Forskning

Aktuellt

Om Mistra

Forskning

Aktuellt

Om Mistra

Publicerad 2023-11-27

Elektrifieringen i fokus på Mistras första turnéstopp i Skellefteå

Blickarna vänds mot norra Sverige när världens hunger efter förnybar energi, batterier och fossilfria produkter ökar. För att uppmärksamma att Mistra firar 30 år 2024 och synliggöra forskningens betydelse i samhället anordnar Mistra en jubileumsturné där första anhalt är Skellefteå den 1 februari.

Norra Sveriges betydelse för omställningen diskuteras friskt. Det handlar om stora etableringar som påverkar ekonomi, infrastruktur, tillgång till arbetskraft och kompetensförsörjning. Men som också påverkar människor och natur där meningsskiljaktigheter och olika synsätt kan krocka och leda till nya konflikter.

Den 1 februari startar Mistras jubileumsturné, som är en del av Mistras firande av 30 år som stiftelse, där även en jubileumskonferens den 12 september stundar. Temat för turnén och konferensen är Omställning pågår och rubriken för evenemanget i Skellefteå Elektrifieringens utmaningar och möjligheter. Med avstamp i Mistras forskningsprogram diskuterar akademi, näringsliv, politik och civilsamhälle den stora omställningen i norra Sverige ur ett miljö-, klimat- och rättviseperspektiv.

Den fossilfria omställningen

Skellefteå kommun har antagit ett befolkningsmål om att de kommande sju åren, till 2030, öka till 90 000 invånare. 16 000 fler på sju år, med sikte på att 2040 vara 100 000 invånare. Kommunen är en part i flera av Mistras forskningsprogram och kommundirektör Kristina Sundin Jonsson och Skellefteå kommuns hållbarhetsstrateg Karin Degerfeldt deltar under seminariet.

– Kunskapsutveckling och dialog om behovet av kunskapsutveckling är centralt för den extraordinära samhällsomvandling som vi är mitt uppe i Skellefteå. Därför är jag oerhört glad att Mistra valt att genomföra sin jubileumsturné i Skellefteå. Samhällsomvandlingen är något vi gör tillsammans, säger Karin Degerfeldt.

På plats i Skellefteå är också Lars Zetterberg, programchef för Mistra Carbon Exit. Forskningsprogrammet analyserar och identifierar tekniska, ekonomiska och politiska möjligheter och utmaningar för att Sverige ska nå målet om nettonollutsläpp till 2045. Lars Zetterberg kommer belysa att kunskapen finns och att kostnaderna för en fossilfri omställning inte är höga. Däremot att styrmedlen behöver vässas och kompletteras och att breda samarbeten bör initieras.

– Vi är väldigt glada att Mistra samlar flera av sina forskningsprogram för ett kunskapsutbyte med de som är med i den gröna omställningen i norra Sverige. Jag ser fram emot att bidra med våra kunskaper och lyssna och lära av andra som ska delta, säger Lars Zetterberg.

Tillgången till metaller och mineraler är kritisk för en hållbar omställning som till stor del bygger på elektrifiering och digitalisering. Forskningsprogrammet Mistra Mineral Governance programchef André Månberger kommer tillsammans med forskare i programmet att diskutera hur omställningen från fossilberoende kan leda till nya beroenden av innovationskritiska råvaror, men att det finns stora möjligheter att hantera dessa beroenden.

– Klimatomställningen skapar redan nya försörjningskedjor och industrier. Jag ser fram emot att lära mig mer under dagen från en region som befinner sig i händelsernas centrum, säger André Månberger.

Intresserad av att delta?

Seminarierna är för personligt inbjudna gäster med syfte att skapa nya kontakter och nätverk, föra samman nyckelaktörer för djupa diskussioner och accelerera omställningen. Platserna är begränsade. Är du intresserad av att delta? Kontakta oss på mail@mistra.org så ser vi till att du får en inbjudan.

Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling