Forskning

Aktuellt

Om Mistra

Forskning

Aktuellt

Om Mistra

Pågående utlysning

Mistra miljöforskningsledare

Utlysning av medel till forskningsledare

Mistra, Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, bjuder in lärosätesledningar att inkomma med nomineringar av ett eller flera utvalda ämnesområde/-n för upp till fyra biträdande lektorstjänster (BUL-tjänster) per lärosäte. Syftet med utlysningen är att möjliggöra finansiering av attraktiva och långsiktiga biträdande lektorstjänster inom miljö- och hållbarhetsområdet. För att stärka de utvaldas ledarförmågor kommer de att ingå i ett gemensamt ledarskapsprogram utformat av Mistra.

Bakgrund

Akademiker tidigt i karriären utgör inte bara en viktig del av lärosätenas personal för forskning och undervisning, utan är även centrala för den långsiktiga återväxten av nyckelkompetens inom universitet och högskolor. Samtidigt är tillgängliga karriärvägar för yngre akademiker begränsade. En transparent process med högt ställda krav och tydliga kriterier för rekrytering och befordring bidrar till ett kvalitetsdrivande system, som attraherar motiverade forskare och lärare.

Mistras satsning Mistra miljöforskningsledare riktar sig till lärosäten som identifierat ett behov av att rekrytera nyckelkompetens i form av blivande miljöforskningsledare. Inom denna satsning ämnar Mistra att delfinansiera anställningen och ledarskapsutveckling av upp till 15 st biträdande universitetslektorer (BUL). De utvalda individerna förväntas att aktivt delta i Mistras ledarskapsprogram.

För att den rekryterade ytterligare ska utvecklas i sitt akademiska ledarskap ska Mistra och lärosätet tillsammans även avsätta finansiering för att de biträdande lektorerna ges möjligheten att initiera en forskargrupp.

Fokus för utlysningen

Mistras vision är en bättre värld för människa och natur där miljö- och klimatutmaningarna har lösts. Vetenskaplig kunskap och kompetens är avgörande för att nå dit. Vårt uppdrag är att investera i strategisk forskning som driver på omställningen till ett fossilfritt och hållbart samhälle samt stärker Sveriges konkurrenskraft.

Syftet med Mistras jubileumsatsning är att möjliggöra finansiering av attraktiva och långsiktiga biträdande lektorstjänster tidigt i karriären inom miljö- och hållbarhetsområdet. Tjänsterna är en möjlighet för lärosätena att attrahera nyckelkompetens av långsiktig betydelse.

Målet är att skapa transparenta, kvalitetsdrivande och långsiktiga karriärvägar för unga akademiker, som samtidigt rustas att stärka sina förmågor som forskningsledare i en komplex omvärld.

För att den rekryterade ska ges möjlighet att utveckla sitt akademiska ledarskap ska lärosätet avsätta egen finansiering för en doktorandtjänst som ska knytas till BUL:en. Mistra skjuter också till extra medel som kan användas exempelvis till att anställa ytterligare en doktorand eller en postdoc. (Se Extramedel för BUL-tjänst nedan.)

Vem kan söka?

Lärosätesledningar inbjuds att efter dialog med sina tilltänkta forsknings- och utbildningsmiljöer inkomma med nomineringar av ett eller flera utvalda ämnesområde/-n för upp till fyra BUL-tjänster per lärosäte (se lista nedan). Lärosäten som planerar att söka flera BUL-tjänster uppmuntras att tillåta en bredd i urvalet av ämnesområden som omfattar en större del av lärosätets relevanta forskningskompetens och institutioner.

Lärosäten som kan söka upp till 4 BUL-tjänster:

Övriga universitet och högskolor i Sverige kan söka högst 2 BUL-tjänster per lärosäte.

  • Chalmers tekniska högskola
  • Göteborgs universitet
  • Kungliga Tekniska högskolan
  • Linköpings universitet
  • Lunds universitet
  • Stockholms universitet
  • Sveriges lantbruksuniversitet
  • Umeå universitet
  • Uppsala universitet

Erbjudandet är i linje med Mistras stadgar att ”forskningen skall ha betydelse för lösandet av viktiga miljöproblem och för en miljöanpassad samhällsutveckling”. För detta krävs en bredare representation och kompetens från fler ämnesområden. Samtliga relevanta akademiska discipliner och ämnesområden välkomnas att söka.

Tjänsterna ska vara av prioriterad betydelse för lärosätet, vilket innebär att tjänsten/tjänsterna ska placeras inom något av lärosätesledningen utvalda ämnesområden eller akademiska miljöer. Två lärosäten kan inkomma med gemensamma nomineringar av tjänster, men den individuella tjänsten ska knytas till ett lärosäte.

Lärosätena kan ansöka om finansiering från Mistra för upp till 80% av en heltidstjänst och för en anställningsperiod mellan fem och sex år (Se Tabell 1).

Mistras finansiering

Satsning Mistra miljöforskningsledare består av ett paket om maximalt 10 MSEK per BUL-tjänst innehållande tre delar:

  • Finansiering av BUL-tjänst (max 80%), under förutsättning att lärosätet motfinansierar BUL-tjänsten med minst 20% (företrädesvis undervisning) samt finansierar en doktorand på heltid.
  • Mistras ledarskapsprogram
  • Extramedel för den antagna BUL:ens utveckling och för initierandet av en forskargrupp.

Extramedel för BUL-tjänst

Till varje biträdande lektorstjänst som Mistra beviljar delfinansiering för (max 80% av heltid) bidrar Mistra med extramedel. Dessa extramedel kan lärosätet (utöver BUL-tjänsten) välja att disponera i enlighet med vissa villkor (se Disposition av Mistras medel nedan).

Totalt kan Mistras finansiering uppgå till maximalt 10 MSEK (inkl. OH) för hela anställningsperioden per anställd BUL.

Lärosätets medfinansiering och initierandet av en forskargrupp

Lärosätets medfinansiering ska bestå av finansiering av minst 20% av den beviljade BUL-tjänsten, och som ska utgöras av BUL:s egen undervisningstjänstgöring.

Därutöver åtar sig lärosätet att för varje beviljad BUL-tjänst anställa och finansiera en doktorand på heltid. Doktoranden ska knytas till BUL:en och dennes forskningsområde, och på detta sätt utgöra ett första steg för BUL:en att initiera sin forskargrupp (se Tabell 2).

För att underlätta progression och fortsatt akademisk karriär är det viktigt att BUL:en, för den del av anställningen som lärosätet finansierar, ägnar sig åt undervisning och handledning.

Lärosätet kan inte räkna OH-kostnader som medfinansiering.

Disposition av Mistras medel

Inom ramen för satsningen kan Mistra finansiera upp till 15 st BUL-tjänster vid utvalda lärosäten. Den del av BUL-anställningen som Mistra finansierar ska utgöras av forskning, samverkan och eventuell doktorandhandledning.

Övrig del av Mistras finansiering om maximalt 10 miljoner (per beviljad BUL-heltidstjänst för hela anställningsperioden) kan användas till att finansiera andra kostnader knutna till BUL:ens forskningsaktiviteter, som till exempel material, utrustning eller driftkostnader. Mistras extramedel kan med fördel även användas för att finansiera en tjänst som postdoc, laboratorieassistent eller ytterligare en doktorand, utöver den som lärosätet åtagit sig att finansiera.

Mistras ledarskapsprogram  

De rekryterade biträdande lektorerna förväntas inom ramen för sin anställning delta i ett gemensamt ledarskapsprogram som utformas och finansieras av Mistra. Det obligatoriska ledarskapsprogrammet ska bestå av ett paket med externa utbildningar och gemensamma aktiviteter.

Många lärosäten erbjuder olika typer av ledarskapskurser och vid behov kan sådana kurser ingå i den preliminära plan för ledarskapsutveckling som ska ingå i ansökan.

Ansökningsförfarande: process och beredning

Lärosätena nominerar   

Lärosätena ansöker genom att nominera de ämnesområden inom vilka man önskar rekrytera sina biträdande lektorer. Nomineringar ska tydligt motiveras utifrån satsningens syfte och mål samt det värde på kort och lång sikt som den nyckelkompetens som ska rekryteras förväntas innebära. (Se Ansökans delar nedan.) Rekryteringen av tjänsterna ska efter beviljande från Mistra ske genom öppen utlysning vid lärosätet.

Mistras urval och utvärderingsprocess  

Inkomna ansökningar kommer att formaliagranskas på Mistras kansli. Mistras externa expertpanel kommer därefter att utvärdera inkomna ansökningar utifrån nedanstående kriterier och utlysningens syfte och mål. Intervjuer med några av de sökande lärosätena kommer att ske.

Utifrån expertpanelens rekommendationer fattar Mistras styrelse beslut om vilka av lärosätesnomineringarna som ska beviljas medel.

Lärosätet utlyser tjänster  

Efter beslut om beviljad finansiering från Mistra kan lärosätena i öppen konkurrens annonsera ut BUL-tjänsterna, som ska tillsättas genom lärosätets gängse processer och anställningsordning. När den biträdande lektorn är anställd och påbörjat sin tjänst kan rekryteringen av doktoranden påbörjas enligt samma process.

Utvärderingskriterier   

Samtliga ansökningar kommer att utvärderas utifrån nedanstående kriterier och där kompetensförstärkningens värde för lärosätet är av central betydelse i enlighet med utlysningens fokus.

Prioriterat område  

  • Finns av rektor ett tydligt utpekat ämnesområde/forskningsmiljö för tilltänkt tjänst?
  • Hur väl motiveras behovet av satsningen som ett steg för lärosätet att uppnå målet med sina långsiktiga prioriteringar och strategi?

Utveckling av forskning- och utbildningsmiljö  

  • I vilken utsträckning finns en tydlig nulägesbeskrivning av utvald forsknings- och utbildningsmiljö dit tilltänkt tjänst planeras?
  • I vilken utsträckning finns en adekvat ambition för samma miljös akademiska utveckling?
  • I vilken utsträckning bidrar tilltänkt rekrytering till samma miljös utveckling på kort och lång sikt?

Vetenskapligt bidrag och relevans  

  • I vilken utsträckning förväntas satsningen bidra till förstärkt vetenskaplig kapacitet och utveckling inom relevant miljöforskningsfält?
  • Hur väl kan den tilltänkta miljöns sammantagna meriter och erfarenhet (runt tilltänkt BUL) bidra till en ändamålsenlig utveckling enligt beskriven ambition för forsknings- och utbildningsmiljön?

Samverkans- och innovationseffekt  

  • I vilken omfattning förväntas satsningen bidra till fördjupad eller förnyad samverkanskompetens mellan forsknings- och utbildningsmiljön samt relevanta externa aktörer?
  • I vilken utsträckning är satsningen angelägen och kan förväntas bidra till innovation av betydelse för svensk konkurrenskraft?

Genomförande, organisation och förutsättningar  

  • I vilken utsträckning har lärosätet utformat praktiska och organisatoriska förutsättningar och resurser för att de rekryterade ska ha möjlighet att integreras och bidra ändamålsenligt till den akademiska miljöns ambition om utveckling?
  • I vilken utsträckning förväntas tilltänkt forskargrupp (runt tilltänkt BUL) nå framgång på sikt, givet de förutsättningar som tillgodoses?

Ansökans delar

Underlag från lärosätet   

Notera att lärosätet ska inkomma med en enskild ansökan för varje önskad BUL-tjänst.

Ansökan ska skrivas på engelska för att möjliggöra internationell sakkunniggranskning.

Ansökan: Prioriterat område (högst 3 sidor)  

  • Ange huvudsökande1
  • Lärosätets beslutade val av ämnesområde och institution för tilltänkt/-a rekrytering/-ar.
  • Beskriv kort hur den interna nomineringsprocessen gått till.

Bilaga 1. Forskning- och utbildningsmiljö (högst 10 sidor)  

Beskriv tilltänkt akademisk miljö till vilken den biträdande lektorstjänsten ska knytas samt vilket bidrag kompetensförstärkningen förväntas innebära.  

  • Beskriv forsknings- och utbildningsmiljöns nuläge och utvecklingsambitioner.
  • Beskriv sammansättningen av relevant forskning- och undervisningskompetens inom tilltänkt miljö.
  • Motivera den tilltänkta forsknings- och utbildningsmiljöns behov av önskad nyckelkompetens på kort och lång sikt.
  • Ange tillgång till infrastruktur och andra relevanta resurser.
  • Plan för integrering och övrig stödstruktur för rekryterad forskare.
  • Preliminär plan och budget för disposition av Mistras extramedel med motivering (förutom BUL-tjänsten).
  • Preliminär plan och önskemål för BUL:ens ledarskapsutveckling.
  • Preliminär plan för rekrytering och finansiering av en doktorand för ev. beviljad BUL-tjänst.

Bilaga 2. Kravprofil i preliminär annons (1–2 sidor)

Preliminär utlysningstext med kravprofil för önskad BUL-tjänst  

  • Lärosätets kravprofil i tilltänkt BUL-annons.
  • Den tilltänkte BUL:ens huvudsakliga forskningsämnesområde och undervisningsområde.

Mistra omfattas av offentlighetsprincipen, vilket innebär att allmänheten har rätt till insyn i processen. Alla inkomna handlingar till Mistra, inklusive ansökningar, är allmänna handlingar och kan begäras bli utlämnade. Under vissa förutsättningar kan uppgifter sekretessbeläggas. Personuppgifter som inkommer hanteras i enlighet med gällande dataskyddslagstiftning. Mer information finns i Mistras integritetspolicy (https://www.mistra.org/integritetspolicy/).

Formalia  

Ansökan skickas som en sammanhållen pdf per e-post till mail@mistra.org och ska vara Mistra tillhanda till Mistra senast 15 jan 2025, kl: 16:00

Mistra tar inte hänsyn till ändringar eller kompletteringar av ansökan efter att utlysningen stängts.

  • Ansökan ska omfatta bilagor (som PDF-filer) enligt utlysningens instruktioner.
  • Ansökan ska skrivas på engelska.
  • Sökande ska vara ett universitet eller högskola i Sverige.
  • En ansökan ska lämnas in för varje önskad BUL-tjänst.
  • Varje lärosäte kan ansöka om högst 2–4 BUL-tjänster med tillhörande doktorandtjänst. (Se lista, sida 2.)
  • BUL ska påbörja sin anställning absolut senast den 30 juni 2026.
  • Anställningsgrad för BUL ska vara 100%.
  • Anställningstid för BUL ska vara 5–6 år.
  • Till varje BUL-tjänst ska en heltidsdoktorandtjänst planeras. Denne ska finansieras av sökande lärosäte.
  • Projektmedel som söks från Mistra får inte överstiga 10 MSEK (inkl OH).
  • Budgetering av medel ska följa Mistras ekonomiska riktlinjer (https://mistra.org/undersidor/ekonomi/).
  • Ansökan ska signeras och skickas till mail@mistra.org via lärosätets rektor.

  

Tidsplan  

2024 

  • September: utlysning öppnar: inbjudan till lärosätesledningen att nominera ämnesområden.

2025 

  • 15 januari, kl. 16:00: utlysning stänger.
  • Februari–April: formaliagranskning och utvärdering av Mistras expertpanel.
  • Juni: styrelsemöte, beslut meddelas.
  • Juli–Oktober: BUL-tjänster kan annonseras i öppen konkurrens vid lärosätena.

 2025/2026  

  • Oktober 2025-Mars 2026: lärosätenas rekryteringsprocess.

2026 

  • April–juni: nyrekryterad BUL börjar sin tjänst. Senaste datum för påbörjad BUL-tjänst 30 juni 2026.
  • Hösten 2026: Mistras ledarskapsprogram startar.

Programmets förväntade budget: 150 MSEK

Mistras finansiella bidrag: Projektbudget: 15 MSEK, varav Mistra finansierar max 10 miljoner (inkl OH) per BUL-tjänst på heltid (5-6 år).

Motfinansiering:

Ansökans längd: Ansökan: högst 3 sidor. Bilaga 1: 10 sidor. Bilaga 2: 1-2 sidor. Totalt: högst 15 sidor. Ansökan skrivs på engelska. 

Ansökningar Mistra tillhanda senast: 15 jan 2025, klockan 16:00. Ansökan skickas till mail@mistra.org som en sammanhållen pdf. 

Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling