Forskning

Aktuellt

Om Mistra

Forskning

Aktuellt

Om Mistra

Publicerad 2025-05-23

Andreas Barkman ny styrelseordförande i Mistra BIOPATH

Andreas Barkman är expert på hållbar finansiering inom Europeiska miljöbyrån (European Environment Agency, EEA). Från och med mars är han ny styrelseordförande i forskningsprogrammet Mistra BIOPATH. Engagemanget sker genom personlig kapacitet och han anser att programmets stora värde är helhetsperspektivet där vetenskap och tillämpbarhet går hand i hand.

Forskningsprogrammet Mistra BIOPATH (Pathways for an efficient alignment of the Financial System with the needs of Biodiversity) arbetar för att förändra synsätt, rutiner, processer och arbetsmetodik inom det finansiella systemet. Visionen är att integrera biologisk mångfald som en naturlig del i allt beslutsfattande inom det finansiella systemet och näringslivet. Även de institutionella och politiska konsekvenserna av dessa tillvägagångssätt kommer att analyseras. För att lyckas ska forskare tillsammans med aktörer inom finansbranschen utveckla och testa olika metoder, verktyg och lösningar. Andreas Barkman har tillträtt som styrelseordförande i sin personliga kapacitet.

Du är nytillträdd ordförande i forskningsprogrammet Mistra BIOPATH:s styrelse. Vad ser du fram emot?

 – Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med de andra styrelseledamöterna, programchef och forskningsledarna för att utveckla forskningen och se till att resultaten kommer till nytta i samhället. Det känns både kul och relevant att engagera sig i Mistra BIOPATH som är ett ambitiöst och tillämpbart forskningsprogram som adresserar några av de stora utmaningar vi har idag.

Vad hoppas du får med dig från ditt arbete inom programmet?

Dels en djupare insikt om de vetenskapliga frågeställningarna som programmet tar sig an, dels kunskapen och erfarenheterna från det arbete som sker med Mistra BIOPATH:s partners. Integrationen mellan vetenskap och tillämpning är väldigt intressant och kunskapsbyggandet som sker inom programmet är både spännande och mycket givande. Det är ett privilegium att få vara en del av arbetet med de bästa svenska forskarna Sverige.

Är det någon forskningsfråga eller utmaning inom programmet som du är särskilt intresserad av?

– Jag tycker att det är just helhetsperspektivet som är det stora värdet med Mistra BIOPATH. Det är en utmaning att kombinera hög vetenskaplig kvalitet samtidigt som det är stort fokus på att forskningsresultaten som genereras kommer till användning i samhället.

Mistra BIOPATH:s vision är att integrera biologisk mångfald som en naturlig del i alla beslut inom det finansiella systemet och inom näringslivet. Hur ska ni lyckas med detta, anser du?

 – Programmet har kommit lite drygt halvvägs i sin första fas och jag är imponerad över att det redan finns så pass mycket konkreta resultat och än mer i pipeline. Men exakt hur de olika delarna av programmet kommer att landa är för tidigt att säga, men jag är mycket optimistisk. Jag hoppas vi i styrelsen både kan vara programchefens bollplank och bidra med kontaktytor, länka forskningen till relevant policy samt verka för engagemang från näringsliv och samhällsaktörer. Men också att vi kan stötta arbetet med omvärldsanalys och se hur vetenskapliga publikationer och kommunikation från programmet landar hos partners och i det bredare policylandskapet.

När Mistra 2021 öppnade utlysningen med fokus på biologisk mångfald och det finansiella systemet var kopplingen mellan biodiversitet och finansmarknaden ganska ny. Du satt med i panelen som utvärderade inkomna ansökningar och Mistras styrelse valde att finansiera två forskningsprogram Mistra BIOPATH och Mistra FinBio. Hur ser du på kombinationen av frågorna idag?

– Att Mistras styrelse beslutade att finansiera både Mistra BIOPATH och Mistra FinBio var väldigt positivt då det finns utrymme för synergier och kompletterande forskning som ger en stabil grund att bygga vidare på. Det är särskilt viktigt då det har hänt mycket på policyområdet inom både Europa och globalt. Mycket av det arbetet har handlat om att stärka den biologiska mångfalden, värdera samt hitta finansieringslösningar för biodiversitet och att koppla förlusten av biodiversitet och ekosystemtjänster till finansiella risker. Det har också skett mycket på den privata sidan där banker, försäkringsbolag och kreditvärderingsinstitut de senaste åren har agerat när det handlar om risker i samband med förlust av biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Det här borde ta större plats i debatten om konkurrenskraft som nu dominerar agendan, då beroendet av biodiversitet och ekosystemtjänster är stort för många branscher och en förutsättning för långsiktig konkurrenskraft. Även centralbankerna, och det som motsvarar finansinspektionen på EU-nivå, har engagerat sig i risker kopplade till natur och biodiversitet kopplat till finansiell stabilitet. Europeiska centralbanken kom nyligen med en rapport som visade att 70 procent av banklån till företag i Europa ges till företag som är mycket beroende av en ekosystemtjänst. Nu är det dessutom en turbulent tid gällande lagstiftning inom EU som påverkar företagens hållbarhetsrapportering. Det finns generellt en större medvetenhet om både risker och möjligheter med att arbeta med biodiversitetsfrågan inom det finansiella systemet. Ser vi tillbaka är dock landskapet mer komplext idag än det var när programmen tilldelades medel. Fler aktörer och initiativ har tillkommit och behöver adresseras och det är positivt då det ökar möjligheten för synergier och tillämpning av Mistra BIOPATH:s forskningsresultat.

Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling