Forskning
Aktuellt
Om Mistra
Forskning
Publicerad 2023-11-22
Fairtrans utbildar fackliga ledare i rättvis klimatomställning
Klimatombud, gröna kollektivavtal och omställningsstöd. Forskningsprogrammet Fairtrans utbildar nu 34 ordföranden och kanslichefer inom fackföreningsrörelsen i rättvis klimatomställning. Kursen tar avstamp i den senaste forskningen och leder till diskussioner om hur förbunden kan stötta och accelerera omställningen för och med sina medlemmar.
Sedan 2018 har företagsledare haft möjligt att gå en kurs i klimatomställning hos Stockholm Resilience Centre, SRC. Kursen, som är framtagen av Lisen Schultz, hållbarhetsforskare på SRC, har varit mycket populär och 75 vd:ar och ordföranden inom Sveriges största företag har gått den. När Lisen Schultz för två år sedan började jobba med samproduktion av kunskap inom forskningsprogrammet Fairtrans, gemensamt finansierat av Mistra och Formas, kläcktes idén om att anordna en liknande utbildning för fackordföranden. Fairtrans vision är att tillsammans med civilsamhällets erfarenheter och engagemang underlätta och påskynda en rättvis klimatomställning. En stor del av fackföreningsrörelsen är representerade i forskningsprogrammet genom programparterna LO, TCO, och Saco.
– Genom kursen för företagsledare har vi knutit forskningen närmare beslutsfattare och det har visat sig framgångsrikt för att skapa kraft i näringslivet att vara med och driva klimatomställningen. Nu gör vi samma sak med fackförbunden vi arbetar med. Klimatomställningen kan bara ske om hela samhället är med och här har förbunden, med en mycket stor del av Sveriges befolkning som medlemmar, en viktig roll, säger Lisen Schultz.
Lisen Schultz anser att fackförbundens roll i klimatomställningen har blivit allt tydligare de senare åren. Det handlar bland annat om hur olika sektorer förändras på grund av ny reglering, kompetensförsörjning, hur framtidens arbetsmarknad ser ut och hur fackliga verktyg kan användas för att leda medlemmarna i klimatomställningen.
– Omställningen i sig kan kännas mer skrämmande än klimatförändringarna då det påverkar jobb och inkomst både här och nu samt i framtiden. Mer förberedda och koordinerade fackförbund som arbetar med kompetensutveckling och att framtidssäkra verksamheter kan bidra till att medlemmarna känner sig tryggare. Det kan i sin tur bidra till mindre polarisering gällande klimatfrågor och omställningstakten, säger Lisen Schultz.
För att fler fackordföranden och kanslichefer ska ha möjlighet att gå kursen, och samtidigt ha mindre grupper som möjliggör mycket diskussion, har Fairtrans valt att köra två utbildningsgrupper samtidigt. I september hölls den första träffen och i oktober ett internat. I början av nästa år samlas deltagarna igen för att återrapportera hur de har arbetat efter kurstillfällena och lägga upp en plan för nästa steg. Totalt går 34 ordföranden och kanslichefer utbildningen och under nästa höst startar en ny omgång för de deltagare som inte hade möjlighet i år.
Utbildningen för fackförbunden följer samma upplägg som kursen för företagsledare men med viss modifikation. Lisen Schultz har behållit samma pedagogiska linje där kursen startar i det vetenskapliga med den senaste forskningen om klimatutmaningar, IPCC:s scenarier och vad en klimatomställning innebär. Johan Rockström, professor och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research, Kate Raworth, nationalekonom som står bakom Doughnut Economics Mikael Karlsson, universitetslektor i klimatledarskap vid Uppsala universitet och Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, är några av föreläsarna. Den andra träffen har fokuserat på inspirerande exempel på klimatomställning och idégenerering – att hitta sin roll i den omställning som sker. Den tredje delen handlar om återkoppling och reflektion samt att bana väg framåt.
Till skillnad från vd:arnas uppdrag att leverera vinst och tillväxt och därmed förena hållbarhet och lönsamhet handlar fackförbundens uppdrag mer om demokrati och att förena hållbarhet med medlemsnytta.
Lisen Schultz ser en stor fördel med att driva kursen inom ramen för ett forskningsprogram. Färska resultat från Fairtrans har presenterats och diskuterats, bland annat en enkätundersökning om svenskarnas attityder gällande rättvis klimatomställning, framlagd av Fairtrans programchef Stephan Barthel, professor vid Högskolan i Gävle.
Deltagarna har ägnat mycket tid åt att diskutera fackliga verktyg i klimatomställningen. Lisen Schultz lyfter idéer som kommit om gröna kollektivavtal och hur de skulle kunna utformas, omställningsstöd och kompetensutveckling och förslag om att tillsätta klimatombud som ett sätt att få medarbetare och ledning engagerade på arbetsplatser.
– Fackförbundet Vision har börjat titta på detta och studera hur fackföreningsrörelsen i Storbritannien arbetar med så kallade ”green reps” där förtroendevalda driver klimatarbetet för att utrusta fackliga företrädare, ledning, styrelse och medarbetare med kunskap och driv i klimatomställningen.
Fairtrans arbetar nu med ett vetenskapligt granskat studiematerial till alla som gått utbildningen för att förbunden själva ska kunna arbeta vidare inom sina organisationer.
– Det har varit så intressant och givande att diskutera hur olika fackförbund, professioner och arbetsplatser kan arbeta med klimatomställning. Vilken roll har psykologer, fysioterapeuter och fabriksarbetare? För exempelvis fysioterapeuter kanske det handlar om att arbeta mer förebyggande för att minska resurser på sjukvård, medan det för fabriksarbetare inom tung industri handlar om att kroka arm med arbetsgivaren för att minska utsläppen i alla steg i produktionen, samtidigt som man säkrar sin kompetensutveckling, säger Lisen Schultz.
Ola Palmgren, funktionschef på Handels, är en av dem som går kursen just nu.
Vad har varit det mest givande med att gå Fairtrans fackliga ledarskapskurs för klimatet?
– Svårt att välja en sak för det har varit en så otroligt bra kurs. Men allra bäst är nog känslan av att vi tillsammans har nått nya insikter och fördjupad övertygelse om fackets självklara roll i att driva på den gröna omställningen och göra den mer rättvis. Både gentemot politiken, företagen och på arbetsplatserna.
Vilka insikter tar du med dig från kursen och hur kommer ni att arbeta vidare med klimatfrågan inom Handels?
– Handels jobbar redan aktivt med politisk påverkan kopplat till branschens klimatomställning, men det vi nu kommer lägga ökat fokus på är det arbetsplatsnära arbetet. Hur kan man som fackligt aktiv och förtroendevald på sin arbetsplats påverka den och sitt företag att bli mer hållbart? Vi kommer därför att lägga extra mycket krut på att stötta fackklubbar att ta sig an klimatfrågan med den fackliga verktygslådan.
TCO:s ordförande Therese Svanström går också Fairtrans kurs denna omgång. Hon lyfter fram vikten av att fokusera på möjligheterna.
Vad har varit det mest givande med att gå Fairtrans fackliga ledarskapskurs för klimatet?
– Mest givande har varit att få tid att inhämta ny och viktig kunskap som behövs som bas när min organisation TCO och facket ska vara en aktiv och tydlig i aktör i den omställning som måste ske. Mycket givande har också varit att inse att vi nu är många som är på bollen i den fackliga världen – så såg det inte ut tidigare och det är en enorm kraft.
Vilka insikter tar du med dig från kursen och hur kommer ni att arbeta vidare med klimatfrågan inom TCO?
– En insikt är att vi behöver en berättelse om vad det är vi ska göra för att klara en rättvis klimatomställning. Och den berättelsen ska inte bara berätta om hotet som klimatförändringarna innebär, utan också om möjligheterna. Att vi har verktyg och kan klara detta om vi vill. Fackföreningsrörelsens DNA – meningen med vår förening – är att möta förändringar med tillförsikt och framtidstro. Det ska vi göra nu också och därför är vi en viktig aktör i arbetet. En viktig insikt är också att vi behöver ta vara på alla olika möjligheter till samarbeten – kreativa sådana som tillsammans driver på utvecklingen.
Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling