Forskning
Aktuellt
Om Mistra
Forskning
Publicerad 2024-12-12
Utvärdering av Mistras verksamhet
Mistra bildades 1994 och har som en del av sitt 30-årsjubileum låtit utvärdera verksamheten ur olika aspekter. Forskningen Mistra finansierar håller till stor del hög kvalitet, det visar rapporterna som kommer att vara ett stöd i det kontinuerliga förbättringsarbetet.
Under året har Mistra engagerat en extern expertpanel, M30-kommittén, för att analysera verksamheten och komma med rekommendationer. Kommittén har fokuserat på Mistras kärnverksamhet forskningsfinansiering. Även en utredning av Mistra i ett stiftelserättsligt perspektiv har genomförts. Dessutom har en konsultfirma anlitats för att genomlysa Mistras verksamhet ur olika vinklar. Utvärderingen som helhet har resulterat i ett antal analyser och rekommendationer för att stötta utvecklingen av verksamheten.
– Styrelsen tackar alla inblandade experter för ett gediget arbete. Vi ser att flera av våra pågående initiativ för att stärka Mistra som forskningsfinansiär återspeglas i rekommendationerna från M30-kommittén. Vi kommer nu göra en samlad analys av alla underlag och använda oss av dem i vårt utvecklingsarbete, säger Anna Jakobson, styrelseordförande Mistra.
Aktiva i Mistras pågående och genomförda forskningsprogram har medverkat i intervjuer och bidragit med underlag till utvärderingsrapporterna. Mistras vd Anna Jöborn riktar ett stort tack till de som medverkat till att utvärderingsunderlagen är så omfattande.
– Som vd känner man sig stolt när man läser rapporterna och ser vad Mistras forskningssatsningar åstadkommer. I utvärderingarna sticker vår centrumsatsning Stockholm Resilience Centre, SRC, ut för sin vetenskapliga kvalitet, men den är också hög hos en stor andel av forskningsprogrammen. De flesta av Mistras forskningsprogram visar att det går att förena vetenskaplig kvalitet med högt ställda krav på praktisk tillämpning, säger Anna Jöborn.
Några utvecklingsområden som identifierats är processen gällande halvtidsutvärderingar av pågående forskningsprogram och att se över och överväga olika finansieringsformer. Rekommendationerna lyfter vikten av att analysera Mistras krav på medfinansiering och dokumentation av den finansierade forskningens effekter.
Utvärderingarna visar att det skett en nedgång gällande vetenskaplig kvalitet de senaste åren, en viktig fråga som Mistra tar med sig för särskild analys. Samtidigt har Mistras forskningssatsningar olika syften, mål och förutsättningar. Vetenskaplig excellens är en viktig parameter, då uppdraget är att främja utvecklingen av starka forskningsmiljöer av högsta internationella klass med betydelse för Sveriges framtida konkurrenskraft. Forskningen som finansieras ska också ha betydelse för lösandet av viktiga miljöproblem och för en miljöanpassad samhällsutveckling. Mångfalden av olika målsättningar avspeglas i programmens olika karaktär.
– Forskningens kvalitet kan mätas på många olika sätt och valet av metod får stor betydelse för utfallet. Forskningens mer djupgående effekter visar sig kanske först efter många år och kausala samband mellan insats och resultat kan vara svåra att fastställa. Det är vår uppgift att väga samman de olika delarna i Mistras uppdrag och forskningsprogrammens resultat bör därför betraktas i ett helhetsperspektiv, säger Johan Edman, programansvarig och projektledare för utvärderingsprocessen på Mistras kansli.
Den externa panelen, M30-kommittén, har bestått av ordförande Arne Flåøyen och ledamöterna Maria Norrfalk, Lars Bergström och Malin Mobjörk. Kommittén har fokuserat på Mistras forskningsfinansiering och bland annat undersökt om Mistras arbete sker på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, vad som kännetecknar forskningsinsatserna och vilka vetenskapliga och samhälleliga resultat som Mistras forskning har bidragit till.
Mistra 30 år – en övergripande utvärdering av stiftelsens verksamhet
En utredning av Mistra i ett stiftelserättsligt perspektiv har genomförts av Katarina Olsson, professor vid Juridicum, Lunds universitet.
Utredning rättsliga frågor kring Mistras bildande och verksamhet
Amsterdam Data Collective, ADC, har anlitats för att genomlysa genomförda och pågående Mistraprograms vetenskapliga kvalitet genom bibliometrisk analys, programmens måluppfyllelse och genomförande, forskningslandskapets utveckling och Mistras programmodell.
Excellensutvärdering genom bibliometrisk analys. Forskning finansierad av Mistra, 2006-2023
Utvärdering av forskningslandskapets utveckling. Mistras roll i ett förändrat landskap
Utvärdering av 36 Mistra-finansierade program (2004–2024) – programrapporter
Utvärdering av 36 Mistra-finansierade program (2004–2024) – syntes
Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling