Forskning

Aktuellt

Om Mistra

Forskning

Aktuellt

Om Mistra

Publicerad 2024-05-21

Medborgarrådet om klimatet har presenterat sina förslag – ”öppnar nya forskningsfronter”

Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet har presenterat 22 förslag för hur Sverige kan minska klimatutsläppen enligt målen i Parisavtalet. Rådet är initierat av forskningsprogrammet Fairtrans som ser att studier om medborgarrådet kan leda till nya forskningsrön.

Under våren har 60 personer ingått i ett Fairtrans-initierat medborgarråd om klimatet. Deltagarna, som är utvalda för att spegla samhället, har fått lyssna till forskningspresentationer, diskuterat lösningar samt kommit med förslag för hur Sverige kan minska sina klimatutsläpp.

– Syftet och ambitionen har varit att öppna upp en ny forskningsfront men också att berika den offentliga och politiska debatten om klimatfrågor, säger Thomas Hahn och Stephan Barthel, programchefer för Fairtrans.

För att avgränsa och fokusera diskussionerna har fokus för medborgarrådet varit transportområdet och 49 personer fullföljde processen. I slutet av maj presenterade rådet ett gemensamt uttalande och 22 förslag för representanter för politiker. Alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna valde att närvara och ta emot rådets rekommendationer. I uttalandet skriver medborgarrådet att Sveriges miljömål borde vara en lika blocköverskridande politisk fråga som försvaret och pensionen. Politiskt samarbete runt miljö och klimat är också ett av de förslag som fick mest stöd inom rådet.

– Vi har inte varit överens om allt, men det är otroligt häftigt att så många olika människor kan enas om så mycket. Det går om man har ett samtal som präglas av respekt och där man lyssnar på varandra och på experterna, säger Sara Lundmark, som är av medlemmarna i rådet.

”Kan leda till nya forskningsrön”

Nu när rådets arbete är slutfört fortsätter forskningen. Deltagarnas åsikter studeras före och efter processen i enkäter. Sju observatörer har följt hela processen och intervjuat deltagarna.

– Det här kan leda till nya forskningsrön. Vi studerar metoden, vilken roll medborgarråd har för den politiska processen samt om och hur värderingar och attityder om klimatfrågan och politiska förslag förändras i och med att deltagarna fått ta del av kunskap och diskuterat lösningar med andra, berättar Stephan Barthel.

Fairtrans, som har ett stort antal fackförbund med som partners i programmet och bland annat utbildat fackliga ledare i rättvis klimatomställning, har fått frågor om att starta och forska om fler medborgarråd. Önskemålet har framförts från både fackföreningsrörelsen och från kommuner och städer. Thomas Hahn och Stephan Barthel tror att engagemanget dels beror på det enorma genomslaget som medborgarrådet har fått i media, dels ett ökat intresse för metoden för att skapa delaktighet och acceptans och samtidigt öka takten för en rättvis omställningen. Olika typer av medborgarråd har testats i andra länder, där Frankrikes medborgarråd, initierad av regeringen, är det mest kända.

”Politiker får här stöd för starkare politik”

Daniel Lindwall, doktor i sociologi vid Uppsala universitet är en av forskarna i projektet.

– Vårt arbete visar att finns ett glapp mellan hur klimatfrågan avspeglas i politiken och vad medborgarna tycker när de får rätt förutsättningar till kunskap och diskussion. Medborgarrådet visar att det finns en stark önskan efter åtgärder som de upplever både rättvisa och bidrar till klimatomställning.

Sverker Sörlin, författare, idéhistoriker och professor i miljöhistoria vid KTH, har tillsammans med Carolina Klüft​, verksamhetschef för Generation pep, varit mentorer för medborgarrådet. Han ser medlemmarnas förslag som en viktig grund för politiken att ta vidare.

– Politiker får här stöd för starkare politik, förslagen betyder kraftig medvind för de som vill agera och ta offensiva grepp. Det är omöjligt att beräkna exakt om förslagen bidrar till att vi når målen i Parisavtalet, men skulle man få fart på alla förslagen ser jag inga problem med att nå upp till både de svenska klimatmålen och målen i Parisavtalet. Kanske inte till 2030 då det handlar om förslag gällande infrastruktur, men det är ett positivt utbud av förslag. 

Läs mer om medborgarrådet och medlemmarnas förslag här.

Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling