Forskning
Aktuellt
Om Mistra
Forskning
Publicerad 2024-01-23
Resurseffektivitet och cirkularitet på agendan i Göteborg
Vägen mot ett cirkulärt samhälle omfattar allt från nya material, tekniker och affärsmodeller till förändrade konsumtionsbeteenden och vitala styrmedel. För att uppmärksamma att Mistra firar 30 år 2024 och synliggöra forskningens betydelse i samhället anordnar vi en jubileumsturné. Den 12 mars, i Göteborg, sätter vi fokus på cirkulär ekonomi.
Den 1 februari i Skellefteå startar Mistras jubileumsturné, som är en del av Mistras firande av 30 år som stiftelse, där även en jubileumskonferens den 12 september stundar. Temat för turnén och konferensen är Omställning pågår och den 12 mars i Göteborg fortsätter turnén med att zooma in på Smart cirkularitet och nya material. Med avstamp i Mistras forskningsprogram diskuterar akademi, näringsliv, politik och civilsamhälle kunskapsläge och forskningsbehov inom området, samt sätter styrmedel och politik som stimulerar grön kemi, cirkularitet och smarta material under lupp.
Cirkulär ekonomi är ett av fundamenten i EU:s Green Deal. De accelererande klimatförändringarna, den begränsade tillgången på kritiska råmaterial och det tuffa geopolitiska läget har satt frågan om resurseffektivitet och cirkularitet än tydligare på agendan. Regleringar och initiativ som spänner över allt från ekodesigndirektivet och kemikaliestrategi till digitala produktpass och förordningen Critical Raw Materials Act ska bidra till att linjära flöden blir cirkulära.
Göteborgs stad driver initiativet Cirkulära Göteborg med syfte att påskynda omställningen från en linjär till en cirkulär ekonomi i samverkan med olika aktörer. Målen är bland annat att minska utsläppen av växthusgaser från kommunens inköp med 90 procent mellan 2021 och 2030. Under samma period ska mängden avfall från stadens verksamheter minska med 40 procent. Anna Ledin, direktör för miljöförvaltningen i Göteborgs stad, deltar under Mistras jubileumsseminarium i Göteborg.
– En framgångsrik omställning till en cirkulär ekonomi är, en av flera, förutsättningar för att Göteborg ska kunna nå sina ambitiösa miljö- och klimatmål. Det är också därför som cirkulär ekonomi är en av sju strategier i Göteborgs stads miljö- och klimatprogram 2021–2023. Om vi ska lyckas med detta så krävs ett nära samarbete mellan olika aktörer som akademi, näringsliv och städerna, vilket jag på jubileumsseminariet, ser fram emot att diskutera hur vi kan bli ännu bättre på.
På plats i Göteborg är också flera aktiva från Mistras forskningsprogram. Bland annat kommer Mattias Lindahl, programchef för det nyligen avslutade programmet Mistra REES att dela med sig av deras åtta år av forskning om resurseffektivitet och cirkularitet och vad som behöver hända framöver för att accelerera omställningen. Mattias Lindahl är också ledamot i Delegationen för cirkulär ekonomi och leder det svenska arbetet med en internationell standard för cirkulär ekonomi.
– För att få ett bättre, mer cirkulärt och hållbart samhälle behöver vi skapa lösningar i form av produkter som håller längre, är mer resurseffektiva och inte resulterar i en massa avfall, utan går att återanvända till nya produkter. Jag ser fram mot att lyfta hur man kan göra detta under mötet, säger Mattias Lindahl.
Plast är ett av de material som debatteras gällande resursförbrukning, avfall och återvinning. Forskningsprogrammet STEPS målsättning är att utveckla platser baserade på bioråvara och som produceras på ett hållbart sätt i en cirkulär ekonomi. Programchef Rajni Hatti-Kaul kommer att dela med sig av den senaste forskningen.
– Dagens plastsystem ger upphov till enorma mängder växthusgaser samt plastavfall. För att både Sverige och EU ska kunna nå miljö- och klimatmålen samt de globala målen i Agenda 2030 är det viktigt att ställa om plastsystemet genom att minska fossilberoendet och skapa giftfria cirkulära flöden via hållbar produktdesign och ökad materialåtervinning. Jag ser fram emot att berätta om hur vi jobbar med dessa aspekter i vårt forskningsprogram STEPS, säger Rajni Hatti-Kaul.
Seminarierna är för personligt inbjudna gäster med syfte att skapa nya kontakter och nätverk, föra samman nyckelaktörer för djupa diskussioner och accelerera omställningen. Platserna är begränsade. Är du intresserad av att delta? Kontakta oss på mail@mistra.org så ser vi till att du får en inbjudan.
Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling