Forskning

Aktuellt

Om Mistra

Forskning

Aktuellt

Om Mistra

Publicerad 2024-05-27

Kreativa forskningsmiljöer inspirerade i Nederländerna

Mistras vd Anna Jöborn har nyligen varit på IVA:s Kungliga teknikresa till Nederländerna. Med sig tar hon kunskap och inspiration om kreativa forskningsmiljöer, samarbetet mellan aktörer och innovativ forskning om nya livsmedel, 3D-printade korallrev och kvantdatorer.

IVA:s Royal Technology Missions, RTM, är internationella studieresor med fokus på forskning och näringsliv. Resorna tillkom på ett initiativ från HM Konungen och har genomförts regelbundet sedan 1984. I år gick resan till Nederländerna och deltagarna fick bland annat besöka Technical University Delft och Leiden Bio Science Park, Wageningen University and Research och Rotterdams hamn. Från resan tar Anna Jöborn främst med sig förmågan att skapa kreativa forskningsmiljöer från studiebesöken vid både Technical University Delft och Wageningen University and Research.

– Där kopplas hela kedjan från grund- och tillämpad forskning till världsledande innovationer och marknad ihop på spännande sätt. De är mycket duktiga på att skapa samarbeten både mellan aktörer, discipliner och länder samt att bygga ekosystem av aktörer runt forskningen som var otroligt givande att få lära sig om. Arbetssättet liknar Mistras forskningsprogram där aktörer som inte alltid har en självklar koppling förs samman för att ta sig an miljö- och samhällsutmaningar och besöken gav inspiration till att fortsätta utveckla vårt arbete, säger Anna Jöborn.

Vid Technical University Delft drivs initiativet Dream Hall med spetsprojekt där internationella och interdisciplinära team med studenter varje år tävlar i innovation, från design- till produktionsfasen.

– Dream Hall med ”månlandningsprojekt” för studenter var mycket spännande. Dels hur dessa team samarbetar för att ta fram ny kunskap och förflytta gränserna för vad som är möjligt, dels hur de arbetar med kunskapsöverföring från föregående team när de tar sig an nya utmaningar. Vid universitetet har de också en så kallad Green village med forskning om hållbart byggande som testar allt från nya energisystem till hus som är anpassade till ett förändrat klimat.

”Den geopolitiska kontexten ständigt närvarande”

Anna Jöborn lyfter också fram Wageningen University och det samarbete mellan olika aktörer i hela livsmedelskedjan med tydlig koppling till både människans och planetens hälsa som pågår. Deltagarna fick se exempel på forskning kring nya proteiner som kan användas inom livsmedelsindustrin och ett start-up företag berättade om vägen till att lansera en ny livsmedelsprodukt baserad på solrosfrö. Vid besöket på Rotterdams hamn fick deltagarna ta del av deras hållbarhets- och digitaliseringsarbete.

– De har ett kluster av innovationsföretag där de arbetar med allt från vindkraftsservice off-shore med hjälp av drönare och robotar för djuphavsforskning, till 3D-printade korallrev som åtgärd för att återskapa ekosystem i havet.

Resans sista dag besökte delegationen företagskluster som arbetar med halvledare, kvantdatorer och utveckling av avancerade hållbara material och självkörande elbilar. Besöket ledde till diskussioner om behovet att säkra värdekedjorna i Europa för metaller och mineraler för den fossilfria omställningen.

Den geopolitiska kontexten och Europas roll framöver var ständigt närvarande under resan som också handlade mycket om cybersäkerhet, strategisk autonomi och AI. Jag vill även framhålla de givande samtalen mellan deltagarna på resan som bestod av företags- och universitetsledare, forskare och experter samt forsknings- och innovationsfinansiärer. Det gav energi och inspiration för mer samarbete på hemmaplan men också på Europanivå med länder som Nederländerna, säger Anna Jöborn.

Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling