Forskning
Aktuellt
Om Mistra
Forskning
Publicerad 2023-12-13
Museernas roll i omställningen – Så har forskare och museiprofessionella arbetat tillsammans
Inom Mistra Environmental Communication har forskare och personer med ledande roller på museer runt om i Sverige diskuterat och arbetat med museernas roll i den hållbara omställningen. Projektet har mynnat ut i en digital verktygslåda för museernas publika arbete.
Att lyfta museernas publika roll i hållbarhetsomställningen är en av Mistra Environmental Communications så kallade think/do tanks, det vill säga mer avgränsade och experimentella projekt tillsammans med samhällsaktörer. Idén slog rot under ett av programmets diskussionsforum där partners och forskare tillsammans spånade idéer om potentiella projekt.
Ylva Hillström, intendent vid Moderna museet, var en av initiativtagarna. Med ett privat intresse för miljö- och klimatfrågor har tankarna om hur museer som institutioner tydligare kan bli en samhällsarena där hållbarhetsfrågor diskuteras vuxit fram under en längre tid. 2016 tog hon initiativ till Moderna museets projekt Acclimatize där konstnärer, skribenter och allmänhet reflekterade över klimat och kreativitet. Ylva Hillström berättar att projektet var mycket givande och att det var tydligt att det engagerade människor.
– Vi pratar mycket om hur vi som kulturinstitutioner kan minska våra interna utsläpp genom transport- och materialval, men desto mindre om hur vi kan bidra till tankar om omställning hos våra många besökare. Konsten är sådan till sin natur att den kan förändra oss, låta oss möta nya tankar, få oss att reagera och reflektera. Det har jag länge velat ta fasta på, säger Ylva Hillström.
Under pandemin 2021 arrangerade Hanna Bergeå, forskare inom Mistra Environmental Communication, Ylva Hillström från Moderna museet och Svante Helmbaek Tirén, frilansande curator, ett digitalt symposium för museiprofessionella i hela Sverige. Tillsammans diskuterade cirka 200 deltagare hur en hållbar framtid kan lyftas i museernas publika arbete med en balans i att behålla den konstnärliga integriteten. Goda exempel på hur museer, formgivare och konstnärer tagit sig an klimatfrågan lyftes.
– Tanken med symposiet var att väcka fler frågor än svar och det fanns stort intresse för fortsatt dialog och fördjupande diskussioner, säger Ylva Hillström.
Under 2022 och 2023 arrangerade projektgruppen fem fördjupande workshops där representanter från konstmuseer, tekniska och maritima museer, länsmuseer samt natur- och kulturhistoriska museer bjöds in. Varje workshop inleddes med en inspirationsföreläsning som följdes av diskussioner om utmaningar och möjligheter.
– Vi bjöd in filosofiprofessorn Jonna Bornemark och klimatpsykologen Kata Nylén för inspiration och att leda samtal och jag, Ylva och Svante höll korta föreläsningar. Min roll som forskare i miljökommunikation har varit att hjälpa museerna att vaska fram relevanta frågor och bidra med kunskap om förändringsprocesser, berättar Hanna Bergeå.
För att ta tillvara på arbetet skapade projektgruppen en digital verktygslåda för museiprofessionella. Den har under hösten gjorts tillgänglig för alla museer i Sverige. Ylva Hillström tipsar också om att Världskulturmuseerna har samlat idéer på hur museer kan arbeta med hållbarhet på sin hemsida
Ylva Hillström berättar att det fortsatta arbetet på respektive museum till stor del är en ledningsfråga. Arbetet med miljö och klimat – både internt och publikt – behöver prioriteras. Genom arbetet inom Mistra Environmental Communication har kompetens och ett nätverk byggts upp och samtalet behöver hållas levande på arbetsplatsen och mellan museerna.
– Arbetet med miljö och klimat behöver bäras av alla på arbetsplatsen. Samtidigt tror jag att en formaliserad roll skulle stärka arbetet. Får jag önska skulle det inrättas en intendentstjänst för konst och ekologi eller liknande, säger Ylva Hillström.
Hanna Bergeå berättar att projektet nu är avslutat men att arbetet med museerna fortsätter på olika sätt. Moderna museet har bjudit in gymnasieklasser för att tillsammans med Kata Nylén reflektera över klimatfrågor och se på konst. Forskarna inom Mistra Environmental Communication planerar nu också ett pilotprojekt med de historiska museerna som deltog i arbetet för att se hur de använder sig av verktygslådan i sitt arbete.
Forskningsprogrammet har nyligen fått finansiering om en andra fas på ytterligare fyra år. I det fortsatta arbetet finns planer på att studera meningsskapande och känslors roll i museikontexten i relation till olika miljökriser.
Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling