Forskning
Aktuellt
Om Mistra
Forskning
Pågående forskningsprogram
Mistra Sport & Outdoors
Målsättningen för Mistra Sport & Outdoors är att skapa en rörelse för mer hållbar idrott och friluftsliv i samhället. Programmet ska etablera ett nätverksbaserat centrum för forskning, utveckling och policystöd kring hållbara lösningar inom idrott och friluftsliv.
De flesta svenskar är i någon form engagerade i idrotts- och friluftsaktiviteter, som utövare, ledare eller åskådare. Det är väldigt positivt för samhället, eftersom idrott och friluftsliv främjar hälsa och välbefinnande. Samtidigt saknas grundläggande kunskap om vilket avtryck idrotten och friluftslivet har på klimat och miljö. Det behövs forskning om sektorns miljöpåverkan, men också hur hållbarheten kan öka genom förändrade beteenden och andra sätt att resa och konsumera mat, kläder och utrustning i samband med idrotts- och friluftsaktiviteter.
Mistra Sport & Outdoors involverar ett 20-tal forskare, bland annat inom idrottsvetenskap och turismvetenskap, geografi, historia, pedagogik, ekologi samt transport- och materialvetenskaper. Till programmet knyts även ett stort antal intresseorganisationer och myndigheter med koppling till natur, miljö, idrott och friluftsliv; Riksidrottsförbundet, Svenskt Friluftsliv, Scandinavian Outdoor Group, Naturvårdsverket och Naturskyddsföreningen för att nämna några exempel.
Forskarna och programmets övriga aktörer kommer att samverka, bland annat i gemensamma fallstudier och workshoppar, för att identifiera viktiga utmaningar och hitta lösningar (så kallad co-creation).
Forskningen organiseras i sex temaområden:
Dessutom ingår ett tema där dagens idrotts- och friluftsliv studeras ur ett samhälleligt och historiskt perspektiv samt ett tema som rör beteendefrågor och styrmedel.
Målsättningen för Mistra Sport & Outdoors är att skapa en rörelse för mer hållbar idrott och friluftsliv i samhället. Programmet ska etablera ett nätverksbaserat centrum för forskning, utveckling och policystöd kring hållbara lösningar inom idrott och friluftsliv.
Programmet ska också bidra till att bättre knyta samman forskningsfälten inom idrottsvetenskap och forskning om friluftsliv, och ta fram ny kunskap som ligger i forskningsfronten. Minskad miljöpåverkan och ökad hållbarhet kan på sikt göra idrotts- och friluftsaktiviteter mer tillgängliga för flera, till exempel genom ökad närhet och sänkta kostnader.
Programtid: 2020-2025
Finansiering: Mistra investerar 61 MSEK. Deltagande organisationer bidrar med minst 14 MSEK.
Programvärd: Mittuniversitetet
Programchef: Peter Fredman
Programstyrelsens ordf:
Eva Thörnelöf
Programmets webbplats:
www.mistrasportandoutdoors.se
Kontaktpersoner
Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling