Forskning
Aktuellt
Om Mistra
Forskning
Publicerad 2024-10-10
Från Antarktis till Ukraina – Ledarskap med hjärta och självförtroende
Expeditionsledare på Antarktis, vd för ett techföretag i Ukraina och finansexpert som banat väg för hållbara investeringar. Under Mistras jubileumskonferens diskuterades olika perspektiv på ledarskap för hållbar omställning med aktörer från akademi, industri, politik och finans.
David Blood är Senior Partner på Generation Investment Management som under lång tid har arbetat med hållbara investeringar. Risk och belöning samt osäkerhet är en central del inom finansbranschen.
– Problemet är att ramverket med risk och belöning inte längre fyller sitt syfte. Om du antar att finans och kapitalmarknaden är motorn för att samhället ska kunna uppfylla sina mål måste du objektivt värdera oss som undermåliga. Vi som kapitalägare är delvis ansvariga för utmaningar gällande klimat, natur och jämlikhet och jag tror att problemet är att vi inte har rätt information och rätt ramverk.
Enligt David Blood allokerar kapitalägare medel till företag och projekt utan ansvar och förståelse för investeringens inverkan. Utmaningen är att det fattas dåliga beslut. Efter 40 år inom branschen anser han att det blivit tydligt att vi kommit till vägs ände. Den goda nyheten är dock att finans inte är ett statiskt koncept och David Blood poängterar att investeringar för bara 45-50 år inte ansågs handla om risk och belöning, utan enbart risk.
– Det vi behöver göra är att inkludera påverkan i hur vi analyserar våra investeringsbeslut. Jag säger inte att vi ska avstå från avkastning och vi ska inte glömma risk, men vi måste förstå påverkan när vi allokerar kapital, säger David Blood.
Nuvarande läge är inte enbart ”doom and gloom”, utan också ett möjligheternas tillfälle som företagsledare, anser Lotta Lyrå, vd på Södra. Just möjligheterna med ledarskap vill hon ska lyftas i debatten, inte minst för att visa på möjligheter att bidra till skillnad för den unga generationen. Hon anser att hållbarhet och resiliens inte längre är begrepp vid sidan av mål gällande vinst.
– Den stora frågan är hur vi arbetar och innoverar utifrån det dubbla ramverket.
I sin roll ser hon risk som en självklar del av verksamheten, inte minst när det handlar om att hitta lösningar som både ger vinst och skapar en mer hållbar verksamhet. Här tror Lotta Lyrå att tätt samarbete inom leverantörskedjor är viktigt. Hon anser också att företagsledare behöver vara ödmjuka inför att man är beroende av andra och bygga relationer och tillit.
Maria Wetterstrand, vd för Miltton Europe, anser att ett problem är att många företag jämför sig med andra företag och därmed anser sig vara så bra på det man gör och inte ser ett behov förändring.
– Jag tror vi behöver förändra hur vi ser på jämförelser och att vi alltid borde jämföra företag med det hållbara samhället –vad är vår roll i ett hållbart samhälle? Först då kanske vi inser vad de riktiga utmaningarna är och agerar istället för att övertyga oss själva om att vi gör tillräckligt.
Det är också viktigt att politiken tar sitt ansvar och skapar gränser för vad företag ska göra för att inte överkonsumera jordens resurser. Ett enskilt företag kan inte ta det ansvaret, det är upp till politiken, anser Maria Wetterstrand. Förändringen är också redan i rullning.
– Jag har pratat om hållbarhet i 35 år och befinner vi oss vid ett kritiskt ögonblick – ja fortfarande. Vi har under hela den tiden sagt att det är en nödsituation och att vi måste agera nu. Men vi har också agerat. Vi har minskat utsläppen i Sverige och EU signifikant sedan 1990. Människor har trott att detta skulle innebära stora uppoffringar trots att de knappt märkt av förändringar. Det är ofta lättare än vi tror och genom att uppmärksamma den transformation vi gjort för att människor inte ska bli oroliga för den transformation vi behöver göra.
Antarktis är den enda kontinenten utan permanenta invånare. Chiara Montanari har varit där fem gånger, fyra av dem som expeditionsledare. Hon ser situationen vi befinner oss i som ett värdefullt tillfälle för förändring. Hon jämför det med sina expeditionserfarenheter från Antarktis där varje handling i sig är en accelerationspunkt som skapar framtiden.
– Det är extrema och farliga situationer där varje ögonblick är kritiskt, men vi vet också att vi kan vara väldigt effektiva och skapa en ny struktur för framtiden.
Dels är väderförhållandena extrema, dels är situationen på stationen extrem. Forskning ska bedrivas och leverera resultat under kort tid samtidigt som forskarna ska producera stationens vatten och elektricitet. Forskarna på plats har en mängd olika nationaliteter med olika bakgrunder och mentalitet.
– Situationen på Antarktis är lik den situation vi som samhälle har med flera pågående komplexa utmaningar. Det kan tyckas överväldigande men utmaningarna hjälper oss att släppa våra inövade beteenden och tankesätt och ge oss energi att möta dem. Det är viktigt att komma ihåg att människan kan hantera tuffa utmaningar, säger Chiara Montanari.
Lars Strannegård är rektor på Handelshögskolan i Stockholm. Han tar handelshögskolornas ansvar för att utbilda framtidens ledare i hållbarhetsfrågor på stort allvar.
– Faktum är att utbildar vi studenter som kommer ut på arbetsmarknaden och inte förstår hållbarhet så får de inte jobb på McKinsey, Morgan Stanley eller Goldman Sachs eller i försäkringsbranschen.
Handelshögskolan i Stockholm har valt att fokusera sin forskning på hållbarhetsfrågor genom Mistra Sustainable Markets – Misum och för att hitta nya sätt för att lösa hållbarhetsfrågorna har de skapat House of innovation. Samtidigt går det inte att kräva att studenterna, som är framtidens ledare, agerar hållbart. Med inspiration från filosofen Ingemar Hedenius citat om att den som är bäst förberedd för framtiden är den som är fri och levande, det är nu skolans koncept för lärande.
Den 24 februari 2022 invaderade Ryssland Ukraina. Andreas Flodström är vd på techföretaget Beetroot i Ukraina. Med åtta kontor runt om i landet hade företaget förberett planer utifall att dagen skulle komma. Men planerna gick snabbt i stöpet. Ansvar och ledarskap ställdes på sin spets.
– Vi har byggt en tillitsfull kultur med decentraliserat ansvar i teamen och jag är mycket glad för det inte minst gällande mobilisering och vad som händer med människor när vi utsätts för extrema situationer.
Andreas Flodström berättar att de redan från början ville att jobbet på Beetroot skulle kännas som ett hem. När du kommer till jobbet tar du av dig skorna och sätter på dig dina tofflor med idén att du tar med hela dig själv till jobbet. Det blev också tydligt när kriget bröt ut – företaget i sig kom i andra hand, människorna i företaget i första hand. Under de första dagarna av fullskaligt krig blev Andreas Flodström med kollegor tvungna att ta mängder av beslut, så många som man vanligtvis tar under en period på flera år.
– Alla beslut var inte bra men det intressanta är att kvaliteten på de allra flesta beslut var riktigt hög.
Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling