen Stålkretsloppet, Clipore, Svartlutsförgasning och MASE startar. Forskningsprogrammet Clipore, som avslutades 2011, är en av de längsta satsningar som någonsin genomförts inom klimatområdet. Programmet gav därmed ett värdefullt vetenskapligt underlag som har använts i samband med förhandlingar inom FN:s klimatkonvention samt vid utformning av EU:s system för utsläppshandel men även vid utformningen av andra styrmedel. https://mistra.org/program/clipore/ 2005 Hållbar kapitalförvaltning ettbildnamn.jpg Startskott för Mistras plattform för dialog kring hållbar kapitalförvaltning. Vid ett seminarium om ekologisk och etisk kapitalförvaltning medverkar bland annat Al Gore, David Blood och representanter för institutionella investerare och förvaltare. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20051.pdf Programcheferna går ledarskapsutbildning ettbildnamn.jpg Ett skräddarsytt ledarutvecklingsprogram för programchefer pågår under hela året. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Arsrapport20051.pdf Tvärvetenskapligt forskningscentrum ettbildnamn.jpg Sex universitetsorter svarade på utlysningen om ett tvärveteskapligt forskningscentrum. Tre av dem, Stockholm, Umeå samt Göteborg, har beviljats planeringsbidrag för att arbeta vidare med sina idéer kring uppbyggnaden. https://mistra.org 2006 Forskningssatsningar startar ettbildnamn.jpg E4 Mistra, PlantComMistra, SIRP och TransportMistra startar. https://mistra.org Ny vd ettbildnamn.jpg Mistras vd sedan 2000 Måns Lönnroth går i pension och Ola Engelmark utses till ny vd, med tillträde 1 januari 2007. https://mistra.org Samverkan mellan akdemi och industri ettbildnamn.jpg Tillsammans med Stiftelsen för Strategisk Forskning sjösätts satsningen ProEnviro, ett forskningsprogram för miljöanpassad produktframtagning i små- och medelstora företag i samarbete mellan industri och lärosäten. https://mistra.org 2007 Stockholm Resilience Centre ettbildnamn.jpg Forskningscentret Stockholm Resilience Centre, SRC, etableras. https://mistra.org/program/stockholm-resilience-centre/ Miljö och handel ettbildnamn.jpg Forskningsprogrammet ENTWINED startar. Programmet utvecklade bland annat redskap för att stödja svenska och europeiska förhandlare och intressenter i deras arbete med att integrera miljöaspekterna i internationella handelssystem. https://mistra.org/program/entwined/ 2008 Läkemedel och klimat ettbildnamn.jpg Forskningsprogrammen Mistra Pharma med fokus på läkemedels komplexa miljöpåverkan och Mistra-SWECIA som arbetade för bättre underlag om klimatanpassning startar. https://mistra.org 2009 Giftfri miljö ettbildnamn.jpg I samarbete med forskningsrådet Formas, Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket arrangerade Mistra den årliga konferensen Forum för miljöforskning. Årets tema var Giftfri miljö. https://mistra.org Almedalspremiär ettbildnamn.jpg Klimatet och kapitalet – hur investerare bidrar till en hållbar utveckling. Det var rubriken på Mistras första arrangemang någonsin under politikerveckan i Almedalen. Tre forskningsprogram följde med kansliet: Marine Paint, Greenchem och Sustainable Investments. https://mistra.org 2010 Ny vd ettbildnamn.jpg Lars-Erik Liljelund utses till ny vd för Mistra. https://mistra.org Centrum för hållbar stadsutveckling ettbildnamn.jpg Kunskapscentrumet Mistra Urban Futures startar med målet att bli ett världsledande centrum för hållbar stadsutveckling i dess varierande former och sammanhang. https://mistra.org/program/mistra-urban-futures/ Forskning om Arktis framtid ettbildnamn.jpg Mistra fattar beslut om Mistra Arctic Futures, det första stora svenska samhällsvetenskapliga och humanistiska forskningsprogram som studerade Arktis framtid. Syftet var både att stärka den svenska kapaciteten inom området och öka den strategiska kunskapen om det arktiska området. https://mistra.org 2011 Satsning på råd för utvärdering ettbildnamn.jpg Beslut om att bygga upp expertrådet Mistra EviEM. Mistras råd för evidensbaserad miljövård (EviEM) arbetar för en miljövård som står på vetenskaplig grund. Genom systematiska utvärderingar av olika miljöfrågor ska beslutsunderlaget i det svenska miljöarbetet förbättras. https://mistra.org/program/mistra-eviem/ Start för Mistra Future Fashion ettbildnamn.jpg Att få till en systemförändring av den svenska modebranschen som leder till hållbar utveckling av såväl industri som samhälle är målet för Mistra Future Fashion. Detta stärker också konkurrensförmågan för modeindustrin. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut är värd för det nya programmet som bland annat berör innovativa material, nya affärsmodeller och policyfrågor. https://mistra.org Nytt utseende ettbildnamn.jpg I slutet av året beslutade Mistra om en ny logotyp och grafisk profil. Rutorna i logotypen symboliserar växelbruk, eller ett schackbräde. Schack är ett strategiskt spel och kan liknas vid Mistras miljöstrtaegiska satsningar. https://mistra.org Nytt program om bioteknik ettbildnamn.jpg Beslut om det nya forskningsprogrammet Mistra Biotech med Sveriges lantbruksuniversitet som värd. Uppdraget är ta ett helhetsgrepp på bioteknik inom jordbruk och livsmedelsproduktion. https://mistra.org 2012 Mistraforskare presenteras i TV4 ettbildnamn.jpg Ett samarbete inleds med TV4 News som under hösten visar en dokumentärserie producerad tillsammans med Mistra. Serien om aktuell vetenskap besöker sex forskare från olika Mistraprogram och berättar om deras forskning. https://mistra.org Satsning på sju projekt inom återvinning ettbildnamn.jpg Mistra investerar 36,5 miljoner kronor i Mistra Closing the loop. Programmet som leds från SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut ska i sju olika projekt skapa värdefulla resurser av industriavfall för att spara naturresurser, energi och pengar. https://mistra.org/program/mistra-closing-the-loop/ Mistra satsar 40 miljoner på miljöinriktad nanoforskning ettbildnamn.jpg Nanomaterial används allt mer trots att det finns kunskapsluckor om deras miljöegenskaper. I december beslutar Mistras styrelse om att satsa på programmet Mistra Environmental Nanotechnology för att både kartlägga miljöeffekter och hitta nya miljötillämpningar av nanomaterial. https://mistra.org/program/mistra-environmental-nanosafety/ 2013 Utvärdering av Mistras program (M20) ettbildnamn.jpg Mistra utvärderar samtliga dittills genomförda forskningsprogram, närmare bestämt 33 program, som pågick 1996-2011. Utvärderingen genomfördes av Sweco EuroFutures och resulterade i en syntesrapport och en programrapport. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Synthesis-report.pdf https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/Mistra_Programrapport_webb_founding.pdf 2014 Jubileum ettbildnamn.jpg Mistra fyller 20 år. Under jubileumsåret arrangeras flera policyseminarier och en konferens på Fotografiska i Stockholm. Åke Iverfeldt tillträder som vd. https://mistra.org/wp-content/uploads/2023/05/mistra_jubileumsskrift_webb_utvik.pdf 2015 Mistra och Formas storsatsar på humanistisk miljöforskning ettbildnamn.jpg Mistra och forskningsrådet Formas finansierar ett humanistiskt forskningsprogram som ska ledas av Linköpings universitet. https://mistra.org/program/the-seed-box/ 42 miljoner till forskningsprogram om cirkulär ekonomi ettbildnamn.jpg En av näringslivets stora utmaningar är att försöka frikoppla tillväxt från ökad resursanvändning. https://mistra.org/program/mistra-rees/ Forskningscentrumet Misum etbaleras ettbildnamn.jpg Forskningscentret Misum om hållbara marknader spelar en viktig roll i Handelshögskolans arbete för att inkludera hållbarhet https://mistra.org/program/misum/ 2016 45 miljoner till plast i ett hållbart samhälle ettbildnamn.jpg Programmet Mistra STEPS som leds från Lunds universitet ska i en ny satsning från Mistra studera hållbara sätt att tillverka och använda plast. https://mistra.org/program/mistra-steps/ Ny antologi om hur Sverige kan bli klimatneutralt ettbildnamn.jpg En ny bok från Mistra och Miljömålsberedningen där experter ger sin syn på hur klimatpolitiken skulle behöva se ut överlämnades till miljöministern. https://mistra.org/wp-content/uploads/2023/05/Vilka-vagar-finns-mot-att-bli-klimatneutrala-.pdf 2017 Fyra nya Mistraprogram startar ettbildnamn.jpg Under året startade de fyra forskninsgprogrammen Mistra Sustainable Consumption, Mistra TerraClean, Mistra Geopolitics och Mistra Carbon Exit https://mistra.org/program/mistra-sustainable-consumption/ Workshop med unga bidrar till Mistras omvärldsbevakning ettbildnamn.jpg Digitalisering och teknisk utveckling, liksom mer individualisering och hälsa var teman när ungdomar delade med sig av sin syn på hållbarhet. htts://mistral.org Mistraforskning vill påverka i Almedalen ettbildnamn.jpg En GMO-buffé och diskussioner om bättre klädkretslopp och svenskarnas friluftsliv var några av programpunkterna Mistra bidrog till under årets politikervecka i Visby. htts://mistral.org 2018 Handbok om effektiv forskningskommunikation ettbildnamn.jpg Mistra har tagit fram handboken ”Från forskning till faktabaserade beslut – sju tips om kommunikation för Mistras forskningsprogram”. Tanken är att ge en ökad förståelse för medielogiken och hur professionella opinionsbildare arbetar. https://mistra.org/wp-content/uploads/2022/09/mistra_handbok_kommunikation_2018.pdf Stora förändringar för evidensbaserade utvärderingar ettbildnamn.jpg Mistra EviEM omvandlas till Rådet för evidensbaserad miljöanalys och får Formas som värd. https://mistra.org/program/mistra-eviem/ Nytt kunskapscentrum för läkemedel i miljön ettbildnamn.jpg Läkemedelsverket inrättar ett kunskapscentrum kring läkemedel och miljön. Centrumet som bland annat ska arbeta för att öka kunskapen om läkemedelsrester i avloppsvatten är ett tydligt resultat av det tidigare forskningsprogrammet Mistra Pharma. https://mistra.org/program/mistrapharma/ 58 miljoner till program om effektiv skogsanvändning ettbildnamn.jpg Ett skogsbruk som tar hjälp av digital teknik är fokus för Mistra Digital Forest. Ett konsortium lett av branschorganisationen Skogsindustrierna och ett flertal forskningsutförare får ansvar för satsningen som tilldelas en budget på totalt 83 miljoner kronor under fyra år med Mistra som huvudfinansiär. https://mistra.org/program/mistra-digital-forest/ 2019 Mistra stärker närvaro i Bryssel ettbildnamn.jpg I början av december var Mistra med och arrangerade både ett högnivåmöte om EU:s klimatstrategi och ett seminarium om cirkulär ekonomi i EU-parlamentet. https://mistra.org/nyheter/seminarietatt-i-bryssel-infor-eus-nya-grona-giv/ Mistra finansierar forskning om idrott, friluftsliv och miljö ettbildnamn.jpg Mistras nya programsatsning om idrott, friluftsliv och miljö Mistra Sport & Outdoors tilldelas ett konsortium där Mittuniversitetet står som programvärd. Forskningen finansieras med 56 miljoner kronor under fyra år. https://mistra.org/nyheter/mistra-finansierar-forskning-om-idrott-friluftsliv-och-miljo/ Mistra startar program om miljökommunikation ettbildnamn.jpg Mistras nya satsning på Miljökommunikation Mistra Environmental Communication går till ett konsortium med sitt nav vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Med som partners finns även universiteten i Uppsala och Lund samt universitet i USA, Tjeckien och Australien. https://mistra.org/nyheter/mistra-startar-program-om-miljokommunikation/ OECD-rapport lyfter fram Mistras strategiska miljösatsningar ettbildnamn.jpg OECD har granskat hur nio organisationer och initiativ i lika många länder ger stöd till miljö- och hållbarhetsforskning. Mistra fick goda betyg för dess organisation och för att stiftelsens kapital ökar trots stora investeringar. https://mistra.org/nyheter/oecd-rapport-lyfter-fram-mistras-strategiska-miljosatsningar/ 2020 Rapport om värdet i återvunnet material ettbildnamn.jpg Inom Mistras rapportserie Investor Brief publicerades rapporten Investor Brief: Recycled Materials for Sustainable Investments där potentialen med återvunnet material och finansbranschens avgörande roll för att påskynda omställningen till cirkulära materialflöden lyftes. https://mistra.org/nyheter/ny-rapport-ger-finansbranschen-kunskap-om-vardet-i-atervunnet-material/ 64 MSEK till forskning om hållbart livsmedelssystem ettbildnamn.jpg Mistras styrelse har beviljat ansökan Mistra Food Futures med SLU som huvudsökande till utlysningen ”Livsmedelsförsörjning och hållbara livsmedelssystem”. Målet med programmet är ett hållbart och resilient livsmedelssystem som levererar hälsosam mat. https://mistra.org/nyheter/64-msek-till-forskning-om-hallbart-livsmedelssystem/ Anna Jöborn ny vd för Mistra ettbildnamn.jpg Mistras nya vd Anna Jöborn tillträder. Hon ser stora möjligheter med att förstärka bryggan mellan forskning och praktik. https://mistra.org/nyheter/mistras-nya-vd-anna-joborn-coronakrisen-ett-unikt-tillfalle-for-forskning-om-hallbar-utveckling/ Mistra Summerar för ökad kunskap om plast ettbildnamn.jpg Endast i år kommer 400 miljoner ton plast att tillverkas. Att leva plastfritt är idag nästan omöjligt. Det konstateras i Ingen kommer undan plasten, en ny skrift från Mistra, som krossar myter och belyser både problem och möjligheter med materialet. https://mistra.org/nyheter/mistra-vill-oka-kunskapen-om-plast/ Al Gore på besök ettbildnamn.jpg Al Gore har länge stått på barrikaden för en mer offensiv klimatpolitik. Trots tidens mörka moln lyfte han under ett möte hos Mistra i januari fram finanssektorns ökade medvetenhet om vad som måste göras som ett positivt exempel. https://mistra.org/nyheter/inspirerande-mote-hos-mistra-med-al-gore/ 50 MSEK till forskning om ett hållbart energisystem ettbildnamn.jpg Mistras styrelse beslutade att bevilja programförslaget Mistra Electrification med Energiforsk och Chalmers som huvudsökande till utlysningen ”Energitransitioner – ett systemperspektiv”. Programmets vision är att påskynda en rättvis och konkurrenskraftig omställning till ett hållbart och effektivt energisystem. https://mistra.org/nyheter/50-msek-till-mistra-electric-transition-forskning-om-ett-hallbart-energisystem/ 2021 Webbinarserie om klimatet ettbildnamn.jpg Hösten 2021 anordnade Mistra en webbinarserie med fokus på klimatfrågan. Del 1. Klimaträttvisa inför COP26 – vad säger forskningen, del 2. Klimatet i fokus – hur accelererar vi den svenska omställningen? och del 3 Klimatanpassning – Från COP26 till Sveriges kommuner. https://mistra.org/nyheter/mistras-webbinarieserie-lyfter-klimatfragan-ur-olika-perspektiv/ Filmserie om hållbart mode Vad är hållbart mode? Och är det överhuvudtaget möjligt? Mistra släppte fyra filmer med lärdomar från det avslutade forskningsprogrammet Mistra Future Fashion med fokus på design, produktionen, affärsmodeller och återvinning. Mistra var också en av medarrangörerna till konferensen Fashion Future som var startskottet på Stockholms Fashion Week. https://mistra.org/nyheter/2255/ Framtidens mat Mistra och Swesif arrangerade webbinariet Framtidens mat. Expertpanelen diskuterade hur produktion och konsumtion av mat kan förändras i en mer hållbar riktning, betydelsen av politisk styrning och möjligheterna med hållbara investeringar i livsmedelssektorn. https://mistra.org/nyheter/vagarna-mot-en-hallbar-livsmedelssektor/ 40 MSEK till forskning för omställningen till en fossilfri framtid Mistras styrelse har beslutat att bevilja programförslaget FAIRTRANS, med Stockholms universitet som huvudsökande, till utlysningen ”Samhällstransformation med fokus på klimat”. Mistra och Formas kommer att samfinansiera forskningsprogrammet vars mål är att bana väg för en rättvis fossilfri framtid. https://mistra.org/nyheter/40-msek-till-forskning-for-omstallningen-till-en-fossilfri-framtid/ 2022 Forskningsprogram om hållbar blå ekonomi ettbildnamn.jpg Mistras styrelse har beslutat att finansiera programförslaget Co-Creating Better Blue, med Göteborgs universitet som huvudsökande, inom utlysningen En hållbar blå ekonomi för Sverige. Forskningsprogrammets vision är en mer hållbar, öppen och demokratisk blå ekonomi som involverar fler sektorer och aktörer. https://mistra.org/nyheter/50-msek-till-forskning-om-hallbar-bla-ekonomi/ Mistras träffpunkt i Almedalen Mistras arena i Almedalen 2022 bjöd på lunchmingel, seminarier och panelsamtal med fokus på den senaste miljö- och klimatforskningen. Dagen innehöll flera aktuella teman – klimatomställningen, cirkularitet och plast, samt säkerhet och försörjningsfrågor i tider av kris. https://mistra.org/nyheter/mistra-i-almedalen-2022-se-alla-sessioner-har/ Stöd till ukrainska forskare Mistras styrelse avsatte 10 miljoner kronor för satsningar till stöd för forskare på flykt från kriget i Ukraina. Medlen användas för att erbjuda forskare anställning under begränsad tid i Mistras forskningsprogram. https://mistra.org/nyheter/mistras-stod-till-ukrainska-forskare/ Mistraprogramemens bidrag till rapport inför Stockholm+50 SEI:s och CEEW:s vetenskapliga rapport Unlocking a Better Future lanserades inför högnivåmötet Stockholm+50. Tre av Mistras forskningsprogram har bidragit med underlag till rapporten. Ett av dem handlar om internationella organisationers legitimitet och hur de kan arbeta för ökat förtroende hos medborgarna. https://mistra.org/nyheter/mistra-geopolitics-bidrag-till-rapport-infor-stockholm50/ 100 MSEK till forskning om biologisk mångfald och det finansiella systemet Mistras styrelse beslutade att finansiera två programförslag inom utlysningen ”Biologisk mångfald och det finansiella systemet”. Båda forskningsprogrammen avser att stoppa förlusten av och återskapa biologisk mångfald genom tvärvetenskaplig forskning och med partners inom industrin och den finansiella sektorn. https://mistra.org/nyheter/b100-msek-till-forskning-om-biologisk-mangfald-och-det-finansiella-systemet/ 2023 Utlysning om hållbar tillgång på innovationskritiska råvaror ettbildnamn.jpg Mistra öppnar utlysningen Säker och hållbar tillgång på innovationskritiska råvaror. Målet är att ett kommande forskningsprogram ur ett miljöstrategiskt perspektiv ska identifiera risker och möjligheter avseende tillgången till metaller och mineraler som anses kritiska för en hållbar omställning av samhället. https://mistra.org/nyheter/mistras-utlysning-20-msek-till-hallbar-tillgang-pa-innovationskritiska-ravaror/ Konferensen Think 2030 Dialogue Sweden Hållbarhetsforskning behöver bli mindre geopolitiskt naiv och EU behöver se till att överenskommelser för kritiska råmetaller inte bidrar till ny kolonialism. Det var några medskick från panelen på Mistras och IISD:s session Climate security and trade in times of multiple crises under konferensen Think 2030 Dialogue Sweden. https://mistra.org/nyheter/sa-behover-vi-adressera-klimat-och-handelsfragor-i-tider-av-kris/ Mistras träffpunkt i Almedalen Under Mistras dag i Almedalen diskuterades näringslivets gröna omställning, hållbara livsmedelssystem längs hela värdekedjan och framtidens klimatsmarta samhälle – allt utifrån den senaste miljö- och klimatforskningen. https://mistra.org/nyheter/mistra-i-almedalen-2023-se-alla-sessioner-har/ 2024 Mistras 30-årsjubileum ettbildnamn.jpg Som en del av Mistras 30-årsjubileum lanseras två utlysningar: Mistra Utmana och Mistra miljöforskningsledare. En större utvärdering av verksamheten genomförs. Tillsammans med Mistras forskningsprogram arrangeras en turné med seminarier på tre olika platser i Sverige, Skellefteå, Göteborg och Lund. I september bjuder Mistra in till en jubileumskonferens med fokus på Knowledge – Confidence – Leadership. https://mistra.org/mistra-30-ar/

Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling