Forskning

Aktuellt

Om Mistra

Forskning

Aktuellt

Om Mistra

28

juni

2024

Mistra Food Futures – Hållbar livsmedelsberedskap i Almedalen

Mistra Food Futures kommer att vara på plats i Almedalen och bjuder in till ett seminarium kring Hållbar livsmedelsberedskap. I år har vi en arena tillsammans med SLU Future Food, och du är välkommen att samtala kring Hållbar livsmedelsberedskap med oss.

Fredagen den 28 juni kl. 8 – 11 på Hästgatan 12

Mistra Food Futures kommer att vara på plats i Almedalen och bjuder in till ett seminarium kring Hållbar livsmedelsberedskap. I år har vi en arena tillsammans med SLU Future Food, och du är välkommen att samtala kring Hållbar livsmedelsberedskap med oss.

Livsmedelssystemet står inför dubbla utmaningar – hållbarhetsomställning och omställning till förbättrad livsmedelsberedskap. Med rätt strategier så kan dessa båda omställningarna gå hand i hand och skapa Hållbar livsmedelsberedskap. Forskning visar att det är möjligt att göra förändringar som samtidigt skapar både ett robust och ett hållbart livsmedelssystem.

Livsmedelsberedskap har ofta kommit att handla om att stå emot störningar på kort sikt, genom t.ex. lagerhållning av insatsvaror. Utmaningar som torkan 2018 eller skyfallen 2023 hanteras akut istället för att långsiktiga strategier utvecklas. Men vad händer när lagren tar slut? Med den geopolitiska utvecklingen måste livsmedelssystemet kunna hantera även långvariga belastningar. Kunskapen finns om hur vi kan integrera kortsiktiga åtgärder med långsiktiga planer för att skapa ett hållbart och motståndskraftigt livsmedelssystem.

Ett resilient livsmedelssystem är förberett inte bara för att stå emot störningar, utan också för att kunna anpassa sig emot påfrestningar, flexibelt nog för att kunna hantera långvariga störningar för att säkerställa kontinuerlig leverans av mat. Genom att behandla livsmedelsberedskap med hållbarhetsomställning som sammanlänkade policyområden kan offentliga satsningar på båda dessa områden stärka varandra.

Hur hittar vi lösningar på livsmedelssystemets två tuffa utmaningar – en ökad hållbarhet och en förbättrad beredskap? Programmet inleds med en diskussionsfrukost med samtal kring bord med olika teman, fortsätter med ett panelsamtal om förbättrad livsmedelsberedskap genom resiliens och avslutas med diskussioner runt skyfall och torka som drabbar vårt matlandskap.

Livsmedelsberedskap som håller – Hela programmet

Kl. 8 – 8.45
Diskussionsfrukost med moderatorledda samtal på olika teman 

Livsmedelsberedskap handlar ofta om att stå emot störningar på kort sikt, genom t.ex. lagerhållning av insatsvaror. Men vad händer när lagren tar slut? Vad vi behöver är ett livsmedelssystem som står emot påfrestningar och är flexibelt nog att kunna hantera långvariga störningar samtidigt som det kontinuerligt levererar mat. Genom att sammanlänka livsmedelsberedskap med hållbarhetsomställningen så kan offentliga satsningar stärka varandra.

Välj bland våra frukostbord:
Ett resilient livsmedelssystem, samtalsledare Ulf Sonesson, affärsutvecklare vid RISE
Konkurrenskraftiga företag inom planetens gränser, samtalsledare Helena Hansson, professor i nationalekonomi vid SLU och programchef vid Mistra Food Futures samt Åsa Domeij, hållbarhetschef vid Axfood
Fossilfri framtid, samtalsledare Per-Anders Hansson, professor vid SLU samt vice programchef vid Mistra Food Futures
One health, samtalsledare Susanna Sternberg Lewerin, professor i epizootologi och smittskydd vid SLU samt programchef vid SLU One Health
Vatten i en extrem framtid, samtalsledare Jennie Barron, professor i jordbrukets vattenhushållning vid SLU

 

Kl. 9 – 9.45
Behöver vi beredskapslager om vi har hållbara matsystem? (Mistra Food Futures)

En förbättrad livsmedelsberedskap kan uppnås genom hållbara och resilienta livsmedelssystem. Genom att fokusera på ökad resiliens kan både förbättrad livsmedelsberedskap och hållbart livsmedelssystem uppnås. Seminariet fokuserar på hur ett livsmedelsssytem som bygger på resiliens är förberett för att stå emot störningar och samtidigt vara flexibelt nog för att kunna ställa om och anpassa sig.

I panelen:
Helena Hansson, professor i nationalekonomi vid SLU samt programchef Mistra Food Futures
Kristina Jansson, utredningssekreterare för betänkandet Livsmedelsberedskap för en ny tid (SOU 2024:8) vid Livsmedelsverket
Patrik Strömer, näringspolitisk expert vid Livsmedelsföretagen

Moderator: Annsofie Wahlström, programchef SLU Future Food

 

Kl. 10 – 10.45
Vatten i matlandskapet – vad ska göras och vem ska betala? (SLU Future Food) 

Livsmedelsberedskap har ofta kommit att handla om att stå emot störningar på kort sikt. Utmaningar som torkan 2018 eller skyfallen 2023 hanteras akut i stället för att långsiktiga strategier utvecklas. Men med den geopolitiska utvecklingen måste livsmedelssystemet kunna hantera även långvariga störningar.

Det finns kunskap om hur vi kan integrera kortsiktiga åtgärder med långsiktiga planer för att skapa ett hållbart och motståndskraftigt system för att hantera vatten i matlandskapet. Men vad behöver göras för att det ska bli verklighet? Vem ska göra det?  Och vem ska betala?

I panelen:
Jennie Barron, professor i jordbrukets vattenhushållning vid SLU
Magnus Ekblad, landsbygdsstrateg vid Heby kommun
Sarah Säll, forskare i hållbar livsmedelskonsumtion och ekonomiska styrmedel vid SLU

Moderator: Annsofie Wahlström, Programchef  SLU Future Food

 

Panelsamtalen kommer att direktsändas från Almedalen, och kommer även kunna ses i efterhand. 

Länk till evenemanget i Almedalens program

Detaljer

Datum: 28 juni

Tid: 08:00 – 11:00

Plats: Hästgatan 12, Visby

Föreläsare:

Arrangör: Mistra Food Futures

Webbplats:
Link

Stiftelsen för miljöstrategisk forskning stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling