Forskning
Aktuellt
Om Mistra
Forskning
Publicerad 2025-02-06
Så förbereds doktoranderna för livsmedelssektorns verklighet
Mentorprogram, seminarieserie och studieresor. Med det nystartade initiativet Mistra Food Futures Academy ska doktoranderna inom forskningsprogrammet ges både kontaktnät och stöd utanför akademin. Samt från start drillas i de komplexa utmaningar som livsmedelssystemet innebär.
Under Mistra Food Futures första fas drevs nätverket Young Research Network. Det riktade sig både till doktorander inom forskningsprogrammet samt till doktorander som arbetade i närliggande forskningsprojekt eller med relaterade forskningsfrågor. När programmet nu gått in i sin andra fas har initiativet Mistra Food Futures Academy sjösatts.
Sju doktorander, och en postdoc som kommer i mars, ingår i nätverket. Koordinator är Nina Lind Ranneberg, docent i företagsekonomi vid SLU, som poängterar att en viktig aspekt är att doktoranderna från start får diskutera forskningsfrågor brett och får förståelse för samarbete över de vetenskapliga gränserna för att senare kunna arbeta med de stora utmaningar som omställningen till ett hållbart livsmedelsystem innebär.
– Jag tänker att varje doktorand är en pusselbit, de passar alla ihop med varandra fast de arbetar med olika ämnen, frågeställningar och inom olika discipliner. Tillsammans lägger vi pusslet för ett hållbart livsmedelsystem. Akademin ska möjliggöra att de från dag ett ser värdet av att samverka, lära av varandra och dra nytta av varandras kunskaper, med andra ord forskningsprogrammets tvärvetenskapliga angreppssätt, säger Nina Lind Ranneberg.
Mistra Food Futures Academy är precis i uppstartsfas och stommen består av tre delar: ett mentorprogram, en seminarieserie och studieresor. Innehållet kommer att skräddarsys efter doktorandernas intressen, behov, och önskan om akademiska verktyg.
En av doktoranderna är Moa Gunnarsson. Hon påbörjade sin tjänst vid SLU i oktober och arbetar inom ett av programmens projekt om koldioxidinfångning inom marksystemet.
– Jag kommer att studera hur vi kan uppnå effektiv markanvändning för att på bästa sätt både producera mat, energi och på sikt även skapa en viktig kolsänka. Hur ska prioriteringar se ut och hur kan detta skalas upp på en systemnivå. Det är ett väldigt roligt ämne då jag får ta flera olika angreppsätt och jobba med många kontaktytor inom både akademi, industri och policysfären.
Moa Gunnarssons förhoppningar på akademin är att hon ges möjlighet att sätta in sin forskning i en större helhet, få förståelse för hur de olika forskningsdelarna inom programmet hänger ihop och att det ska leda till intressanta samarbeten.
– På så sätt kan också min egen forskning bli mer intressant och relevant. Vi får från start en komplett bild av livsmedelsforskningen. Vi har just startat upp akademin och tillsammans diskuterat hur vi vill samarbeta. Jag ser fram emot studieresorna för att för bättre grepp om hur forskningen kan komma till nytta i verkligheten och att få träffa olika aktörer i hela livsmedelskedjan, säger Moa Gunnarsson.
Varje doktorand kommer förutom att ha en handledare inom akademin även att erbjudas en mentor från olika delar av livsmedelssystemet. Nina Lind Ranneberg förklarar att mentorn ska fungera som ett fönster ut i realiteten, vara ett bollplank för doktoranden i frågor om hur forskningen kan leda till tillämpning och visa på karriärvägar.
– Doktorander och mentorer kommer att matchas efter forskningens frågeställningar och personernas bakgrund. Vi vill tillvarata bredden av våra partners, men det kan också bli mentorer som arbetar utanför programmet. Syftet är att hitta nya bryggor mellan akademi, näringsliv och policy, säger Nina Lind Ranneberg.
I slutet av januari drog också seminarieserien igång. En gång i månaden kommer olika frågeställningar inom Mistra Food Futures att presenteras och diskuteras. På den första träffen fick doktoranderna träffa programchef Helena Hansson och biträdande programchef Per-Anders Hansson som presenterade hela Mistra Food Futures och dess arbetspaket samt resultaten från programmets första fas. På kommande seminarier kommer både forskare och partners att delta för att vidga perspektiven på forskningen.
Senare under våren äger den första studieresan rum.
– Fältbesöken syftar till att visa och diskutera hela kedjan från jord till bord. Vi vill att resorna ska öppna alla sinnen. Hur luktar det? Hur låter det? Vad får det dig att känna? Vi vill att doktoranderna tidigt ska utsättas för de komplexa diskussionerna som ett hållbart livsmedelsystem innebär.
Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling