Forskning

Aktuellt

Om Mistra

Forskning

Aktuellt

Om Mistra

Publicerad 2021-02-17

Nytt kapitel för Mistras Birgitta

Många inspirerande möten och ett starkt intresse för miljö- och hållbarhetsfrågor. Det tar Mistras administrativa chef Birgitta Jonsson Palmgren med sig när hon i slutet av februari lämnar både Mistra och arbetslivet.

Distansarbete, begränsad social kontakt och kafferast med ansiktsfrimärken via Teams. Det har varit ett speciellt sista år inom arbetslivet, konstaterar Birgitta Jonsson Palmgren som nu går i pension.

– Jag har verkligen saknat mina kollegor och att vara på kontoret det här året.

Hösten 2013 började hon som administrativ chef på Mistra. Med sig i ryggsäcken hade hon bland annat 16 års erfarenhet från energibranschen. Hon trivdes bra, men med utveckling och ständiga förbättringar som drivkrafter, kände hon sig sugen på nya utmaningar.

– Mistra erbjöd en tjänst med en intressant bredd som inte bara omfattade ekonomi, utan även hållbar kapitalförvaltning och ett tätt samarbete med akademin. Det lockades jag av, säger Birgitta Jonsson Palmgren.

Intresset för klimat- och miljöfrågor har under tiden på Mistra vuxit sig starkt hos Birgitta Jonsson Palmgren. Arbetet med Mistras hållbara kapitalförvaltning har gjort frågorna mer handfasta – hur vi med våra placeringar kan påverka för en hållbar utveckling. Att hålla sig uppdaterad inom området kommer hon fortsätta med, likaså att följa miljöforskningen med stort intresse.

– Våra forskningsprogram bidrar verkligen till hållbar utveckling och gör nytta. Jag är stolt över Mistras verksamhet!

Bär med sig minnen från Svalbard

Det är också de många inspirerande mötena med människor från olika verksamheter som Birgitta Jonsson Palmgren kommer att sakna mest när hon går i pension.

– Att möta så stor bredd av kompetenta och trevliga människor – kapitalförvaltare, ekonomer och forskare – har varit väldigt roligt och givande. Kontakten med kollegorna på systerstiftelserna har också varit värdefulla.

Ett härligt minne hon bär med sig är styrelseresan till Svalbard hösten 2014. Resan skedde i samband med att forskningsprogrammet Mistra Arctic Futures avslutades och fortsatte i ny tappning i Mistra Arctic Sustainable Development. Rundtur med båt, besök vid den övergivna ryska gruvbyn Pyramiden och entusiasmerande berättelser om valfångsplatser och utvecklingen på Svalbard gjorde ett starkt intryck.

Men nu är det åter dags för förändring. Ett nytt kapitel i livet. Att skippa väckarklockan. Att spendera mer tid utomhus. Och att få ägna sig än mer åt familj och barnbarn, vänner, skidåkning och andra intressen. Det ser Birgitta Jonsson Palmgren fram emot.

– Jag känner mig färdig med yrkeslivet och det känns bra. Kalendern har inte så många noteringar framöver så nu kan jag göra det jag har lust med. Samtidigt, vem vet, kanske vill jag göra en insats i något annat sammanhang framöver.

Stort tack Birgitta för dina fina insatser för Mistra och lycka till!

Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling