Forskning
Aktuellt
Om Mistra
Forskning
Publicerad 2023-12-20
Mistras vd Anna Jöborn om 2023 – Inlandsis och Galaktiska imperiet
"År 2023 har inte passerat obemärkt förbi. Den geopolitiska kartan ritas om i snabb takt, klimatfrågorna har varit hetare än någonsin, den gröna omställningen är på allas läppar, samtidigt som utvecklingen av artificiell intelligens slår en med häpnad."
En tidig vintermorgon sitter jag på min favoritplats på Brännö. Solen kryper upp över krönet på granitklipporna och förgyller hela dalgången. Förutom julförberedelserna med familjen så går mina tankar till de människor som suttit här, på samma plats som jag gör nu, fast i en annan tid. En tid då inlandsisen precis dragit sig tillbaka och jägare från nuvarande Danmark letade sig upp längs västkusten för att jaga tumlare och säl. Under stenåldern var mitt trädgårdsland en havsvik och på grannens tomt låg ett långhus. Titt som tätt dyker det upp föremål i flinta när jag gräver i trädgården. Jag slås av hur futtigt ett år kan kännas. Och tankarna vandrar hundra år framåt i tiden. Kommer det vara möjligt att sitta på denna klippa torrskodd? Eller kommer havet ha dränkt vår dalgång med vatten?
År 2023 har inte passerat obemärkt förbi. Den geopolitiska kartan ritas om i snabb takt, klimatfrågorna har varit hetare än någonsin, den gröna omställningen är på allas läppar, samtidigt som utvecklingen av artificiell intelligens slår en med häpnad. Vi kan konstatera att de samhällsutmaningar som Mistra under vår 30-åriga historia bidragit till att utforska är mer angelägna än någonsin och i blickfånget för oss alla, både i Sverige och globalt.
Jag kommer osökt att tänka på Asimovs stiftelsetrilogi som jag läste som ung. Jag blev, som vd för en stiftelse, full i skratt när jag häromdagen bläddrade igenom mitt väderbitna exemplar av boken. Boken som fick följa med mig på tågluffaräventyr genom Europa 1983. Trilogin beskriver en dramatisk maktkamp där vetenskap spelar en viktig roll i att förutspå framtiden. Galaktiska imperiet, som funnits i tiotusen år och härskat över tiotusentals världar, börjar långsamt förfalla. I detta tidevarv utvecklar Hari Seldon, en av karaktärerna i boken, den så kallade psykohistorien. Det är en vetenskap som genom avancerad samhällsanalys kan användas för att förutsäga och förändra framtiden. Hari startar Stiftelsen som, genom att samla all världens vetande, kommer att utvecklas till en vetenskapens oas i en tid av vetenskapligt förfall.
Det är förmätet att tro att vi likt Asimovs uppdiktade stiftelse och psykohistoriker skulle kunna förutspå framtiden. Men vi arbetar aktivt för att ta oss an de utmaningar som ligger framför oss genom att bredda vår omvärldsanalys och utveckla vår strategiska forskningsagenda. Det sker i dialog med forskare och samhällsaktörer. Vi gjorde en första spaning kring näringslivets forskningsbehov vid ett rundabordssamtal i slutet av året och vi fortsätter i samma anda under 2024 då vi ger oss ut på en Sverigeturné med temat Omställning pågår tillsammans med våra forskningsprogram. Den 12 september bjuder vi in till en internationell jubileumskonferens i Stockholm med temat Knowledge – Confidence – Leadership.
För att kunna blicka framåt är det också viktigt att titta bakåt. Under hösten 2023 har Sveriges television sänt en serie om Sveriges historia som försökt fånga den mödosamma utvecklingen mot den demokratiska välfärdsstat vi lever i idag. Serien iscensätter vår stundtals dramatiska och våldsamma historia, där forskare likt detektiver bidragit med pusselbitar som fogas samman i ett försök att fånga händelseutvecklingen. På Mistra tar vi nu fasta på vår egen historia och vi har initierat en utvärdering av vår verksamhet. Till vår hjälp har vi en oberoende utvärderingskommitté bestående av mycket erfarna och kompetenta experter som just nu gör en systematisk analys av Mistras forskningsverksamhet. Under 2024 tar de fram en syntesrapport med rekommendationer till stöd för vår framtida utveckling.
Men även om jag blickar både bakåt och framåt sitter jag på klippan här och nu. Och det känns väldigt spännande att tänka på alla initiativ som just nu pågår på Mistra. Med de resurser som vi fått förtroendet att förvalta vill vi bidra till en miljöanpassad samhällsutveckling och det gör vi tillsammans med forskare, företagare och civilsamhället. Det samhälle vi byggt upp under årtusenden, med blod, svett och tårar – som bygger på tillit utanför vår innersta familjekrets och vetenskap – har en enorm potential när vi tar oss an vår tids komplexa utmaningar. Den chansen får vi inte missa.
Med dessa reflektioner vill jag tacka alla partners för ett gott samarbete och önska er och alla andra medresenärer på resan mot en hållbar framtid en god fortsättning på nya året!
Anna Jöborn, vd Mistra
Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling