Forskning
Aktuellt
Om Mistra
Forskning
Mistra 30 år
2024 är det 30 år sedan Mistra bildades. Under året har vi tagit tillfället i akt att både blicka bakåt för lärande och ta kliv framåt för nya satsningar. Vi har utvärderat Mistras verksamhet ur olika aspekter, lanserat två nya utlysningar, arrangerat en seminarieturné på olika platser i landet och bjudit in till en jubileumskonferens. Målet har varit att synliggöra miljöforskningens betydelse i samhället.
För att uppmärksamma Mistras 30-årsjubileum och stimulera innovation, nya tankesätt och bidra till att en hållbar omställning tar fart bjöd Mistra in till en jubileumskonferens den 12 september med tema Knowledge – Confidence – Leadership.
Klimatförändringen handlar till stor del om data och scenarios. För att skapa förståelse och engagemang för den omställning vi befinner oss i och hitta en gemensam riktning framåt är språk och känslor av stor betydelse. Aspekter på språk, värderingar och engagemang utforskades på Mistras jubileumskonferens.
Se sessionen och läs hela artikeln.
Hållbarhetsagendan hamnar i skymundan när frågor rörande geopolitik och säkerhet är i fokus. Men vad innebär globaliseringens död för globalt samarbete? Och hur kan vi skapa en agenda som adresserar nya perspektiv av säkerhet som omfattar klimat och hälsa? På Mistras jubileumskonferens diskuterades hur nuvarande utmaningar kan hanteras simultant.
Kärlek mellan generationer och språkets betydelse för hållbar omställning
Hållbarhet och säkerhet – geopolitikens frammarsch
Från Antarktis till Ukraina – Ledarskap med hjärta och självförtroende
Mat, mobilitet och minskade koldioxidutsläpp – forskning idag och framöver
Utvärdering av Mistras verksamhet
Utredning rättsliga frågor kring Mistras bildande och verksamhet
Mistra 30 år – en övergripande utvärdering av stiftelsens verksamhet
Excellensutvärdering genom bibliometrisk analys. Forskning finansierad av Mistra, 2006-2023
Utvärdering av forskningslandskapets utveckling. Mistras roll i ett förändrat landskap
Utvärdering av 36 Mistra-finansierade program (2004–2024) – programrapporter
Utvärdering av 36 Mistra-finansierade program (2004–2024) – syntes
Utvärdering av Mistras programmodell
Samhällsomställningen i Skellefteå – forskning och utmaningar
Social acceptans, rättvisa och resiliens – nyckelfaktorer för lyckad samhällsomställning i norr
Vägen ut ur slit- och slängsamhället – Mistras jubileumsseminarium i Göteborg
Hållbar omställning – Från molekyler och material till en gemensam berättelse
Biologisk mångfald – skilda aktörer men ett gemensamt ansvar
Vad innebär det att sätta en prislapp på naturen? Mistras jubileumsseminarium i Lund
Expeditionsledare på Antarktis, vd för ett techföretag i Ukraina och finansexpert som banat väg för hållbara investeringar. Under Mistras jubileumskonferens diskuterades olika perspektiv på ledarskap för hållbar omställning med aktörer från akademi, industri, politik och finans.
För 30 år sedan bildades Mistra med syfte att finansiera miljöstrategisk forskning. Fram till hösten 2024 har vi investerat 6 miljarder kronor i strategisk miljöforskning. På vår jubileumskonferens fick deltagarna stifta närmare bekantskap med tre av våra nuvarande forskningsprogram – Mistra Food Futures, Mistra SAMS och Mistra Carbon Exit.
Se sessionen och läs hela artikeln.
Mistra bildades 1994 och har som en del av sitt 30-årsjubileum låtit utvärdera verksamheten ur olika aspekter. Forskningen Mistra finansierar håller till stor del hög kvalitet, det visar rapporterna som kommer att vara ett stöd i det kontinuerliga förbättringsarbetet.
Under året har Mistra engagerat en extern expertpanel, M30-kommittén, för att analysera verksamheten och komma med rekommendationer. Kommittén har fokuserat på Mistras kärnverksamhet forskningsfinansiering. Även en utredning av Mistra i ett stiftelserättsligt perspektiv har genomförts. Dessutom har en konsultfirma anlitats för att genomlysa Mistras verksamhet ur olika vinklar. Utvärderingen som helhet har resulterat i ett antal analyser och rekommendationer för att stötta utvecklingen av verksamheten.
Utredning rättsliga frågor kring Mistras bildande och verksamhet
Mistra 30 år – en övergripande utvärdering av stiftelsens verksamhet
Excellensutvärdering genom bibliometrisk analys. Forskning finansierad av Mistra, 2006-2023
Utvärdering av forskningslandskapets utveckling. Mistras roll i ett förändrat landskap
Utvärdering av 36 Mistra-finansierade program (2004–2024) – programrapporter
Utvärdering av 36 Mistra-finansierade program (2004–2024) – syntes
Utvärdering av Mistras programmodell
Under 2024 har vi samlat våra pågående forskningsprogram i olika konstellationer och med och intressanta målgrupper under temat Omställning pågår. Det har skett i form av en seminarieturné till tre olika platser i Sverige där aktuella miljö- och samhällsfrågor diskuterats.
Blickarna vänds mot norra Sverige när världens hunger efter förnybar energi, batterier och fossilfria produkter ökar. Det handlar om stora etableringar som påverkar ekonomi, infrastruktur, tillgång till arbetskraft och kompetensförsörjning. Men som också påverkar människor och natur där meningsskiljaktigheter och olika synsätt kan krocka och leda till nya konflikter.
Den 1 februari startade Mistras jubileumsturné under temat Omställning pågår och rubriken för evenemanget i Skellefteå var Elektrifieringens utmaningar och möjligheter. Med avstamp i Mistras forskningsprogram diskuterar akademi, näringsliv, politik och civilsamhälle den stora omställningen i norra Sverige ur ett miljö-, klimat- och rättviseperspektiv.
I Västerbotten och Norrbotten sker nu en nyindustrialisering och samhällsomvandling i rekordfart. Det innebär utmaningar på många fronter – ekonomi, kompetensförsörjning och befolkningsattraktion, såväl som infrastruktur, bostäder, vård och intressekonflikter. Mistra anordnade i februari ett jubileumsseminarium på plats i Skellefteå för att diskutera vägar framåt.
Blickarna vänds mot norra Sverige när världens hunger efter förnybar energi, batterier och fossilfria produkter ökar. Industrietableringarna är stora och på kort tid ska kommuner bygga upp ny infrastruktur, samhällsservice och få medborgarna med på resan. På Mistras jubileumsseminarium i Skellefteå lyftes rättviseaspekten och politiska samarbeten som nyckelfaktorer för att satsningarna ska bli hållbara och långsiktiga.
Vägen mot ett cirkulärt samhälle omfattar allt från nya material, tekniker och affärsmodeller till förändrade konsumtionsbeteenden och vitala styrmedel. Den 12 mars fortsatte Mistras jubileumsturné till Göteborg med att zooma in på Smart cirkularitet och nya material. Kunskapsläge och forskningsbehov inom området stod på agendan, liksom diskussioner om styrmedel och politik som stimulerar grön kemi, cirkularitet och smarta material.
Resan mot ett cirkulärt samhälle omfattar allt från nya material, tekniker och affärsmodeller till förändrade konsumtionsbeteenden och vitala styrmedel. På Mistras jubileumsseminarium i Göteborg diskuterades cirkularitet och vägen ut ur slit- och slängsamhället.
En cirkulär omställning handlar om allt från molekyler, riskbedömning i tidigt skede och livscykelanalys till en gemensam berättelse om vart vi är på väg. På Mistras jubileumsseminarium i Göteborg lyftes forskning om kemikalier, smarta material, skog och plast.
Biologisk mångfald och klimatomställning innebär både målkonflikter och synergieffekter. Den 9 april avslutades Mistras jubileumsturné i Lund med temat Biologisk mångfald och klimatomställning – konflikter och synergier.
Mistra valde i början av 2022 att finansiera två forskningsprogram med fokus på just kopplingen mellan biologisk mångfald och det finansiella systemet – Mistra BIOPATH och Mistra FinBio. Under jubileumsseminariet i Lund deltar företrädare från båda forskningsprogrammen för att berätta om den forskning som nu pågår och diskutera frågor gällande risker och möjligheter samt vad det innebär att sätta ett pris på naturen.
Hur kan olika aktörer med skilda intressen och ansvar mötas och samarbeta gällande både hav och land? Vilken styrning krävs och hur ökar vi engagemanget för biologisk mångfald? På Mistras jubileumsseminarium i Lund lyftes diskussioner om biologisk mångfald gällande mat och jordbruk samt civilsamhälle och planering.
Att översätta naturens värde i ekonomiska termer innebär både risker och möjligheter. Det synliggör företagens påverkan, beroende och risker kopplade till biologisk mångfald. Men det innebär också att natur och ekosystemtjänster hanteras som marknadskrafter. På Mistras jubileumsseminarium i Lund diskuterades biologisk mångfald och klimat – synergier och konflikter.
Mistra har under sina 30 år investerat drygt sex miljarder kronor i miljöstrategisk forskning med syfte att lösa viktiga miljöproblem, bidra till en miljöanpassad samhällsutveckling och stärka Sveriges konkurrenskraft. Inför jubileumsåret 2024 fattade Mistras styrelse ett beslut om att avsätta en budget på högst 180 miljoner kronor för både en projektsatsning och ett ledarskapsprogram för unga forskare inom miljö- och hållbarhetsområdet.
Mistra, Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, bjuder in forskare och andra aktörer att ansöka om finansiering till forskningsprojekt med nytänkande och innovativ ansats för att adressera utmaningar inom de två områdena Minskad resursförbrukning och accelererad cirkulär ekonomi och Diplomati för hållbarhet. Syftet med utlysningen är att möjliggöra utforskandet av idéer som har potential att bidra med lösningar på komplexa miljö- och samhällsutmaningar. För att främja utbyte av idéer och resultat mellan finansierade projekt kommer Mistra att arrangera gemensamma aktiviteter.
Mistra, Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, bjuder in lärosätesledningar att inkomma med nomineringar av ett eller flera utvalda ämnesområde/-n för upp till fyra biträdande lektorstjänster (BUL-tjänster) per lärosäte. Syftet med utlysningen är att möjliggöra finansiering av attraktiva och långsiktiga biträdande lektorstjänster inom miljö- och hållbarhetsområdet. För att stärka de utvaldas ledarförmågor kommer de att ingå i ett gemensamt ledarskapsprogram utformat av Mistra.
Kärlek mellan generationer och språkets betydelse för hållbar omställning
Hållbarhet och säkerhet – geopolitikens frammarsch
Från Antarktis till Ukraina – Ledarskap med hjärta och självförtroende
Mat, mobilitet och minskade koldioxidutsläpp – forskning idag och framöver
Utvärdering av Mistras verksamhet
Utredning rättsliga frågor kring Mistras bildande och verksamhet
Mistra 30 år – en övergripande utvärdering av stiftelsens verksamhet
Excellensutvärdering genom bibliometrisk analys. Forskning finansierad av Mistra, 2006-2023
Utvärdering av forskningslandskapets utveckling. Mistras roll i ett förändrat landskap
Utvärdering av 36 Mistra-finansierade program (2004–2024) – programrapporter
Utvärdering av 36 Mistra-finansierade program (2004–2024) – syntes
Utvärdering av Mistras programmodell
Samhällsomställningen i Skellefteå – forskning och utmaningar
Social acceptans, rättvisa och resiliens – nyckelfaktorer för lyckad samhällsomställning i norr
Vägen ut ur slit- och slängsamhället – Mistras jubileumsseminarium i Göteborg
Hållbar omställning – Från molekyler och material till en gemensam berättelse
Biologisk mångfald – skilda aktörer men ett gemensamt ansvar
Vad innebär det att sätta en prislapp på naturen? Mistras jubileumsseminarium i Lund
Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling