Forskning
Aktuellt
Om Mistra
Forskning
Genomfört forskningsprogram
MAaF
Svampangrepp orsakar årligen mycket stora och kostsamma skador på spannmål, grönsaker, frukt, fodergrödor, skog och virke. Forskningsprogrammet MAaF, som avslutades 2003, utvecklade bekämpningsmetoder som bygger på skadesvamparnas naturliga fiender.
Svampangrepp orsakar årligen mycket stora och kostsamma skador på spannmål, grönsaker, frukt, fodergrödor, skog och virke. Det sker på åkern, i fruktodlingen, i skogen och under lagring av produkterna. Därtill kommer skador på människors och djurs hälsa, eftersom många mögelsvampar bildar giftiga och sjukdomsframkallande ämnen (mykotoxiner), varav somliga kan vara cancerframkallande, fosterskadande, skada njurarna eller försvaga immunförsvaret. Det är ofta möjligheterna att bekämpa svampar som sätter gränserna för var man alls kan odla olika grödor och om de kan odlas utan kemiska svampbekämpningsmedel. Den allvarliga sjukdomen rotröta orsakar årligen skador i svensk barrskog för upp till en miljard kronor — det finns alltså starka både ekonomiska skäl och miljöskäl att försöka hindra att träråvaran blir angripen.
Forskningen inom svampprogrammet går ut på att utveckla bekämpningsmetoder som bygger på att man utnyttjar skadesvamparnas naturliga fiender. Mikrosvampar och bakterier i t.ex. jord, växter, vatten, mat, foder och trävaror tycks föra en ständig, dödlig kamp mot varandra. Genom att lära sig förstå och i vissa fall ”tämja” de organismer som bekämpar skadegörarna kan man få god och ekonomiskt lönsam bekämpningseffekt utan de oönskade effekter på den yttre miljön och arbetsmiljö, eller risk för resthalter i mat och foder, som man får med kemiska bekämpningsmedel. Flera av de naturliga fiender som identifierats och testats inom programmet har redan blivit kommersiella produkter som används inom jord- och skogsbruk.
Följande användare kommer att har nytta av programmets resultat:
Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling