Forskning

Aktuellt

Om Mistra

Forskning

Aktuellt

Om Mistra

20

oktober

2023

Mistra Sustainable Consumption workshop: Företagsamhet och välfärd i en ekonomi utan tillväxt?

Tillväxtkritiker ifrågasätter hållbarheten i att sträva efter evig ekonomisk tillväxt, och om den ens är möjlig. Men hur skulle alternativet – en postgrowth-ekonomi – kunna se ut? Det ska diskuteras i workshopen ”Rethinking Prosperity: business and welfare in a postgrowth economy”.

“All you can talk about is money and fairytales of eternal economic growth”. Så sa Greta Thunberg på FN:s klimattoppmöte i New York för nästan exakt fyra år sedan, följt av de berömda och känslomässigt laddade orden riktade till världsledarna i rummet – ”How dare you!”.

Men det är inte bara Greta och klimatstrejkande ungdomar som ifrågasätter tillväxtparadigmen, utan också allt fler forskare och andra praktiker. Från deras håll pratas det ofta om att hitta strategier som på ett planerat sätt kan skala ned ekonomin utan att den kollapsar, och se till att skapa socialt och ekologiskt välbefinnande inom planetens gränser.

Hur påverkas vi av degrowth?
Samtidigt är förståelsen begränsad för hur en postgrowth-ekonomi skulle kunna se ut i praktiken, speciellt vad gäller företags och organisationers roll. Därför anordnar nu Mistra Sustainable Consumption tillsammans med partners en workshop där akademiker och praktiker kan mötas och diskutera ämnet.

Hur skulle samhället, näringslivet och välfärden påverkas av degrowth? Och hur skulle organisationer och företag kunna bidra till samhället utan att vara beroende av ekonomisk tillväxt? Observera att workshopen framförallt är för lokala forskare, doktorander eller masterstudenter i lundatrakten. Det sker på Lunds universitet den 20e oktober och platserna är begränsade. Men du kan också delta via länk.

Talare:

  • Markus Feldthus, Post Growth Guide (Denmark)
  • Max Koch, Lund University (Sweden)
  • Jennifer Hinton, Lund University (Sweden)
  • Tobias Froese, ESCP Europe Berlin
  • Patrick Elf, CUSP and CEEDR (UK)
  • Oksana Mont, IIIEE, Lund University (Sweden)
  • Hege Sæbjørnsen, INGKA
  • Caroline Reid, Oatly
  • Andreas Anderholm Pedersen, GIAB (Sweden)

Anmälan

Detaljer

Datum: 20 oktober

Tid: 13:00 – 16:00

Plats:

Föreläsare:

Arrangör: Mistra Sustainable Consumption

Webbplats:
Link

Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling