Forskning

Aktuellt

Om Mistra

Forskning

Aktuellt

Om Mistra

Publicerad 2022-01-27

The Seed Box bjuder in till digital trädgårdsfestival

I vår avslutas Mistra och Formas samfinansierade forskningsprogram om miljöhumaniora – The Seed Box. Nu delar programmet med sig av sin kunskap på The Community Garden Festival, som är allt annat är en traditionell onlinekonferens. Sitt som en fluga på väggen under en middag där miljöhumaniora diskuteras, ta del av krinoliner av toapapper och lyssna till processen bakom en barnbok om Agenda 2030.

Det som började med ett frö för en kunskapsnod om miljöhumaniora 2015 har nu mynnat ut i The Community Garden Festival – en fem dagar lång onlinefestival med fokus på kunskaps- och resultatspridning från forskningsprogrammet The Seed Box – Environmental Humanities Collaboratory.

– Kunskapen inom Seed Box har varit en process och resultat har vuxit fram. Men tanken med vår trädgårdsfestival är att allt inte har slagit ut ännu. Vi hoppas att samtalen ska fortsätta och nya frågor ska väckas, berättar Katja Aglert, konstnärlig ledare för The Seed Box.

Likt en festival kommer både liveevent, filmer, föreläsningar, workshops och paneldiskussioner att äga rum och presenteras på specifika dagar och tider mellan den 7–11 februari. Redan nu finns en ”förfest” tillgänglig med trailers och information om festivalens olika aktiviteter. Efter hand kommer även en ”efterfest” med materialet från veckan finns samlat. I anslutning till vissa sessioner kommer en moderator finnas tillgänglig för att hålla i diskussioner med talare och festivaldeltagarna.

Studion Konst & Teknik har byggt festivalens organiska hemsida med tanken att man ska kunna vandra runt i trädgården och upptäcka innehållet både innan, under tiden och efter festivalen avslutats.

– Vi hoppas att plattformen ska fortsätta ha ett liv även efter festivalveckan. Det blir ett fint testamente när The Seed Box avslutas senare i vår. Festivalens hemsida är också framtagen för att bidra till så liten klimatpåverkan som möjligt, berättar kommunikationsansvarig Per Wistbo Nibell.

Middagsdiskussioner och barnteater

Per Wistbo Nibell tipsar om den animerade filmen Envisioning societal change där klimatkrisen och samhällsomställning illustreras i en medeltida fantasykontext. Filmen visas tisdagen den 8 februari klockan 11. The Seed Box programchef Victoria Wibeck ser fram emot sessionerna om Esmeralda och Draken, en barnbok och barnteater om FN:s globala mål och Agenda 2030. Under festivalen visas en film om en teateruppsättning måndagen den 7 februari klockan 14.00 och på fredagen den 11 februari klockan 14.00 sker en session om barnboken och hur de globala målen kan bli meningsfulla för barn.

Katja Aglert tipsar om A Dinner Discussion som avslutar konferensen klockan 16.00 fredag den 11 februari.

– Det är en inspelad iscensatt middag där gästerna diskuterar miljöhumaniora och videon är baserad på en verklig middag som var avgörande för Christopher Morris, professor på The University of Texas at Arlington, eget arbete inom området. Här får festivaldeltagarna vara en fluga på väggen och sedan delta i en livediskussion tillsammans med middagsgästerna.

Vandra runt i trädgården, spana in hela festivalprogrammet och registrera dig här.

Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling