Forskning
Aktuellt
Om Mistra
Forskning
Publicerad 2023-12-11
54 MSEK till Mistra Environmental Communication för fortsatt forskning om miljökommunikation
Mistra Environmental Communication tilldelas medel för en andra fas med upp till 54 MSEK över en kommande fyraårsperiod. Forskningsprogrammet studerar bland annat dialoger som initieras av stat och kommun, desinformation och algoritmer.
Det övergripande målet för Mistra Environmental Communication, med SLU som programvärd, är att integrera en bredare och mer nyanserad förståelse för miljökommunikation i forskning, policy och praktik för att främja en hållbar omställning.
Programmet tilldelades forskningsmedel från Mistra och startade 2019. Mistras styrelse har nu beslutat att tilldela programmet forskningsmedel för en andra fas. Mistra Environmental Communication får upp till 54 MSEK över en kommande fyraårsperiod (2024–2027).
– Beslutet innebär att Mistra bedömer att programmet har potential att utveckla internationellt konkurrenskraftig forskning på det här området. Efter en flerårig uppbyggnad får programmet nu möjlighet att konsolidera forskningen och leverera betydande resultat under en andra fas, säger Johan Edman, programansvarig på Mistra.
Programmet har en tvärvetenskaplig ansats och involverar forskare från olika vetenskapliga discipliner samt praktiker från olika sektorer och organisationer. Forskningen är uppdelad i fem områden: information, meningsskapande, kunskap, styrning, och förändring.
Mistra Environmental Communication har bland annat utvecklat kunskap om dialogprocesser, med särskilt fokus på maktrelationer och konflikter. Arbetet har fokuserat på fyra fallstudier, däribland markanvändning i Sápmi och svensk skogsförvaltning, och forskningen har mynnat ut i verktyg för att stötta statliga organisationer att skapa inkluderande dialoger.
Forskare inom programmet har också studerat desinformation och ett polariserat debattklimat samt hur algoritmer påverkar kommunikativa normer inom miljöområdet. Bland annat har en rapport om information och desinformation om vindkraft släppts och ett symposium om algoritmernas betydelse har arrangerats.
Under Mistra Environmental Communications andra fas kommer det nya arbetspaketet ”meningsskapande”att studera känslor i relation till miljökommunikation. Forskare kommer att titta närmare på hur kommunikation utlöser olika känslor och hur exempelvis klimatångest och skam adresseras i relation till ansvar, handling och kommunikationsinsatser.
– Vi är mycket glada att forskningsprogrammet förlängs med ytterligare fyra år. Hållbarhet innebär en genomgripande omvandling av samhället och fordrar på så vis delaktighet, acceptans och dialog bland en mångfald av aktörer. Eftersom hållbar utveckling är en i hög grad komplex och omtvistad fråga är kommunikation om vad hållbarhet är och kan innebära, och hur det kan främjas, av central betydelse för omställningsarbetet. Vi ser att programmet kan bidra med väsentlig kunskap i detta avseende, säger programchef Sofie Joosse.
Programchef Eva Friman tillägger:
– Den första fasen av Mistra Environmental Communication var mycket produktiv, både vetenskapligt och sett till de samarbeten som etablerades. Vi vill nu bygga vidare på detta samskapande arbete och fördjupa vår förståelse för den roll miljökommunikation kan spela för hållbar utveckling i praktiken. Men vi är också övertygade om att forskningen måste vara lyhörd för föränderliga sociala och politiska förhållanden. I den nya programfasen kommer vi att undersöka en rad nya utmaningar, såsom algoritmer och informationsteknik, expertis och postsanningspolitik i en polariserad demokratisk kultur.
Programvärd är Sveriges lantbruksuniversitet, SLU och i konsortiet ingår Uppsala universitet, Lunds universitet, Högskolan i Borås, University of the Sunshine Coast och University of Texas samt partners inom akademi, kommun och myndigheter, konst och media samt företag och civilsamhället.
Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling