Forskning

Aktuellt

Om Mistra

Forskning

Aktuellt

Om Mistra

Pågående forskningsprogram

Mistra FinBio

Mistra FinBio (Mistra Finance to Revive Biodiversity) vill öka finanssektorns förmåga att bidra till en naturpositiv ekonomi. Programmet utvecklar metoder och mätvärden för att identifiera affärsmodeller som skyddar eller stärker den befintliga biologiska mångfalden.

Vad är utmaningen?

Trots att 150 länder har skrivit under FN:s konvention om biologisk mångfald fortsätter förlusten av habitat och arter runtom i världen. Kopplingarna mellan det ekonomiska systemet och naturen betonas bland annat i den brittiska rapporten the Dasgupta Review, publicerad i februari 2021. Naturen, precis som producerat kapital och humankapital, är en tillgång. I vårt nuvarande ekonomiska system är dock kostnaderna för att förbruka eller förstöra naturkapital dolda. Likaså är majoriteten av de nyttor som naturkapitalet bidrar med för vårt välbefinnande och våra ekonomier dolda.

Att det inte tas någon hänsyn till biologisk mångfald i till exempel policy-, planerings- och investeringsbeslut är en av de främsta orsakerna till förlusten av arter och degraderingen av ekosystem. Mänsklig påverkan på biologisk mångfald är i stor utsträckning styrd av våra produktions- och konsumtionsmönster, samtidigt som minskad biologisk mångfald leder till finansiella risker och instabilitet.

Hur kan programmet bidra till en lösning?

Mistra FinBio (Mistra Finance to Revive Biodiversity) vill öka finanssektorns förmåga att bidra till en naturpositiv ekonomi. Programmet utvecklar metoder och mätvärden för att identifiera affärsmodeller som skyddar den befintliga biologiska mångfalden och affärsmodeller som stärker den. Etiska aspekter och styrningsfrågor kopplade till värderingen av biologisk mångfald kommer att beaktas. Mistra FinBio kommer även att syntetisera lärdomar från tidigare och pågående marknadsinitiativ, samt undersöka framtida risker och möjligheter.

För att koppla samman biologisk mångfald med ekonomi och kommer forskningsprogrammet bland annat att utforska potentialen hos miljö-DNA för att mäta och kartlägga förändringar i biologisk mångfald på ett sätt som genererar öppen data som kan användas vid ekonomiska beslut. Vetenskaplighet, transparens och verifierbarhet i existerande ramverk för att bedöma företagens påverkan kommer att utvärderas. Programmet undersöker nya risker och möjligheter som uppkommer i gränslandet mellan ekonomi och biologisk mångfald idag och i framtiden för att utveckla scenarier och alternativa vägar mot en naturpositiv ekonomi. Dessutom ska en ny transdisciplinär metod utvecklas för att stress-testa svensk ekonomi i relation till biologisk mångfald och för att bedöma risker gällande omställning relaterade till internationella handelsavtal.

”Det finansiella systemet bidrar till att underminimera biosfärens resiliens, men har också potentialen att vara en viktig hävstång för positiv förändring, genom att främja och återställa de ekosystem som stöder mänsklig välfärd. Mistra FinBio kommer att utveckla verktyg och strategier som kan hjälpa investerare att på ett meningsfullt sätt integrera biosfärens komplexitet i finansiellt beslutsfattande och utforska nya alternativa modeller för naturpositiv finansiering.”

Garry Peterson, programchef Mistra FinBio.

Vilka kommer att ha nytta av programmet?

För att sluta gapet mellan det finansiella systemet och hållbarhetsforskning samlar Mistra FinBio forskare från vitt skilda discipliner som sällan samverkar, däribland beräkningsbiologi och bioinformatik, ekologi och systematik, finans- och handelsekonomi samt filosofi. Forskarna inom programmet arbetar också tillsammans med branschpartners från finanssektorn för att både utveckla ny forskning och bidra till att forskningen kommer till användning i det finansiella systemet.

Programvärd är Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet och i konsortiet ingår även IVL Svenska Miljöinstitutet, Göteborgs universitet, Naturhistoriska riksmuseet och Oxford Sustainable Finance Group.

Programtid: 2022-2026

Finansiering: Mistra investerar 50 MSEK. Deltagande organisationer bidrar med minst 5 MSEK.

Programvärd: Stockholms universitet

Programchef: Garry Peterson

Programstyrelsens ordf:
Lena Sommestad

Kontakt hos Mistra: Johan Edman

Programmets webbplats:
https://finbio.org/

Kontaktpersoner

Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling