Forskning
Aktuellt
Om Mistra
Forskning
Pågående forskningsprogram
Mistra Food Futures
Mistra Food Futures kommer att arbeta fram mål för vad det svenska livsmedelssystemet behöver uppnå till år 2045 för att vara ekonomiskt-, socialt- och miljömässigt hållbart samt resilient.
Vårt nuvarande livsmedelssystem beräknas stå för 20–30 procent av de globala växthusgasutsläppen. Uppskattningar visar att en tredjedel av världens odlade mat blir till matavfall. Och livsmedelsproduktion och markanvändning leder till förlust av biologisk mångfald, föroreningar och negativ miljöpåverkan på mark och vatten. Samtidigt har aktörerna, särskilt inom primärproduktionen, uttalade problem att nå lönsamhet, vilket ytterligare begränsar möjligheterna för innovation och utveckling i livsmedelssystemet. Dessutom ökar undernäring och fetma hos befolkningen och därmed förknippade hälsokostnader.
För att möta utmaningarna behöver sättet vi producerar och konsumerar mat förändras i grunden.
Mistra Food Futures kommer att arbeta fram mål för vad det svenska livsmedelssystemet behöver uppnå till år 2045 för att vara ekonomiskt-, socialt- och miljömässigt hållbart samt resilient. Målen och åtgärderna kommer att analyseras i ett globalt sammanhang för att säkerställa att nationella lösningar bidrar till de globala utvecklingsmålen.
Programmet ska utvärdera nuläget och identifiera hinder och möjligheter för hur målen ska uppnås samt indikatorer för att utvärdera och säkerställa framstegen. Mistra Food Futures kommer också att identifiera och utveckla åtgärder för hur den svenska jordbrukssektorn ska kunna nå nettonollutsläpp av växthusgaser år 2045, samt se effekter på andra miljömål och andra målsättningar i samhället.
För att lyckas med en genomgripande förändring av det svenska livsmedelssystemet kommer Mistra Food Futures att identifiera implementeringsstrategier, både i ett kortare och ett längre perspektiv. Detta för att snabbt bidra till en förändring men också till en långsiktig transformation.
Programmet är en helt unik möjlighet för oss att skapa en vetenskapligt baserad plattform som tar ett helhetsgrepp på livsmedelssystemets utmaningar. Vi fokuserar på samtliga tre dimensioner av hållbar utveckling (miljömässig, ekonomisk och social) och resiliens och etablerar samarbete tvärs över flera olika vetenskapliga fält och med aktörer som alla behövs för hållbarhetsomställningen. Ingen aktör eller vetenskapligt fält kan göra detta ensam, men tillsammans har vi unika möjligheter!
Helena Hansson, professor vid SLU och programchef för Mistra Food Futures
För att ta ett helhetsgrepp över livsmedelssystemets alla delar kommer akademin att arbeta i nära samarbete med myndigheter, företag, branschorganisationer och konsumenter. Målet är att bli en plattform som vilar på aktuell forskning och främjar samarbete och innovation.
SLU är programvärd och arbetet genomförs i ett tvärvetenskapligt konsortium tillsammans med Stockholm Resilience Centre (SRC) vid Stockholms universitet och RISE Research Institutes of Sweden, samt andra universitet och nyckelaktörer inom livsmedelsindustrin.
Video om Mistra Food Futures
Programtid: 2020-2029
Finansiering: Mistra investerar 128 MSEK. Deltagande organisationer bidrar med minst 32 MSEK.
Programvärd: SLU
Programchef: Helena Hansson
Programstyrelsens ordf:
Annica Sohlström
Kontakt hos Mistra: Lisa Almesjö
Programmets webbplats:
mistrafoodfutures.se
Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling