Forskning

Aktuellt

Om Mistra

Forskning

Aktuellt

Om Mistra

Publicerad 2022-03-10

Tågturné lyfter hållbar konsumtion

I slutet av april ger sig forskningsprogrammet Mistra Sustainable Consumption ut på tågturné för att presentera sina resultat och inhämta inspiration. Programmets tre tematiska områden – mat, inredning och semester – är i fokus.

Forskningsprogrammet Mistra Sustainable Consumption har som syfte att stimulera en övergång till mer hållbar konsumtion med fokus på de tre områdena mat, semester och heminredning. Tågturnén började planeras redan för två år sedan med syfte att presentera resultat från forskningsprogrammets första fyra år. Pandemin kom emellan, men den 25–27 april är det dags att inta rälsen. Turnén består av två delar – dels själva resan mellan tre städer där programmets forskargrupp och samarbetspartners kommer att delta i ett antal aktiviteter, dels mer publika evenemang på plats i Lund, Falkenberg, Göteborg och Karlstad.

Mistra Sustainable Consumption har ”från nisch till mainstream” som tagline och studerar hur hållbara konsumtionspraktiker som idag är nisch kan skalas upp. Det är också inramningen för turnén.

– Det pågår en massa omställningsinitiativ runt om i landet, genom att besöka dessa kan vi visa upp goda exempel och lära oss av dem samtidigt som vi delar med oss av forskningsresultat. Turnén avslutas också med fokus på policyfrågor och hur politiken kan stötta de nischade praktikerna till att bli mainstream, säger Eskil Engström, forskningsingenjör vid KTH som koordinerar tågturnén.

Två av de öppna aktiviteterna är ”Libraries of Things” som anordnas i samarbete med Circle Centre Lund och handlar om idén med prylbibliotek och klimatmässigt hållbara semestrar på Världskulturmuseet i Göteborg. Alla aktiviteter kommer att livesändas och finnas tillgängliga att se i efterhand.

Läs mer om tågturnén och de olika aktiviteterna här.

Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling