Forskning
Aktuellt
Om Mistra
Forskning
Genomfört forskningsprogram
Mistra-SWECIA
Mistra-SWECIA, som avslutades 2015, skapade ny kunskap och utvecklade forskningsbaserade underlag för beslut om klimatanpassning. Programmet hade ett särskilt fokus på skogen och på hur svenskt skogsbruk påverkas av ett förändrat klimat.
Mistra-SWECIA var ett tvärvetenskapligt program som skapade ny kunskap och utvecklade forskningsbaserade underlag för beslut om klimatanpassning. Programmet hade ett särskilt fokus på skogen och hur svenskt skogsbruk påverkas av ett förändrat klimat.
Klimatförändringar är en realitet och det är angeläget att analysera vilka effekter de får på miljön och på samhället, och hur vi måste anpassa verksamheter och beteenden till dessa förändrade förutsättningar. Klimatanpassning ersätter inte behoven av att minska utsläppen av klimatpåverkande gaser, men ju större utsläppsminskningar som sker desto mindre blir behovet av anpassning. Båda åtgärderna är dock aktuella, eftersom vissa effekter av klimatförändringarna inte längre kan hindras. Vid programstarten 2008 var klimatanpassningen fortfarande i marginellt fokus i Sverige.
De forskare som medverkat i programmet studerade hur klimatet förändras, klimatförändringars effekter och möjliga strategier för klimatanpassning. Verksamheten byggde på att kombinera expertis inom flera forskningsområden såsom klimatologi, ekosystemvetenskap, ekonomi, sociologi och statsvetenskap samt på ett nära samarbete med beslutsfattare och andra som är del av klimatanpassningsprocessen.
Mistra-SWECIA ökade kunskapen om hur det regionala klimatet förändras beroende på olika utsläppsscenarier, hur detta kan påverka skog och andra ekosystem och möjligheter att anpassa skogsskötseln för att möta förändringarna. Studierna beaktade klimateffekter på såväl produktion som på ekosystemtjänster, biologisk mångfald och möjligheter till rekreation. Förutom regionala klimatförändringar och effekter, studerades även den globala markanvändningen i framtiden och utformningen av klimatlösningar som en global koldioxidskatt.
Genom Mistra-SWECIA vet vi idag mer om hur privata skogsägare och skogliga rådgivare ser på klimatförändringar och risker, olika sätt att sköta skogen och vilken kunskap som behövs för att anpassa skogsbruket till ett klimat som förändras.
Generellt är resultaten till nytta för hela samhället antingen direkt eller indirekt. Specifika användare är de aktörer som direkt eller indirekt ansvarar för klimatanpassning: relevanta myndigheter, nationella, sektoriella och privata beslutsfattare, branschorganisationer, företag etc. Viktiga aktörer för att anpassa skogen till klimatförändringar är de över 300 000 svenska privata skogsägarna, staten och andra storskaliga skogsägare.
De nya modeller, scenarier och analyser som togs fram inom programmet ger även verktyg och utgångspunkter för den svenska och internationella forskningen inom området. Programmets resultat bidrar dessutom till internationella och nationella processer inom klimatforskning och politik.
Programtid: 2008-2015
Finansiering: Mistra investerade 87 MSEK.
Programvärd: SMHI
Programchef: Markku Rummukainen
Programstyrelsens ordf:
Bengt Holgersson
Kontakt hos Mistra: Thomas Nilsson
Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling